Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο Ολάντ στις 22 και 23 Οκτωβρίου

1710616.jpg

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου επίσκεψη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκφωνήσει ομιλία στο ελληνικό κοινοβούλιο, έγινε γνωστό από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος Ολάντ θα φτάσει στην Αθήνα την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και πρόκειται να δειπνήσει με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα εκφωνήσει ομιλία στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Ολάντ είχε χαιρετίσει την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, «υπερασπίστηκε με θάρρος τις θέσεις του και κυρίως την συμφωνία που συνήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 13ης Ιουλίου», η οποία επέτρεψε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ένα νέο σχέδιο βοήθειας.

Ο Ολάντ είχε αναγγείλει την επίσκεψή του στην Ελλάδα ήδη στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Χαρακτηρίζοντας τη νίκη αυτή ένα «σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή αριστερά», ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι θα μεταβεί στην Αθήνα «εντός των προσεχών εβδομάδων».

Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος: H Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο

ελλάδα

Την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή του νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος αναφέρεται τo γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υπό τον τίτλο «H Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο» και υπότιτλο «12 ναυτικά μίλια από τις ακτές: αυτό είναι το νέο εύρος της ελληνικής επικράτειας στο Ιόνιο Πέλαγος. Η απόφαση ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο, ωστόσο δίνει και μια προοπτική, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία». 

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το γερμανικό περιοδικό, «σε περίπτωση που η Αθήνα εφαρμόσει την επέκταση αυτή και στο Αιγαίο, η Τουρκία θα μπορούσε να το εκλάβει ως αιτία πολέμου. Μπορεί η Αθήνα να υποστηρίζει πως δεν σχεδιάζει στην παρούσα φάση περαιτέρω επεκτάσεις χωρικών υδάτων. Ο Μητσοτάκης τόνισε ωστόσο επανειλημμένως ότι με το νέο  νόμο, αυτό μπορεί να γίνει, και πως ''η ίδια η Ελλάδα θα αποφασίσει πότε, με ποιο τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις''.

[...] Το 1995 η τουρκική Βουλή είχε αποφασίσει ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια θα αξιολογούνταν ως αιτία πολέμου. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο θα γινόταν εκ των πραγμάτων ''ελληνική θάλασσα''. Πράγματι, στην περίπτωση αυτή το 71% του Αιγαίου θα ανήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, από 21% που είναι σήμερα». 

Ενόψει των διερευνητικών της Δευτέρας το Spiegel αναφέρει ότι οι δυο χώρες ξεκινούν για πρώτη φορά από το 2016 συνομιλίες «προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφορές τους που επανειλημμένως τις οδήγησαν στο παρελθόν στα πρόθυρα πολέμου». 

«Προβλέπεται προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων»

«Η Ελλάδα χαράσσει εκ νέου τα θαλάσσια σύνορα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de που αναφέρει: «Κανένα ''όχι'' και 16 αποχές. Σπάνια ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο τυγχάνει τόσο μεγάλης αποδοχής. Η Ελλάδα επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της. Αυτό εγκυμονεί κίνδυνο συγκρούσεων». 

Κάνοντας λόγο για μια «ιστορικής σημασίας απόφαση» με την οποία η Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της κατά σχεδόν 10%, η tagesschau.de αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει ρητώς την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο, όπως είπε ο Μητσοτάκης. Αυτό όμως θα συνιστούσε αιτία πολέμου για την Τουρκία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Τον βρήκαν νεκρό, καθισμένο σε μία καρέκλα!

Κορωνοϊός: Έτσι θα λειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια

Παπαθανάσης: Δάνεια 30.000 – 50.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις