Ελλάδα

Με ευρωβουλευτές συναντήθηκε η διοίκηση της ΔΕΗ

deh.jpg

Το αίτημα της ΔΕΗ για χορήγηση και στην Ελλάδα δωρεάν πιστοποιητικών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από το 2016, ανέπτυξε η διοίκηση της επιχείρησης σε συνάντηση με ευρωβουλευτές, οι οποίοι ενημερώθηκαν επίσης για τις θέσεις της επιχείρησης αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη (Ν.Δ.), Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Γραμματικάκης (Ποτάμι), Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ), Νίκος Μαριάς (ανεξάρτητος), Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη), και ένας συνεργάτης της Εύας Καϊλή (ΠΑΣΟΚ).

Αναφορικά με τη χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής CO2, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε ότι θα αποτελέσει προωθητικό παράγοντα για επενδύσεις και περιβαλλοντική αναβάθμιση μέσω της αντικατάστασης παλαιών μονάδων με σύγχρονες πιο αποδοτικές, όπως η «Μελίτη 2». Στόχος όπως είπε πρέπει να είναι να παραμείνει στο 35% η λιγνιτική παραγωγή την επόμενη 20ετία για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Τόνισε ακόμη ότι τα δωρεάν πιστοποιητικά αποτελούν κεντρικό ζήτημα και για τη μείωση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα καθώς σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε «το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτιναχθεί στα ύψη και η λιγνιτική παραγωγή θα απαξιωθεί, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύσει η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας η οποία είναι απομακρυσμένη «νησίδα» στο σύστημα της Ε.Ε.».

Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ επισημάνθηκε ότι τα πάγια των δικτύων αποτελούν πολύτιμο και αναντικατάστατο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, ενώ για την απελευθέρωση της αγοράς η διοίκηση της ΔΕΗ τόνισε, ότι η αγορά πρέπει να λειτουργεί όχι α λα καρτ, αλλά παντού, και όχι όπου δεν συμφέρει να υπάρχουν ρυθμίσεις. Για τις δημοπρασίες ενέργειας παραγωγής της ΔΕΗ αναφέρθηκε εξάλλου ότι «δεν πρέπει και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνονται κάτω του κόστους σε βάρος της ΔΕΗ» και ότι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά πρέπει να γίνει αναλογικά για όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών.

Τέλος ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των νέων προσλήψεων στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε εξειδικευμένο προσωπικό και σημείωσε ότι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι τα 49 έτη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ελλάδα

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Ισχυρό ψύχος - Δείτε πού θα χιονίσει (Βίντεο)

χιόνια κακοκαιρία

Χιονοπτώσεις αναμένονται από τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Λέανδρος» σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. 

Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από το βράδυ της Παρασκευής 15/1 στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και έως το πρωί του Σαββάτου 16/1 θα επεκταθούν σε όλα τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο καθώς και ορεινά της υπόλοιπης χώρας. Βροχοπτώσεις αναμένονται στην υπόλοιπη περιοχές της χώρας.

 

 

Οι βροχοπτώσεις σε νότιο Ιόνιο, Κεφαλονιά και Ιθάκη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το βράδυ του Σαββάτου 16/1 και από το πρωί της Κυριακής 17/1 θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο. Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται από τις πρώτες ώρες έως το μεσημέρι του Σαββάτου 16/1. 

Στο μεταξύ η κακοκαιρία «Λέανδρος» επηρεάζει και τον καιρό στην Αθήνα. Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, όπως τα παρουσιάζει ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακοκαιρία Λέανδρος: Ντύθηκαν στα “λευκά” περιοχές της Θεσσαλονίκης (φωτο & video)

Κακοκαιρία Λέανδρος: Κλειστά τα σχολεία σήμερα σε Κοζάνη και Φλώρινα

Κακοκαιρία Λέανδρος - Μαλεβίζι: Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία