Ελλάδα

Οι τελικοί και επίσημοι πίνακες για τα νέα όρια ηλικίας

ορια ηλικιας

Καπέλο 1 και 2 μηνών μπαίνει στα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σύμφωνα με τους τελικούς πίνακες που περιλαμβάνει η εγκύκλιος που αναμένεται να εκδώσει εντός αυτής της εβδομάδας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για την εφαρμογή του νόμου 4336 που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου και θα ισχύσει από την ημερομηνία υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης, που είναι η 19η Αυγούστου 2015.

Τα νέα όρια ηλικίας με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στην εγκύκλιο αποκαλύπτει ο "Ελεύθερος Τύπος", δημοσιεύοντας τους τελικούς πίνακες βάσει των οποίων θα εφαρμοστούν από τα ασφαλιστικά ταμεία οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα πριν από τις 19/8/2015, που θα είναι και η ημερομηνία των αλλαγών, γιατί ο νόμος έχει ισχύ από αυτή την ημερομηνία και μετά.

Σύμφωνα με τους τελικούς πίνακες, όλα τα όρια συνταξιοδότησης, που δεν έχουν ακέραιο αριθμό αλλά έχουν και δεκαδικά ψηφία, μετατρέπονται σε μήνες και αυτό γιατί ο υπολογισμός των αυξήσεων στις ηλικίες συνταξιοδότησης, έτσι όπως εμφανίζεται στους πίνακες που περιλαμβάνει ο νόμος 4336/15, έγινε με δεκαδικά ψηφία και όχι με αναγωγή τους σε μήνες. Ετσι, ενώ στον πίνακα του νόμου ένας ασφαλισμένος που έκλεισε τα 60 εμφανιζόταν να έχει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60,9, στην πραγματικότητα με τη μετατροπή του 0,9 σε μήνες, θα έχει αύξηση του ορίου στα 60 έτη και 11 μήνες. Τα 9/10 δεν απεικονίζουν τους μήνες και για να υπάρχει η πλήρης και ορθή εφαρμογή του μαθηματικού τύπου, βάσει του οποίου καθορίστηκαν τα νέα όρια συνταξιοδότησης, θα έπρεπε να 9/10 να μετατραπούν σε αναλογία επί των 12 μηνών. 

Παράδειγμα: Ασφαλισμένος που έβγαινε φέτος στα 60 και με τους πίνακες που δημοσιεύτηκαν στο νέο νόμο πάει στα 61,9, τελικά θα βγει στα 61 & 11 μήνες, γιατί ο αλγόριθμος στον οποίο βασίστηκε η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν βγάζει μήνες, αλλά μόνο δεκαδικά ψηφία (υποδιαίρεση του 10), που σημαίνει ότι για να μετατραπούν σε μήνες, θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν επί 12. Δηλαδή το 0,9 στο όριο των 61 ετών είναι 9/10 και γίνεται 11 μήνες με αναγωγή σε έτος (0,9*12=10 μήνες και 8 μέρες, ενώ με τη στρογγυλοποίηση οι πάνω από 5 μέρες πιάνονται ως μήνας, δηλαδή οι 10 μήνες και 8 μέρες γίνονται 11 μήνες).

Παραδείγματα:

1. Δημόσιο: Με τον αρχικό πίνακα 1 που είναι στο νόμο, ένας υπάλληλος με 25ετία το 2011 βγαίνει στα 56 με μειωμένη. Αν συμπληρώνει την ηλικία μετά τις 19/8/2015, ο αρχικός πίνακας έλεγε ότι το νέο όριο είναι 57,4. Με τη μετατροπή του πρώτου δεκαδικού σε μήνες, θα βγει στα 57&5 μήνες. 

2. ΙΚΑ: Με τον αρχικό πίνακα 1 που είναι στο νόμο, για μια ασφαλισμένη που συμπλήρωσε τα 60 μετά τις 19/8/2015 και είχε τουλάχιστον 15 έτη το 2010, εκ των οποίων για τα πέντε τελευταία είχε συμπληρωμένες 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος, το νέο όριο την πήγαινε για σύνταξη στα 60,9. Με τον πίνακα της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας που μετατρέπει το πρώτο δεκαδικό σε μήνες, το τελικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι 60 ετών και 11 μήνες. Θα συνταξιοδοτηθεί λοιπόν όταν συμπληρώσει το 60ό έτος και 11 μήνες και θα βγει με πλήρη σύνταξη, γιατί η διάταξη που την αφορά προβλέπει ότι εφόσον είχε το 2010 τουλάχιστον 15 έτη στο ΙΚΑ (4.500 ημέρες ασφάλισης), ήταν 55 ετών και είχε τις προϋποθέσεις (τότε) για μειωμένη σύνταξη (100 ημέρες κατ’ έτος την προηγούμενη πενταετία), μπορεί να βγει με πλήρη σύνταξη στα 60. Αν συμπληρώνει τα 60 μετά τις 19/8/2015, θα βγει με το νέο όριο που είναι 60 & 11 μήνες.

3. ΟΑΕΕ- πίνακας 2: Ασφαλισμένος με 38 χρόνια εισφορών που συμπληρώνει το 60ό έτος μετά τις 19/8/2015, σύμφωνα με τον αρχικό πίνακα 2 του νόμου, θα έβγαινε στα 60,3, ενώ με τον τελικό πίνακα και τη μετατροπή του δεκαδικού σε αναλογία 12 μηνών, το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 60ό έτος και 4 μήνες. Αν το 60ό έτος συμπληρωθεί το 2017, τότε συνταξιοδοτείται στο 60ό έτος και 10 μήνες (και όχι 60,8 που έλεγε ο αρχικός πίνακας που δημοσιεύτηκε στο νόμο 4336/15).

4. ΔΕΚΟ-Τράπεζες-πίνακας 2: Ασφαλισμένος πριν από το 1983 που συμπληρώνει την 35ετία πριν από το νόμο, έχει θεμελιωμένο δικαίωμα και αποχωρεί οποτεδήποτε για σύνταξη. Αν όμως η 35ετία συμπληρώνεται μετά τις 19/8/2015, τότε θα βγει στη σύνταξη με το όριο ηλικίας που θα ισχύει όταν γίνει 58 ετών. Εστω λοιπόν ένας ασφαλισμένος που μπήκε στη ΔΕΗ το 1981 και συμπληρώνει την 35ετία το 2016. Με το παλιό καθεστώς θα έβγαινε στη σύνταξη, ενώ με το νέο νόμο θα πρέπει να είναι το 2016 58 ετών για να αποχωρήσει με το αντίστοιχο όριο ηλικίας του 2016, δηλαδή στα 59. Αν όμως το 2016 είναι 57 ετών, τότε θα συνταξιοδοτηθεί με το όριο ηλικίας που ισχύει το 2017 για τα 58 που τα συμπληρώνει τότε. Το νέο όριο είναι 59 & 6 μήνες, ενώ στον αρχικό πίνακα ήταν 59,5. 

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Έρχονται στην Ελλάδα 20.000 επιπλέον αντιικά χάπια

χάπια covid

Διατηρώντας το εμβόλιο στην πρώτη γραμμή άμυνας κατά της επιδημίας κορωνοϊού, η χώρα μας εμπλουτίζει συνεχώς και το φαρμακευτικό οπλοστάσιό της.

Η παρτίδα των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει διατεθεί από την περασμένη Παρασκευή σε νοσοκομεία για τη θεραπεία ευπαθών ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μετά την εμφάνιση λοίμωξης covid-19, είναι η πρώτη που παραλήφθηκε από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, έχει συμφωνηθεί η προμήθεια επιπλέον 20.000 αντιικών χαπιών της φαρμακευτικής εταιρίας Merck (MSD για την Ελλάδα) από τις αρχές του νέου έτους ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και με τους εκπροσώπους της Pfizer για σημαντική προμήθεια επίσης αντιικών χαπιών τον ερχόμενο Μάρτιο.

