Ελλάδα

Σύγχυση με όσους ξαναδώσουν πανελλαδικές -Τα δύο συστήματα που θα ισχύσουν

πανελλήνιες

Το νομοσχέδιο που… «επανασυστήνει» τα ελληνικά Ιδρύματα καταργώντας πληθώρα διατάξεων του νόμου Διαμαντοπούλου, με τους επικριτές να κάνουν λόγο για επιστροφή στο 1980, έθεσε χθες το υπουργείο Παιδείας σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την έρευνα, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν… διπλές πανελλαδικές εξετάσεις για την επόμενη χρονιά (σ.σ.: με το παλιό και το νέο σύστημα) και το νέο νόμο μετεγγραφών με μοριοδότηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η διάταξη για τις Πανελλαδικές προκαλεί ερωτήματα καθώς δεν αναφέρει αν θα υπάρχουν, για παράδειγμα, δύο ειδών μηχανογραφικά, μιας και οι σχολές, βάσει του νέου συστήματος, έχουν κατανεμηθεί διαφορετικά (σ.σ.: χαρακτηριστικά, του χρόνου για πρώτη φορά οι Οικονομικές Σχολές δεν θα είναι ανοιχτές στους υποψηφίους Θεωρητικής Κατεύθυνσης), ή σε ποια ύλη θα εξεταστούν οι υποψήφιοι.

Δύο συστήματα

Δικαίωμα εξέτασης με το… παλιό σύστημα θα έχουν οι φετινοί απόφοιτοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Από την επόμενη χρονιά, οι εισαγωγικές εξετάσεις αλλάζουν με μείωση των μαθημάτων από έξι, που ίσχυαν μέχρι σήμερα, σε τέσσερα και με εντελώς διαφορετική κατανομή των σχολών στα πέντε νέα επιστημονικά πεδία που έχουν δημιουργηθεί.

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην παραπάνω κατηγορία και μόνο για το σχολικό έτος 2015-2016 να εξεταστεί και την επόμενη χρονιά με το σύστημα των έξι μαθημάτων διεκδικώντας μία θέση στο σύνολο του αριθμού εισακτέων έτσι όπως θα οριστεί για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Στο αρχικό νομοσχέδιο που εξέταζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η εν λόγω ρύθμιση, όμως αφορούσε εισαγωγή στις σχολές με την κατηγορία του 10% και με ισχύ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Εναλλακτικά οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές με το νέο σύστημα, θα πρέπει όμως να έχουν υπ’ όψιν τις προθεσμίες που ισχύουν για τη Γ’ Λυκείου. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι θα πρέπει να δηλώσουν μέχρι τον Σεπτέμβρη την Ομάδα Προσανατολισμού και αργότερα μέσα στη σχολική χρονιά το «πακέτο» μαθημάτων στο οποίο επιθυμούν να εξεταστούν.

«Τσεκούρι» στις μετεγγραφές

Οπως σχολιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος», ελάχιστες τροποποιήσεις με «κοινωνικό» προφίλ περιέχει η ρύθμιση για τις μετεγγραφές, η οποία άλλωστε υπήρξε και το σημείο «τριβής» μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μοριοδότηση για τις μετεγγραφές ορίζεται ως εξής:

5 μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα 3.000 ευρώ
4 μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα 3.001 έως και 6.000 ευρώ
3 μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα 6.001 έως και 9.000 ευρώ (το όριο στο αρχικό νομοσχέδιο ήταν 8.000)
3 μόρια σε δικαιούχους που είναι ορφανοί από δύο γονείς (αρχικά ήταν 2 μόρια)
2 μόρια σε μέλος πολύτεκνης οικογένειας
1 μόριο σε μέλος τρίτεκνης οικογένειας ή σε δικαιούχο που έχει αδελφό ή αδελφή φοιτητή σε άλλη πόλη ή ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων, έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με αναπηρία 67% και άνω, είναι ορφανός από ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας.
Τα παραπάνω τίθενται σε πλαφόν 15% επί του αριθμού εισακτέων, το υπουργείο Παιδείας όμως αφήνει ένα μικρό παραθυράκι με σύσταση πενταμελούς επιτροπής με πρόεδρο από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για εξέταση αιτημάτων κατ’ εξαίρεσιν.
iefimerida.gr

 

Ελλάδα

Υποψηφιότητες για τις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων Αποφοίτων Νομικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

ευρωπαικο πανεπιστήμιο κύπρου

Την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 διεξάγονται σε ολόκληρη τη χώρα οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των διοικητικών συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων για την ερχόμενη τετραετία.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, δίνει το παρών και σε αυτή την εκλογική διαδικασία στηρίζοντας όλα τα μέλη του, που πιστεύουν στον εκσυγχρονισμό των ιδεών και επιδιώκουν την πρόοδο. Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή, εκλεκτά μας μέλη, συναπόφοιτοι και συνάδελφοι να λαμβάνουν μέρος στην εν λόγω διαδικασία, πρεσβεύοντας τις αρχές και τις αξίες νέων ανθρώπων, καταρτισμένων επιστημόνων και δυναμικών δικηγόρων.

Την τελευταία διετία, οι αντιξοότητες που επέφεραν οι καταστάσεις, ανέδειξαν πολλά προβλήματα και αγκυλώσεις της νομικής καθημερινότητας, έφεραν, ωστόσο, και καινοτομίες που τις περισσότερες φορές προτάθηκαν από νέους και δραστήριους συναδέλφους.

Σε αυτούς εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για δυναμική και ποιοτική εκπροσώπηση στα αρμόδια όργανα.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στους μεγάλους δικηγορικούς συλλόγους της Αθήνας και του Πειραιά, στηρίζει τους δικηγόρους με αλφαβητική σειρά:

Για το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τους:

- Λεωνίδα Ασημακόπουλο, Συνδυασμός ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ Μιχάλη Καλαντζόπουλου.

- Κωνσταντίνο Γιαννελάκη, Συνδυασμός ΣΥΜΠΡΑΞΗ Δικηγόρων - Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο.

- Ειρήνη Καρβουνιάρη, Συνδυασμός ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Δημήτρη Βερβεσού.

- Άννα Μπέη, Συνδυασμός ΝΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ Αλέξανδρου Μαντζούτσου.

- Αθηνά Παπαστρατή, Συνδυασμός ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ Θέμη Σοφού.

Για το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς, την:

- Καλλιόπη – Λάουρα (Πώλα) Δαμιανού, Συνδυασμός ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ Πολυχρόνη Περιβολάρη.

Ευχόμαστε δε κάθε επιτυχία και στους υποψηφίους μας, που δίνουν το στίγμα του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας και σηματοδοτούν την απανταχού κοινή μας στόχευση για ενότητα.

Καλή επιτυχία!

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος

Φάνης Αντ. Παυλίδης

ESPA BANNER