Ελλάδα

Μαριάς προς Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε φαβέλα προσφύγων

πρόσφυγες

Την έντονη αντίθεσή του με τις αποφάσεις που προωθούνται για την εγκατάσταση 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα διατράνωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο σήμερα ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος «Αντιμνημονιακοί Πολίτες» Καθηγητής Νότης Μαριάς.
 «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε φαβέλα προσφύγων» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως ενώ με βάση τη ρήτρα κατανομής προσφύγων η χώρα μας πρέπει να φιλοξενήσει 11.000 πρόσφυγες τελικά της επιβλήθηκε ένα πλήθος σχεδόν πενταπλάσιο.
Απευθυνόμενος στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Νότης Μαριάς περιέγραψε τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τις ροές προσφύγων:
«Κύριε Γιούνκερ, μέσα σε πέντε ημέρες την περασμένη εβδομάδα και παρά την θαλασσοταραχή, τα νησιά του Αιγαίου πλημμύρισαν από 48.000 νέους πρόσφυγες που ήρθαν να προστεθούν στους 450.000 πρόσφυγες που είχαν ήδη κατακλύσει την Ελλάδα από τις αρχές του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να θυμίσει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο φτωχοποιημένος από τα μνημόνια Ελληνικός λαός δεν μπορεί να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες. Και πρόσθεσε: «κ. Γιούνκερ πρέπει να καταλάβετε ότι η φύλαξη των Ελληνικών συνόρων ανήκει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ήρθε η ώρα να πάψετε να θωπεύετε την Τουρκία και να την αναγκάσετε να βάλει τέλος στα δουλεμπορικά κυκλώματα που λειτουργούν στην επικράτεια της».

 
 
 
 

Ελλάδα

Συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας - Τουρκίας πριν τις διερευνητικές επαφές

ελληνοτουρκικά σύνορα

Ένας νέος γύρος συζήτησης μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο ΝΑΤΟ δρομολογείται τις επόμενες ημέρες κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας αξιωματούχων της Συμμαχίας.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να καθίσουν για μία ακόμη φορά στο τραπέζι των συνομιλιών, σε μία συνάντηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλες.

Η συγκεκριμένη συνάντηση θεωρείται πως θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο και του νέου γύρου διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς ωστόσο να είναι σαφής η ακριβή της ατζέντα.

Επί της ουσίας πρόκειται για μία προσπάθεια ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στη συνάντηση των οποίων θα παρίσταται επίσης και ανώτατος αξιωματούχος της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να συζητήσει μόνο το θέμα της δυνατότητας 24ωρης επικοινωνίας μέσω διαύλων του ΝΑΤΟ για την αποφυγή της έντασης στην Ν.Α Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά η τουρκική αντιπροσωπεία αναμένεται να θέσει για μία ακόμη φορά όλες τις πάγιες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Το ΥΠΕΘΑ εκτιμά ότι η Τουρκία θέτοντας στο τραπέζι των συζητήσεων στο ΝΑΤΟ μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που αφορούν από τη ναυσιπλοϊα μέχρι και ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο, επιδιώκει δια της πλαγίας οδού να κλείσει υπέρ της ορισμένες από τις προκλητικές αιτιάσεις που κατά καιρούς θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων, μέσα σε ένα ευνοϊκό γι αυτήν περιβάλλον αφού τη συμμαχία δεν την ενδιαφέρει τόσο το Διεθνές Δίκαιο, όσο η ηρεμία και η ενότητα στην Νοτιοανατολική της πτέρυγά.

«Οι τούρκοι επιδιώκουν να επιβάλουν σε βάρος της χώρας μας ορισμένες από τις αιτιάσεις τους που αφορούν κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως π.χ να μην εγκλωβίζουμε τα μαχητικά τους αεροσκάφη, από τα όπλα μας και τα ραντάρ μας, όταν πετούν εντός εναέριου χώρου μεταξύ 6 και 10 μιλίων ή να προχωρήσουμε σε αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου. Όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη που έχουν στην ατζέντα τους οι τούρκοι, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε σε επίπεδο Συμμαχίας και μέσα σε ένα δύσκολο, όσο και ασφυκτικό για εμάς, περιβάλλον» σχολιάζουν κύκλοι του ΥΠΕΘΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία - NAVTEX: Δεσμεύει περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις μέχρι τον... Δεκέμβριο

Ερντογάν: Μπορούμε να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη

Δένδιας για διερευνητικές με Τουρκία: η Ελλάδα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο