Ελλάδα

Σύμφωνο συμβίωσης: Επεκτείνεται και στα ομόφυλα ζευγάρια

Ομοφυλα

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από σήμερα και για τις επόμενες δέκα μέρες το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνει επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, τα «βραχιολάκια», τη δήμευση περιουσίας που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα κ.ά. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις οι οποίες αφορούν τις αγωγές κατά του Τύπου.
Σύμφωνα με αυτές,  καταργείται η υποχρεωτική ελάχιστη προβλεπόμενη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και παρέχονται  ενδεικτικά κριτήρια για να γίνεται η σχετική επιμέτρηση ελεύθερα από το δικαστή ανάλογα με την βαρύτητα της πράξης. Παράλληλα, διαμορφώνεται θεσμός αποκατάστασης του αδικηθέντος με το σχετικό επανορθωτικό δημοσίευμα.
Δήμευση περιουσίας
Από εδώ και στο εξής, η περιουσία που απετέλεσε προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας  ή αποκτήθηκε από προϊόν τέτοιας εγκληματικής δραστηριότητας, ή χρησιμοποιήθηκε, ή προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεσή της, δημεύεται μόνο αν ανήκει στον αυτουργό ή σε οποιονδήποτε από τους συμμέτοχους.
Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να μην επιβάλλει τη δήμευση αν κρίνει ότι θα αποστερήσει τον κατηγορούμενο ή τρίτους, ιδίως την οικογένειά του, από πράγμα που εξυπηρετεί τον αναγκαίο βιοπορισμό τους και ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σε αυτούς υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη.
Ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου κατά του ρατσισμού
Με άλλη διάταξη, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, προβλέπεται  η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, με αντικείμενο τη χάραξη πολιτικής κατά του ρατσισμού, το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για την εναρμόνιση του δικαίου με διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες και βέλτιστες πρακτικές και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε όλο το φάσμα της Διοίκησης με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία ομάδων και ατόμων  που στοχοποιούνται λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας.
Σύμφωνο συμβίωσης
Βάσει των διατάξεων αναγνωρίζεται  η ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως  σεξουαλικού προσανατολισμού. Τα μέρη μπορούν να ρυθμίσουν τα ίδια τις περιουσιακές τους σχέσεις βάσει των αρχών της ισότητας και της αλληλεγγύης, διατηρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό από το γάμο την περιουσιακή τους αυτοτέλεια, εφόσον το επιθυμούν ακόμα και σε κληρονομικά θέματα.
Όπως υποστήριξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, «το πρώτο θέμα είναι η μεταρρύθμιση του συμφώνου συμβίωσης. Πρόκειται για επέκταση σου και σε ομόφυλα ζευγάρια. Να θυμίσω ότι η χώρα έχει καταδικαστεί για το ζήτημα αυτό. Οι οικογενειακές σχέσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο του συμφώνου προστατεύονται. Γίνεται προσπάθεια για ισορροπία με διατάξεις αναγκαστικού δικαίου αλλά και άλλες που δεν είναι».
Αναφορικά με το ζήτημα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση, αλλά  όπως είπε ο Υπουργός «αναμένουμε να ακούσουμε όλες τις απόψεις», ενώ για τη θεσμοθέτηση του γάμου ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι «το μελετάμε αλλά βρισκόμαστε ακόμη μακριά.»
Ποινικός κώδικας
Αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο και στον Ποινικό Κώδικα, όπου ως προς τα ρατσιστικά εγκλήματα καταργείται το στοιχείο τέλεσης της πράξης που αφορά στο «μίσος» και δίνεται βαρύτητα σε αντικειμενικά στοιχεία που αφορούν για παράδειγμα τα χαρακτηριστικά του θύματος.
Πορείες
Βάσει των νέων διατάξεων, αναφορικά με την  παρακώλυση συγκοινωνιών λόγω συναθροίσεων, δίνεται η δυνατότητα στο δικαστή εφόσον κρίνει ότι έγιναν για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος, να μην επιβάλλει ποινή σε περιπτώσεις πλημμελημάτων.
Σωφρονιστικό σύστημα
Επεκτείνεται ο θεσμός της ηλεκτρονικής επιτήρησης ώστε να καλύψει περιπτώσεις φοίτησης κρατουμένων και απόλυσης ανάπηρων κρατουμένων. Στην κατεύθυνση αυτή ρυθμίζεται η δυνατότητα της εξ αποστάσεως φοίτησης κρατουμένων  σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Ελλάδα

