Ελλάδα

Πλήρης ανατροπή στο ασφαλιστικό - Το πόρισμα της επιτροπής των Σοφών

ασφαλιστικο

Ένα σενάριο με παραλλαγές περιλαμβάνει το πόρισμα που παραδόθηκε χθες στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο από την 12μελή Επιτροπή Σοφών, το οποίο όμως δεν έχει ποσοτικοποιηθεί και δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, αλλά και για το ύψος των συντάξεων που θα λαμβάνουν.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την καταβολή εθνικής και αναλογικής σύνταξης με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές σε ατομικούς λογαριασμούς, δηλαδή νοητή κεφαλαιοποίηση.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Real.gr προβλέπεται η εφαρμογή ενιαίων κανόνων και ποσοστών αναπλήρωσης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, με μεγάλους χαμένους τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά, πριν από το 1993, που θα υποστούν σημαντικές μειώσεις συντάξεων.

Όσο για τους ήδη συνταξιούχους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Επιτροπή τάσσεται κατά της επιβολής οριζόντων μειώσεων στις συντάξεις, αναφέρεται στη δυνατότητα επαν-υπολογισμού των παροχών, με βάση τους ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών που θα ισχύσουν για τους ασφαλισμένους, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο πως θα μπορούσε να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο.

Για την καταβολή της Εθνικής σύνταξης προτείνεται να καταβληθεί είτε σε όλους τους ασφαλισμένους, είτε με εισοδηματικά κριτήρια είτε με βάση το ύψος της αναλογικής σύνταξης του κάθε ασφαλισμένου.

Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση το προσδόκιμο ζωής και τον τελικό αριθμό ετών που απασχολήθηκε ο ασφαλισμένος. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.

Παράλληλα, προτείνεται η δραστική μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία ή σε ένα ασφαλιστικό ταμείο με την ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Όμως και εδώ υπάρχει εναλλακτική πρόταση στο πόρισμα, η οποία προβλέπει την απόλυτη κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων και απόδοση στους ασφαλισμένους επικουρική σύνταξη ίση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Αυτό προτείνεται στην λογική της εφαρμογής ενιαίων κανόνων καταβολής εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους, ώστε να προκύψουν ενιαία ποσοστά και βάση υπολογισμού τους για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ παροχές.

Παρά την παράδοση του πορίσματος δεν είναι ξεκάθαρο από ποιους ασφαλισμένους θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου καθεστώτος, γι’ αυτό και η επιτροπή των υπηρεσιακών που έχει συσταθεί για να διασταυρώσει σε ποιες κατηγορίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες θα συνεχίσει το έργο της.

Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων προτείνεται να μειωθεί στο 55% από 70% που προβλέπει ο Ν 3863/10 και ξεπερνά το 80% για ασφαλισμένους πριν το 1992.

Η μειοψηφούσα άποψη υποστηρίζει την καταβολή διατήρηση και επίσπευση του Ν. 3863/10 με την καταβολή εθνικής και αναλογικής σύνταξης χωρίς την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων.

Μάλιστα προτείνεται η βελτίωση των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόταση για αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, από μια ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος και την εξασφάλιση κάποιου συγκεκριμένου ποσού ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: 3.823 κρούσματα, 96 νεκροί και 647 διασωληνωμένοι

κρούσματα κορωνοϊού

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.823 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 924.506 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 115 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.490 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.959 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 647 (59.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 522 (80.68%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (19.32%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.499 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 502 (ημερήσια μεταβολή +11.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη - κορωνοϊός: 193 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός - Πλακιωτάκης: «Το Λασίθι πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια να νικήσουμε την πανδημία»

Κορωνοϊός - Σκέρτσος: Οι τρεις λόγοι για τον μεγάλο αριθμό θανάτων στη χώρα μας

ESPA BANNER