Ελλάδα

Στις 10 Μαΐου οι ποδηλάτες όλης της χώρας βγαίνουν στους δρόμους

ποδηλατοπορεια

 Όπως κάθε χρόνο, οι ποδηλάτες όλης της χώρας θα ξεχυθούν στους δρόμους και θα διαδηλώσουν μαζικά την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 για τα αιτήματά τους σε μια πανελλαδική  εκδήλωση που θα λάβει χώρα ταυτόχρονα σε 32 πόλεις. 

Βάλτε το ποδήλατο στα σχολεία

Μαθήματα ποδηλάτου και εοδικής ασφάλειας με ποδήλατο για τα παιδιά, εργασίες για την προβολή των οφελών από την μετακίνηση με ποδήλατο, ασφαλείς χώροι στάθμευσης εντός του χώρου των σχολείων και γενικότερη διευκόλυνση της καθημερινής μετακίνησης με ποδήλατο καθηγητών και μαθητών.

Δίκτυα ποδηλατόδρομων

Δίκτυα σε όλες τις πόλεις, για ασφαλή, άνετη και ευχάριστη ποδηλατική μετακίνηση. Δεν χρειάζονται κοστοβόρες κατασκευές, αρκεί να αφαιρεθεί λίγος χώρος από τα αυτοκίνητα. Θα πρέπει να διατρέχουν ολόκληρες τις πόλεις, περνώντας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς (κεντρικά σημεία, σχολεία, κλπ).

Πρέπει επιτέλους να υιοθετηθεί και στη χώρα μας μια ουσιαστική πολιτική για την βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις. Το ποδήλατο μπορεί να δώσει τη λύση σε αμέτρητα προβλήματα που μαστίζουν την καθημερινότητα. Επιπλέον μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στο μέτωπο του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στηρίζει την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (4-10 Μαΐου 2015) που φέτος είναι αφιερωμένη στα Παιδιά.

Η εκκίνηση της πορείας γίνεται το μεσημέρι στις περισσότερες πόλεις. Στην Αθήνα, η εκκίνηση θα γίνει παραδοσιακά από το Πεδίον του Άρεως στις 12.00. Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ. Για όσους θέλουν να ανέβουν στο σημείο εκκίνησης, με παρέα, από τη γειτονιά τους, μπορείτε να ακολουθήσετε μία από τις προσυγκεντρώσεις που θα ξεκινήσουν από κεντρικά σημεία της Αττικής.  

Στην Θεσσαλονίκη, η εκκίνηση θα γίνει στις 17.00 από το Άγαλμα Βενιζέλου (Πλατεία Δικαστηρίων ,Εγνατίας και Αριστοτέλους). Όλες οι πληροφορίες για την εκδήλωση βρίσκονται εδώ

Η πλήρης λίστα των υπόλοιπων 30 πόλεων που συμμετέχουν στην φετινή Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία καθώς και τα σημεία εκκίνησης για κάθε μία από αυτές βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ  

Τέλος μπορείτε να παρακολουθείτε όλα τα νέα της Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας, όπως ανανεώνονται καθημερινά και ανακοινώνονται μέσα από την Κεντρική Σελίδα της Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας 2015

Ελλάδα

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στη χώρα - Αναμένονται οι αποφάσεις

Μητσοτακης Μαξιμου

Η εκθετική πλέον αύξηση των κρουσμάτων έχει θέσει σε “κόκκινο” συναγερμό τους λοιμωξιολόγους που ρίχνουν στο τραπέζι τις προτάσεις τους για άμυνα και επίθεση ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας. Σήμερα Πέμπτη συνεδριάζουν εκτάκτως ενώ χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής του ΕΟΔΥ, καθώς το γεγονός ότι έσπασε το φράγμα των 1.500 κρουσμάτων κορωνοϊού κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό, με τους ειδικούς να διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι όλα κρίνονται τις επόμενες ημέρες από τη συμπεριφορά όλων μας.

Η 9η Νοέμβρη είναι το χρονικό όριο κατά το οποίο θα αξιολογηθεί η αποδοτικότητα των μέτρων, ειδικά στις επιβαρυμένες περιοχές. Παράλληλα μέσα Νοεμβρίου θα συνεκτιμηθούν τα δεδομένα από τον αριθμό των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων. Εάν η αποτίμηση είναι απογοητευτική τότε θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικές αποφάσεις. Αυτη τη στιγμή βρισκόμαστε κατά δύο εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, με τον δείκτη R να βρίσκεται σχεδόν στο 1,4.

Η δραματική έκκληση του Σωτήρη Τσιόδρα που την Τρίτη επανεμφανίστηκε στην ενημέρωση, σηματοδοτεί την κρισιμότητα των 24ωρων που διανύουμε. “Αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι το καλύτερο και το πιο απλό μέτρο. Και όταν εφαρμόζεται οριζόντια βοηθάει τουλάχιστον ένα 40%. Τόσο που από επίσημα χείλη ακούμε μέχρι και για 280.000 ζωές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Μην αρχίσουμε και μιλάμε πάλι για το παιχνίδι της ζωής και του θανάτου. Είμαστε οπαδοί της ζωής” είπε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας παραδέχθηκε πως ο ιός δεν μπορεί να ελεγχθεί, αυτό που μπορεί όμως να κάνει τη διαφορά είναι να περιοριστεί. “Με μαθηματική ακρίβεια, σε δυο με τρεις εβδομάδες αυτή η τεράστια διασπορά στους νέους που βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλη μέρη, μεταδίδεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Και εκεί είναι η αρχή στο πρόβλημα. (…) Ας αποφύγουμε τις ευκαιρίες διασποράς αυτές τις δύο εβδομάδες. Ας κρατήσουμε, την κίνηση του ιού σε ένα επίπεδο όσο πιο χαμηλό γίνεται” είπε.

Μεταξύ των εισηγήσεων είναι

η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και στις «κίτρινες» περιοχές, όπως και
η απαγόρευση εξόδου από «πορτοκαλί» περιοχές, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα ώστε να περιοριστεί η διασπορά στους όμορους δήμους. Να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό στις περιοχές που είναι στο κόκκινο δηλαδή σε ήπιο lockdown.
Για την εστίαση, δεν συζητείται να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας τους αλλά συνδυασμός μέτρων που συμπληρώνουν το ένα το άλλο, όπως το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό.
Επίσης θα εξεταστεί τα μαγαζιά να έχουν χαμηλά τη μουσική, ώστε να μην χρειάζεται να φωνάζει κάποιος για να ακούγεται, διότι εκπέμπονται περισσότερα αεροσταγονίδια και αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης.
Η Θεσσαλονίκη είναι θέμα χρόνου να «κοκκινίσει» να βρεθεί δηλαδή στο κόκκινο επίπεδο και σε lockdown, δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος. Στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη καταγράφηκαν 384 νέα κρούσματα.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στη συμπρωτεύουσα επικεφαλής κλιμακίων του Οργανισμού και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα επισκεφτούν, στις 13:30, το εξεταστήριο Covid.

Κινητές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας θα στηθούν στο info kiosk Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, κοντά στο Βασιλικό Θέατρο, προκειμένου να πραγματοποιούν rapid test σε πολίτες από τις 10.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας μιλώντας στον Σκάι σημείωσε πως αυτή τη στιγμή θα γίνει προσπάθεια να φτάσουμε στο καλό σενάριο παίρνοντας γρήγορα μέτρα που ίσως θα αντιστοιχούσαν σε μια ύστερη περίοδο.

Κορονοϊός: Στο επίπεδο 4 οι Π.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς, Ιωαννίνων και Σερρών μέχρι 6/11
Σε τέσσερις ανέρχονται πλέον οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού. Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού συναγερμού περνούν από σήμερα, Πέμπτη, τα Ιωάννινα, όπως και οι Σέρρες, που “πλήρωσαν” το τίμημα των περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, υποδεχόμενες εκείνους που δεν ήθελαν να περιοριστούν.

Στο «κόκκινο» Σέρρες – Ιωάννινα : Αυτά είναι τα μέτρα που θα ισχύουν από την Πέμπτη 29/10
– Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας,

– Το λιανεμπόριο θα λειτουργεί κανονικά,

– Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πωλούν μόνο take away ή delivery.

– Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, κινηματογράφων, μουσικών σκηνών.

– Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

– Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

– Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.

Λουκέτα στην εστίαση αν υπάρξει αποκλεισμός στη Λάρισα
Με το ένα πόδι στο “κοκκινο” επίπεδο είναι και η Λάρισα με 48 νέα κρούσματα, μάλιστα κάποιοι μιλούν για κλείσιμο της εστίασης. Η πόλη που είχε επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, το τελευταίο διάστημα έχει παρουσιάσει ραγδαία αύξηση, όπως και η περιοχή της Ροδόπης.

Τα 2000 κρούσματα ημερησίως είναι το ορόσημο για ένα παρατεταμένο lockdown σύμφωνα με το μοντέλο για τη διασπορά του κορονοϊού που χρησιμοποιεί ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στην ΕΡΤ3 εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του ότι προλαβαίνουμε να πούμε το μεγάλο “Όχι” στην εξάπλωση του ιού φθάνοντας ακόμα και μέχρι τέλος του Νοεμβρίου τα 400 κρούσματα και σταθεροποιώντας τα κατά τον Δεκέμβριο, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι τηρούμε σοβαρά τα μέτρα, με πρώτο την καθολική και σωστή χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και την προσωπική υγιεινή.