Ελλάδα

"Θέλουμε να έχουμε μια δημόσια διοίκηση που να υπηρετεί τον πολίτη"

kouroumplis.jpg

Συζήτηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος είχαν σήμερα στη Λευκωσία ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι δράσεις στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του κράτους και το μεταναστευτικό. Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι το μεταναστευτικό, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, «μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για τα θέματα των μεταρρυθμίσεων είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει μεγάλους στόχους, όπως είναι η επαναθεσμοποίηση και η κωδικοποίηση του «Καλλικράτη», ο κώδικας διοικητικής διαδικασίας, που θα απαλλάξει τα δικαστήρια από πολλά προβλήματα, ο περιορισμός των επιδράσεων της πολυνομίας και η διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων, που έχει κάθε υπουργείο, ώστε, τέλος του 2016, να είναι έτοιμη η λεγόμενη «κάρτα του πολίτη» για σκοπούς δραστικής μείωσης της γραφειοκρατίας.

«Θέλουμε πραγματικά να έχουμε μια δημόσια διοίκηση που να υπηρετεί τον πολίτη», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε, από την πλευρά του, ότι έχουν αναληφθεί πρωτόγνωρες δράσεις στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του κράτους. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε - ιδιαίτερα η Ελλάδα - το μεταναστευτικό. Όλα αυτά απαιτούν οργάνωση και χρήματα», είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ελλάδα

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Όλα τα σενάρια και οι πιθανές ημερομηνίες

έλεγχοι αστυνομίας - κορωνοϊός

Τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης για την άρση του lockdown, αποτελεί ένα ακόμα ζήτημα που αίρει διαφωνίες ανάμεσα σε Αρχές και επιστήμονες. Ενα από τα βασικότερα μέτρα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και η μετακίνηση από νομό σε νομό και πότε θα ξεκινήσει να επιτρέπεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του  Open TV η πιο πιθανή ημερομηνία για την άρση της απαγόρευσης υπό όρους είναι η 8η Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο σενάριο δεν θα επιτρέπει βέβαια όλες τις μετακινήσεις αλλά με συγκεκριμένη αιτιολογία και μήνυμα sms. Το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως, το ψάρεμα, το κυνήγι και την επίσκεψη σε χιονοδρομικό κέντρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης ανακοίνωσε άλλωστε πριν από μερικές ημέρες ότι όντως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. «Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση».

Από την άλλη πλευρά οι λοιμωξιολόγοι, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στη μετακίνηση από νομό σε νομό. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Αλκιβιάδη Βατόπουλου «δεν νομίζω ότι θα επιτραπεί η μετακίνηση σε πράσινους νομούς από άλλους νομούς». Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Παρασκευή, ενώ δικαιολογώντας την διστακτικότητα του έφερε ως παράδειγμα τις Σέρρες, οι οποίες γέμισαν με κρούσματα κορονοϊού όταν άρχισαν να πηγαίνουν εκεί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, φέρνοντας μαζί τους το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της πόλης. 

 

Πάντως και οι εκπρόσωποι του κλάδου της χιονοδρομίας επισημαίνουν στο ethnos.gr ότι ακόμα και αν η επιτροπή των επιδημιολόγων έδινε σήμα ανοίγματος αυτήν την Παρασκευή, δε θα ήταν έτοιμοι να ανοίξουν άμεσα μέσα σε διάστημα 2 – 3 ημερών. Στόχος τους στην ιδανική περίπτωση είναι η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με ένα άνοιγμα που θα γίνει ουσιαστικά από την Παρασκευή που θα προηγηθεί προκειμένου να μη χαθεί ακόμα ένα Σαββατοκύριακο.

Γι΄αυτό και ήταν οι ίδιοι που μεταξύ των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης ενέταξαν την ύπαρξη πιστοποιητικού που θα επιβεβαιώνει την επίσκεψη των μετακινούμενων από νομό σε νομό σε χιονοδρομικό κέντρο.

Μετακίνηση εκτός νομού: Oι εξαιρέσεις

Προς το παρόν, πάντως, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό σαφείς προϋποθέσεις: 

Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών 

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας

Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1

 

Διαβάστε επίσης:

Κρίσεις στην Πυροσβεστική: Αποστρατεύτηκε ο Κρητικός Υποστράτηγος

Γεωργιάδης: Η εστίαση δεν βιάζεται να ανοίξει (βίντεο)

Κρήτη - κορωνοϊός: Τι έδειξαν οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