Επιστήμη

Στον Βρετανό Άνγκους Ντίτον το Νόμπελ Οικονομίας 2015

2013-events-angus-deaton-book-forum-october.tmb-th-spot.jpg

Ο Βρετανός οικονομολόγος Άνγκους Ντίτον, 69 ετών, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2015 για την «ανάλυσή του για την κατανάλωση, τη φτώχεια και την ευημερία», όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.

«Για να σχεδιάσουμε μια οικονομική πολιτική που να προωθεί την ευημερία και να μειώνει τη φτώχεια, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις προσωπικές επιλογές κατανάλωσης» ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνοντας το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (978.000 δολαρίων). «Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ο Άνγκους Ντίτον ενίσχυσε αυτή την κατανόηση».

Επιστήμη

Ταξίδι στο Κέντρο της Γης: Επιστήμονες θα τρυπήσουν τον πάτο ηφαιστείου

ηφαίστειο Αίτνας

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της προέλευσης των ηπείρων, της δυναμικής των ηφαιστείων και των γεωθερμικών συστημάτων του πλανήτη μας.

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα που αποτελείται από 38 ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες ετοιμάζεται να τρυπήσει την περιοχή του κρατήρα στο ηφαίστειο Κράφλα στην Ισλανδία, φτάνοντας σε βάθος 2 χιλιομέτρων.

Σκοπός είναι η δημιουργία έτσι του μεγαλύτερου παρατηρητηρίου μάγματος στον κόσμο.

Ο κρατήρας του ηφαιστείου Κράφλα στην Ισλανδία βρίσκεται στα βορειονατολικά του νησιού και είναι γεμάτος τιρκουάζ νερά και θερμοπίδακες που απελευθερώνουν ατμό και θειάφι.Κάθε χρόνο προσελκύει πολλούς επισκέπτες, πρόθυμους να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο εκεί και να τα αναρτήσουν στα κοινωνικά δίκτυα.

Αλλά το ηφαίστειο Κράφλα δεν συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μόνο τουριστών, αλλά διαθέτει τεράστια δυναμική για ενεργειακές και ερευνητικές μελέτες.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τουλάχιστον δύο στόχοι που εξετάζονται από την ερευνητική ομάδα Krafla Magma Testbed (KMT) που ασχολείται με το συγκεκριμένο πρότζεκτ των 100 εκατ. δολαρίων.

Η προσπάθεια ξεκίνησε πίσω στα 2014, με την πρώτη γεώτρηση να έχει προγραμματιστεί για το 2024.

«Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παρατηρητήριο και δεν έχουν δει ποτέ το μάγμα υπογείως, πέρα από τρεις επιτυχημένες γεωτρήσεις» σε Χαβάη, Κένυα και Ισλανδία σχολιάζει ο Πάολο Παπάλε, του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογία, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.Η βασική πρόθεση των επιστημόνων είναι να φτάσουν σε ένα βαθύ πηγάδι μάγματος, μιας και το λιωμένο πέτρωμα σε βάθος χιλιομέτρων, σε αντίθεση με τη λάβα που φτάνει στην επιφάνεια, παραμένει άγνωστο πεδίο.

«Το να γνωρίζουμε πού βρίσκεται το μάγμα είναι θεμελιώδους σημασίας για την καλή προετοιμασία μας» πρόσθεσε ο Παπάλε.

«Χωρίς αυτό, κινούμαστε εντελώς στα τυφλά» προειδοποιεί.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η ερευνητική αποστολή «έχει τη δυναμική να κάνουμε μεγάλη πρόοδο» στην κατανόησή μας για την προέλευση των ηπείρων, τη δυναμική των ηφαιστείων και των γεωθερμικών δικτύων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον επιστήμονα, «χάρης στο συγκεκριμένο πρότζεκτ θέλουμε να αναπτύξουμε μια νέα τεχνολογία που θα είναι σε θέση να τρυπά βαθύτερα, για να αποκτήσουμε αυτή την ενέργεια που δεν έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης ποτέ στο παρελθόν».

Δείτε το βίντεο:

 

ειδησεις σημερα

Γαλλία -κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον πιθανόν να κυκλοφορεί ήδη στη χώρα

Δανία - Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα της μετάλλαξης «Omicron»

Κρήτη - κορωνοϊός: 193 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

ESPA BANNER