«Από τον Ιανουάριο θα έχουμε στη διάθεσή μας και υπό τις προϋποθέσεις πάντοτε που ορίζουν οι επιστήμονες για τους ασθενείς με λοίμωξη covid-19, νέα παρτίδα μονοκλωνικών αντισωμάτων, τουλάχιστον άλλες 2.000 θεραπείες. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε παραλάβει τις πρώτες 10.000 συσκευασίες αντιικών χαπιών από τη Merck. Έχουμε επίσης καταλήξει σε συμφωνία με την εταιρία για την προμήθεια άλλων 20.000 συσκευασιών μέχρι τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για φάρμακα που θα παραλάβουμε εκτός εκείνων που προβλέπονται για τη χώρα μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Το ίδιο θα γίνει και με τα αντιικά της Pfizer» λέει στο ΘΕΜΑ ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Τα αντιικά χάπια της Merck αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδείκνυνται για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας λοίμωξης Covid-19 σε ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου ή/και νοσηλείας λόγω υποκείμενων παθήσεων, όπως παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις κ.α. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κλινικών μελετών, όταν η μολνουπιραβίρη (800 mg), δηλαδή η δραστική τους ουσία, χορηγηθεί εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και για πέντε διαδοχικές ημέρες, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ενδείκνυνται για παιδιατρική χρήση και για γυναίκες σε κατάσταση κύησης, καθώς προς το παρόν δεν έχει μελετηθεί η χορήγηση σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Πως θα χορηγούνται τα αντιικά χάπια

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η χορήγηση των αντιικών χαπιών στους ασθενείς αναμένεται να γίνεται στο ίδιο πλαίσιο που ισχύει και για τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και από τα νοσοκομεία. Ο ασθενής με θετικό PCR τεστ θα αξιολογείται από τον γιατρό, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, ως προς τον κίνδυνο που διατρέχει να νοσήσει σοβαρά. Εφόσον ο γιατρός εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη αντιικής θεραπείας θα υποβάλλει τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα και μέσα σε ένα 24ωρο θα λαμβάνει την απάντηση. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση, ο ασθενής θα ενημερώνεται και θα λαμβάνει από το νοσοκομείο που έχει οριστεί τον αριθμό των δισκίων που αναλογεί στην πενθήμερη κατ' οίκον φαρμακευτική αγωγή κατά της λοίμωξης covid-19. Σύμφωνα με το δοσολογικό σχήμα τα αντιικά χάπια λαμβάνονται δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, και ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας αξιολογείται εκ νέου από τους γιατρούς.

Σημαντική τεχνογνωσία για τη διάθεση των αντιικών χαπιών αναμένεται ότι θα αποκτηθεί μέσα από την πρώτη φάση χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Από την περασμένη Παρασκευή δέκα νοσοκομεία (Σωτηρία, Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας καθώς και τα Πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών, Ηρακλείου) χορηγούν το φάρμακο με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς covid-19 όσο και στη διαδικασία της έγχυσης σκευασμάτων. Η χορήγηση είναι διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Η πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή, που συστάθηκε για αυτό, έχει εξετάσει αιτήσεις που έχουν υποβάλλει ιατροί για τους ασθενείς τους. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια: α) να είναι ηλικίας 12 ετών και άνω, β) να έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test, γ) το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο.

Αγωνία για τη σταθεροποίηση ή μη της επιδημίας

Περίπου τέσσερις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με συγκρατημένη αισιοδοξία την αναχαίτιση της εκθετικής αύξησης της επιδημίας και ελπίζουν να αποτυπωθεί στη συνέχεια ύφεση. Υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης του τέταρτου κύματος, ωστόσο τα ενεργά κρούσματα παραμένουν πολλά, τουλάχιστον 54.000, και 27 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας είναι στο «βαθύ κόκκινο».

Το νέο πλέγμα μέτρων που έχει υψωθεί από την περασμένη Δευτέρα πάνω από τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid, για να τους προστατεύσουν από την έκθεσή τους στον ιό, τη λοίμωξη και συνήθως τη νοσηλεία αναμένεται να αξιολογηθεί τις επόμενες 10 με 15 ημέρες. Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία μετά την επέλαση του κορωνοϊού στους ανεμβολίαστους, που καταλαμβάνουν το 81% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

H πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα είναι πάνω από 4.700 ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ covid σε επίπεδο επικράτειας είναι 88%. Το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει ήδη περισσότερες από 700 ιδιωτικές κλίνες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα για τις ανάγκες της επιδημίας, με το σύνολο του προσωπικού τους να διατίθενται για την κάλυψη covid και non covid περιστατικών. Άλλες 250 θα διατεθούν από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών στην Αττική, εφόσον χρειαστεί.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - κορωνοϊός: Της έκαναν πενταπλή δόση του εμβολίου!

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Κορωνοϊός - μετάλλαξη Μποτσουάνας: Οι χώρες για τις οποίες θα ισχύουν ειδική άδεια, δεκαήμερη καραντίνα και τριπλό αρνητικό PCR

ESPA BANNER