Ελλάδα

Εργάνη: 194.533 νέες θέσεις εργασίας στο πρώτο πεντάμηνο

εργασια

Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Μάιο του 2015 καταδεικνύουν τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», με τους δείκτες να ξεπερνούν για μία ακόμη φορά τα ποσοστά της τελευταίας 15ετίας, όπως συνέβη και τον Απρίλιο του 2015.

Ο Μάιος του 2015 είναι ο τέταρτος σε σειρά μήνας που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο, μετά από πέντε συνεχόμενους μήνες (Σεπτ. 2014 – Ιαν. 2015) με αρνητικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. 

Σύμφωνα με την «ΕΡΓΑΝΗ», τον Μάιο του 2015 καταγράφεται θετικό ισοζύγιο απασχόλησης (σχέση προσλήψεων – «αποχωρήσεων») κατά 86.146 θέσεις εργασίας, έναντι 59.470 θέσεων τον Μάιο  του 2014, μια θετική διαφορά 26.676 θέσεων εργασίας. Οι μηνιαίες αυτές επιδόσεις είναι οι καλύτερες από τον Ιανουάριο του 2001 (15ετία). 

Επίσης θετικό- και σε επίπεδο 15ετίας-, είναι το ισοζύγιο της απασχόλησης του πρώτου 5μήνου του 2015 (Ιαν. – Μάιος) με 194.533 θέσεις εργασίας, από 160.946 θέσεις το αντίστοιχο 5μηνο του 2014. 

Θετικό είναι το ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων και στις 13 Περιφέρειες της χώρας. 

Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία  διατήρησης των αυξημένων  ποσοστών  πλήρους απασχόλησης επί των νέων προσλήψεων. Σε επίπεδο πενταμήνου, το 52,15% των προσληφθέντων σύναψαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ ειδικά για τον Μάιο, το  ποσοστό διαμορφώθηκε σε  51,68%.  

Ωστόσο , παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η  αύξηση των προσλήψεων που κατέγραψε το ψηφιακό σύστημα Εργάνη  δεν  οφείλεται σε οικονομικό « θαύμα» αλλά στην ξαφνική «εμφάνιση» στο σύστημα αδήλωτων μέχρι χθες εργαζόμενων. Τα υψηλά πρόστιμα ( 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο) άλλαξαν τη στατιστική εικόνα σε σχέση με την αδήλωτη εργασία χωρίς όμως να εξασφαλίσουν ουσιαστική προστασία στους εργαζόμενους ο οποίοι έπεσαν και πάλι θύματα των εργοδοτικών τεχνασμάτων (ψευδοαυτοαπασχόληση, παράνομες τροποποιήσεις ωραρίων).  

Αποτέλεσμα αυτών των τεχνασμάτων είναι να αυξηθεί κατά 80% η τετράωρη και προσωρινή απασχόληση, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΙΚΑ, ποσοστό που επιβεβαιώνει ότι οι εργοδότες πιέζονται μεν να ασφαλίσουν το προσωπικό τους για να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα αλλά δηλώνουν ψευδή στοιχεία για να καταβάλλουν τις ελάχιστες εισφορές.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Αμαλιάδα: Ασθενείς που χειρουργήθηκαν και πήραν εξιτήριο βρέθηκαν θετικοί

κορωνοϊός

Θετικά είναι τα δείγματα δύο ασθενών που χειρουργήθηκαν στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και έλαβαν εξιτήριο πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός για όσους ήρθαν σε επαφή μαζί τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο περιστατικά που εισήχθησαν την περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο Αμαλιάδας ως τακτικά χειρουργεία,  βρέθηκαν εκ των υστέρων θετικά με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία τόσο στο νοσοκομείο όσο και στο περιβάλλον των δύο χειρουργηθέντων.

Συγκεκριμένα με την είσοδο των ασθενών στο νοσοκομείο, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, λήφθηκαν rapid test τα οποία βγήκαν αρνητικά. Στη συνέχεια, όταν εισήχθησαν στη χειρουργική κλινική, λήφθηκαν και μοριακά τεστ.

Τα αποτελέσματα των μοριακών δεν βγήκαν την Παρασκευή, όπως γίνεται συνήθως, αλλά το πρωί του Σαββάτου, τη στιγμή που τα χειρουργεία στην Αμαλιάδα γίνονται Τρίτη και Παρασκευή. Ο υπεύθυνος γιατρός δεν περίμενε τα τεστ PCR αλλά προχώρησε κανονικά στη διαδικασία των επεμβάσεων.

Οι δύο ασθενείς ένας άντρας και μια γυναίκα που νοσηλεύτηκαν κανονικά τουλάχιστον ο ένας και με άλλους ασθενείς στον ίδιο θάλαμο ,στη συνέχεια έλαβαν εξιτήριο , ύστερα από χειρουργείο κοίλης και χολής, με τη διασπορά του ιού να είναι άγνωστο τι διαστάσεις έχει λάβει.

Στο Νοσοκομείο έγινε απολύμανση και η λειτουργία του συνεχίζεται κανονικά.

Ειδήσεις σήμερα 

Φάουτσι - ΗΠΑ: Θα έκανα το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα 18 νοσηλευτές μετά απο εγχείρηση ασθενούς

Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Πορεία διαμαρτυρίας κατά του lockdown - Βίντεο