Τζανάκης - κορωνοϊός: Γιατί τα τεστ αντισωμάτων δεν δείχνουν την πραγματική ανοσία

Μονοκλωνικα αντισώματα

Τους λόγους για τους οποίους οι εξετάσεις αντισωμάτων για τον κορωνοϊό δεν μπορεί να ανιχνεύσουν το εύρος της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο ανέλυσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Τα αντισώματα και οι εξετάσεις που κάνουμε δεν ανιχνεύουν το σύνολο της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο. Ανιχνεύουν 1 ή 2 είδη αντισωμάτων από την πολυκλωνική απάντηση αντισωμάτων που κάνει ο οργανισμός μας. Κάθε εργαστήριο έχει επιλέξει ανιχνεύει μόνο κάποια είδη. Ένας με χαμηλό δείκτη δε σημαίνει ότι έχει χαμηλή άμυνα ή ανοσία έναντι στον ιό», δήλωσε ο κ. Τζανάκης στον ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι η κυτταρική ανοσία καθορίζει και τη χημική. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, τα κύτταρα μνήμης έχουν τη συνταγή και καθοδηγούν άλλα κύτταρα του οργανισμού, τα β λεμφοκύτταρα, να παράγουν αντισώματα. «Συνεπώς με την είσοδο του ιού στο σώμα μας η κυτταρική ανοσία έχει ακόμα τη μνήμη και καθοδηγεί άμεσα τα β λεμφοκύτταρα να παράγουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και να καταστείλουν τον ιό εν τη γενέσει», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου σε υγειονομικούς και πολίτες άνω των 6 ετών, τόνισε ότι πρόκειται για μια σωστή απόφαση. Ανέφερε δε ότι όσοι έκαναν AstraZeneca, θα κάνουν τρίτη δόση mRNA. «Έχει δοκιμαστεί η μίξη των εμβολίων και ξέρουμε ότι η ανοσιακή απάντηση μετά από έναν ολοκληρωμένο εμβολιασμό με AstraZenca και mRNA είναι πάρα πολύ καλή και ασφαλής. Οι πιθανότητες μυοκαρδίτιδας είναι 1-2 στις 500.000 και μάλιστα εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς έφηβους. Ξεπερνιέται εύκολα με μια μικρή θεραπεία εκτός νοσοκομείου», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε ότι η βιασύνη για τρίτη δόση συνδέεται με την επιδημιολογική και εμβολιαστική εικόνα της χώρας. «Προφανώς η Δανία και η Πορτογαλία με 90%-95% εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες και πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να μην πάρει απόφαση για τρίτη δόση. Η απόφαση αυτή συσχετίζεται με αναποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη των μεγάλων ηλικιών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι μεγάλοι, δε θα υπήρχε τέτοια ζέση για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Σχετικά με την απόφαση να δημοσιεύονται στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που νοσούν, τόνισε ότι είναι σωστή και θα πρέπει να δημοσιεύονται στοιχεία και τη νοσηλεία τους. «Θα δούμε περισσότερες νοσηλείες σε παιδιά όσο αυξάνονται τα κρούσματα. Περίπου το 1% των παιδιών θα είναι με σοβαρή νόσο», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.  

Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα παιδιά ηλικίας έως 11 ετών που ακόμα δεν μπορούν να εμβολιαστούν, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους θα το περάσει ασυμπτωματικά, ολιγοσυμπτωματικά ή με λίγο πυρετό στο σπίτι. «Σπανίως τα παιδιά αυτής της ηλικίας περνούν δύσκολη νόσο. Αυτό που έχει σημασία είναι να οχυρωθούν οι γονείς, γιατί εκείνοι είναι που κινδυνεύουν», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τους εφήβους, είπε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν θέμα παχυσαρκίας ή υποκείμενα νοσήματα.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Γύρισε στο δωμάτιο και άρχισε να χτυπά τη σύντροφό του

Ταβερναράκης στο Ράδιο Κρήτη: Αντισώματα επιβραδύνουν το Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο

Ηράκλειο - τροχαίο δυστύχημα: Οι απώλειες που βίωσαν οι δύο φίλοι

ESPA BANNER