Ελλάδα

Χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται με έξωση

έξωση

Με εξώσεις απειλούνται περίπου 300.000 νοικοκυριά αφού άνοιξε το «παραθυράκι» για πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας για κόκκινα δάνεια στις τράπεζες. Μέχρι σήμερα, ο νόμος Κατσέλη προστατεύει τους ιδιοκτήτες ακινήτων με αξία έως 375.000 ευρώ. Οι πιέσεις των δανειστών ασκούνται ώστε το όριο προστασίας να κατέβει στις 80.000 ευρώ και από αυτή την αξία και άνω τα ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», η κυβέρνηση δίνει μάχη να κρατήσει το δίχτυ προστασίας σε επίπεδα που θα καλύπτουν και τα μεσαία νοικοκυριά τα οποία είχαν πάρει δάνειο σε παλαιότερες εποχές αλλά πλέον αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις. Οι δανειστές απαιτούν προστασία μόνον για τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό.

Επίσης ζητούν να μεταβιβαστούν κάποια κόκκινα δάνεια σε εταιρείες… κοράκια, τα λεγόμενα (επισήμως) hedge και distress funds, οι οποίες ειδικεύονται στην εκμετάλλευση πτωχευμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και αναλαμβάνουν την είσπραξη των δανείων (πολλές φορές με όχι και τόσο θεμιτά μέσα) και να βγάλουν τα ακίνητα σε πλειστηριασμό.

Η αντιπρόταση της κυβέρνησης, που δίνει μάχη να μην γίνει μεταβίβαση των κόκκινων δανείων σε funds είναι να δημιουργηθεί ένας ειδικός φορέας, με τη συμμετοχή του Δημοσίου αλλά και των τραπεζών, που θα αναλάβει τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και θα τα διαχειριστεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Η τρόικα ζητά επίσης να τεθεί ένα όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο δεν θα υπάρχει προστασία στο δανειολήπτη έναντι του πλειστηριασμού της κατοικίας του. Το όριο αυτό είναι σε πολύ χαμηλή βάση. Ο σημερινός νόμος που ισχύει (νόμος Κατσέλη) δεν θέτει όριο εισοδήματος αρά ορίζει ότι ο δανειολήπτης προστατεύεται αν έχει «πραγματική αδυναμία πληρωμής». Αν ο δανειολήπτης κριθεί ότι έχει πράγματική αδυναμία, τότε μπορεί να διαταχθεί δικαστικά ρευστοποίηση όλης της ακίνητης περιουσίας του πλην της πρώτης κατοικίας. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι εάν ο δανειολήπτης δεν πληροί τα κριτήρια, τότε μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία του αλλά αν το ποσό που θα εισπραχθεί δεν καλύπτει πλήρως το δάνειο, τότε κουρεύεται το υπόλοιπο της οφειλής μέχρι του ποσού που μπορεί να εξοφληθεί εντός τριετίας.

Αν καταργηθεί και αυτή η προστασία, οι δανειολήπτες θα βρεθούν με το σπίτι τους στο σφυρί αλλά και εγκλωβισμένοι σε χρέη χωρίς τέλος που δεν θα μπορούν ποτέ να εξυπηρετήσουν.

Ελλάδα

Κεραμέως - κορωνοϊός: Στο 30% ο εμβολιασμός των παιδιών στο Λύκειο

Νίκη Κεραμέως

«Το 17% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και το 30% των παιδιών στο Λύκειο έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο Open  υπογραμμίζοντας οτι το ποσοστό του εμβολιασμού στους εφήβους αυξάνει.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, τα συχνά τεστ στα οποία έχει επιμείνει η κυβέρνηση για τα σχολεία, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης αραίωσης των τμημάτων στα σχολεία.

«Το σχολείο επιστρέφει στην κανονικότητα! Πλέον έχουμε το εμβόλιο. Οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν μαζικά», τόνισε.

Η κ. Κεραμέως απαντώντας στην ερώτηση «γατί τα σχολικά τμήματα θα κλείνουν μετά την εμφάνιση του 50%+1 κρουσμάτων στην τάξη υπογράμμισε πως «ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι πλέον εμβολιασμένο οπότε δεν είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ραγδαίας μετάδοσης το ιού στους ηλικιωμένους καθώς αρκετοί έχουν πλέον εμβολιαστεί».

Έκκληση στους γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρο τους

Η υπουργός έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση στους γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους και να εμβολιάσουν τα παιδιά λέγοντας ότι «πρέπει να επωφεληθούν από το τεράστιο αυτό δώρο της επιστήμης».

Σε σχέση με τους αρνητές γονείς μαθητών υπογράμμισε πως υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ αναφερόμενη στο περιστατικό με τη μήνυση σε βάρος καθηγητών τόνισε: «Συγχαίρω τη διευθύντρια που έκανε τη δουλειά της.  Θα είμαστε κοντά στους λειτουργούς. Έχει δοθεί οδηγία σε όλα τα Σώματα, να προστατεύουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Για το περιστατικό που εκτιλύχθηκε στο σχολείο στα Καμίνια: «Υπάρχουν ήδη οι σχετικές ρυθμίσεις που είχαν ψηφιστεί από το καλοκαίρι. Και επιπλέον έχει δοθεί ήδη και μία κατεύθυνση προς τα σώματα που υπάγονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου στις περιπτώσεις αυτές που προφανώς εφαρμόζεται ο νόμος το χρέος όλων μας είναι να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Για τα παιδιά που δεν φοιτούν λόγω των απόψεων των γονέων τους σημείωσε: «Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο το οποίο έχει θεσπιστεί το οποίο νομίζω είναι αναλυτικότατο και προβλέπει κάθε περίπτωση. Η απόφαση της κυβέρνησης και μετά από εισήγηση των ειδικών είναι για αποκλειστικά διά ζώσης εκπαίδευσης. Το σχολείο λειτουργεί κανονικά. Επιστρέφουμε στην κανονικότητα με δύο πολύ βασικά όπλα. Το πρώτο είναι το εμβόλιο. Αυτό δεν το είχαμε πέρυσι. Και αλλάζει πάρα πολύ τα δεδομένα. Στους εκπαιδευτικούς έχουμε ξεπεράσει το 82% (στους εμβολιασμούς). […] Στην ηλικία 12-14 εμβολιαμένοι με μία δόση είναι πάνω από 17% και στην ηλικία του λυκείο φτάνουμε το 30%. Αρκεί; Όχι είναι η απάντηση».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση σε υγειονομικούς και άνω των 60 ετών

Κορωνοϊός - Κρούσματα: 2.255 νέες μολύνσεις - 352 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

Σύψας - κορωνοϊός: Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά

ESPA BANNER