Ελλάδα

Δεν μπορούν να ελέγξουν τη νομιμότητα της ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα

ΣτΕ

Δεν μπορεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)  να ελέγξει τη νομιμότητα της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) με την οποία μεταφέρθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ΣτΕ, υπογραμμίζει, ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητα της Π.Ν.Π, καθώς κυρώθηκε με νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι με την επίμαχη Π.Ν.Π. οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης  και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και  β΄ βαθμού υποχρεώθηκαν να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στη συνέχεια η επίμαχη Π.Ν.Π. κυρώθηκε με το νόμο 423/2015.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Βαρβάρα Ραυτοπούλου, με μία λυτή απόφαση των πέντε παραγράφων απέρριψε την προσφυγή του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Σίνδος) που είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης και είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της Π.Ν.Π.

Το Τ.Ε.Ι. υποστήριζε ότι τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του ΝΠΔΔ και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του είναι ακατάσχετα.

Ακόμη, το Τ.Ε.Ι. ανέφερε ότι η επίμαχη Π.Ν.Π. είναι αντισυνταγματική, καθώς πλήττει το κατοχυρωμένο από το άρθρο 16 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Σύμφωνα με το Τ.Ε.Ι. η  Π.Ν.Π. καταστρατηγεί ευθέως και αναμφιβόλως την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιονομικής αυτοτέλειας, προσθέτει το Τ.Ε.Ι., καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 44) οι Π.Ν.Π. εκδίδονται σε έκτακτες περιπτώσεις, εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης και είναι απαραίτητο να αναφέρεται με σαφήνεια η προς αντιμετώπιση επείγουσα ανάγκη έκδοσή τους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2567/2015 απόφασή της απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση του εν λόγω Τ.Ε.Ι.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση των συμβούλων Επικρατείας η αίτηση του Τ.Ε.Ι. κατατέθηκε στις 28.4.2015, δηλαδή την επόμενη ημέρα της κύρωσης της Π.Ν.Π, με το νόμο 4323/2015.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι η  κύρωση της Π.Ν.Π. με τον επίμαχο νόμο έγινε αναδρομικά.

Όμως, καταλήγει η Ολομέλεια του ΣτΕ κατά του νόμου «δεν χωρεί αίτηση ακυρώσεως».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σακελλαρίου σε σημαντικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπως είναι για το δεύτερο μνημόνιο, τις περικοπές των συντάξεων, κ.λπ., είχε μειοψηφήσει και είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας τους.

Ακόμη, πρέπει να αναφερθεί ότι ο κ. Σακελλαρίου είναι ο αρχαιότερος των αντιπροέδρων  του ΣτΕ και έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα προσόντα για να προαχθεί στην θέση του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία θα κενωθεί αύριο, λόγω της συνταξιοδότησης του σημερινού προέδρου Σωτήρη Ρίζου.

Ελλάδα

Τραγωδία στον Ωρωπό: ΙΧ έπεσε στη θάλασσα - Δύο νεκροί

Λιμενικό Σώμα

Τραγωδία σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στον Ωρωπό, όταν ένα ΙΧ κατέληξε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μέσα στη θάλασσα.

Αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν τις Αρχές και υπήρξε άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση των επιβαινόντων.

Δυστυχώς, ήταν πολύ αργά για τους δύο επιβάτες του οχήματος, που εγκλωβίστηκαν μέσα στο όχημα και ανασύρθηκαν νεκροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο ηλικιωμένους.

Αναστάτωση επικρατεί στην περιοχή, με κατοίκους να ζητούν την τοποθέτηση προστατευτικής μπάρας.

Μάρτυρες ανέφεραν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι το όχημα έπεσε στη θάλασσα χωρίς να υπάρξει ένδειξη φρεναρίσματος.

Η έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας αναμένεται να ρίξει περισσότερο «φως» στα ακριβή γεγονότα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός - Νότια Αφρική: Ασυνήθιστα και ήπια τα συμπτώματα όσων έχουν μολυνθεί από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

Τραγωδία στον Ωρωπό: ΙΧ έπεσε στη θάλασσα - Δύο νεκροί

Ταξίδι στο Κέντρο της Γης: Επιστήμονες θα τρυπήσουν τον πάτο ηφαιστείου

ESPA BANNER