Ελλάδα

Έτσι θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από τα ενοίκια - Ποια τα δυο σενάρια

ελαχιστο κοινωνικο εισοδημα

Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση για την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια μετά τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε χθες στη Βουλή την απόσυρση της σχετικής διάταξης από το πολυνομοσχέδιο που προέβλεπε την αύξηση και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια από 11% σε 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για εισοδήματα πέραν των 12.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά φόρμουλα για τη φορολογική μεταχείριση των ανείσπρακτων ενοικίων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι. Το θέμα αυτό εξετάζεται με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και εκκρεμεί η κατάθεση σχετικής ρύθμισης.
Ειδικότερα, μιλώντας χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε την απόσυρση από το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου της παραγράφου 5 (αφορά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα ενοίκια) και της παραγράφου 6 (αφορά τους Συλλόγους Γονέων και τις άτυπες ενώσεις διαχειριστών πολυκατοικιών που μετά την απόσυρση της διάταξης απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης).
Από τη στιγμή που αποσύρεται η διάταξη για την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια, σημαίνει πως παραμένουν σε ισχύ οι παλαιοί συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων μέχρι να έρθει στη Βουλή νέα διάταξη. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη η σχετική ρύθμιση- για αύξηση των συντελεστών- δεν περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα και επομένως η κυβέρνηση βγαίνει από τη δυσκολία να βρει ισοδύναμα. Ωστόσο η κυβέρνηση καλείται να καλύψει την «τρύπα» των 200 εκατ. ευρώ που δημιουργεί αυτή η απόφαση, αφού τα έσοδα αυτά αναγράφονταν στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2016.   
Νέα κλίμακα 
Το θέμα συζητείται με τους θεσμούς στο πλαίσιο κατάρτισης μίας νέας κλίμακας με προοδευτικό χαρακτήρα, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή σε επόμενο νομοσχέδιο. Ειδικότερα, εξετάζεται να εφαρμοστεί μια νέα κλίμακα με περισσότερους φορολογικούς συντελεστές που θα περιορίζει τις φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους αποκτούν χαμηλά εισοδήματα.
Ανείσπρακτα ενοίκια 
Φόρμουλα αναζητείται για το... επίμαχο θέμα της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Στο πολυνομοσχέδιο διατηρείται η διάταξη που προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο. Ωστόσο αναζητείται λύση για το θέμα της φορολόγησής τους.
Μιλώντας στη Βουλή ο Τρ. Αλεξιάδης χαρακτηριστικά είπε «το ότι δεν θα εισπράττονται δεν σημαίνει και ότι θα φορολογούνται».
Για το ζήτημα αυτό γίνονται συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και το υπουργείο θα φέρει νέα διάταξη στη Βουλή που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι σαφές αν αυτό θα γίνει μέχρι την Παρασκευή (οπότε και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο) ή αργότερα σε άλλο νομοσχέδιο. Άλλωστε η όποια ρύθμιση θα αφορά ενοίκια του 2015, τα οποία θα δηλωθούν στην επόμενη φορολογική δήλωση.
Τα σενάρια 
Σύμφωνα με πληροφορίες, δυο είναι τα σενάρια που εξετάζονται:
• Το πρώτο προβλέπει τη φορολόγηση των ενοικίων στον χρόνο κατά τον οποίο εισπραχθούν. Για παράδειγμα, ποσό ενοικίων που δεν εισπράχθηκε το 2015 εφόσον καταβληθεί το 2016 να φορολογηθεί ως εισόδημα που αποκτήθηκε τη συγκεκριμένη χρονιά.
• Το δεύτερο σενάριο κινείται στη λογική της επισφάλειας (δηλαδή να αναγράφεται στη δήλωση πως υπάρχει επισφαλή απαίτηση). Ειδικά για να μη φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες για τα φετινά ανείσπρακτα ενοίκια εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιληφθεί στη νέα φορολογική δήλωση ειδικός κωδικός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν τη φορολόγησή τους για αυτά.
Αιτιολογώντας την απόφαση για κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο ο Τ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που τα χρόνια των μνημονίων εκτινάχτηκαν από τα 31 δισ. ευρώ το 2009 στα 81 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα το διάστημα 2013 - 2014 υπήρχε αύξηση των ληξιπρόθεσμων κατά 1,2 δισ. τον μήνα, ωστόσο το 2015 η κατάσταση - σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό- έχει βελτιωθεί.
Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, καθόρισε ως μία από τις πιο ουσιαστικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου την ορθολογικοποίηση των προστίμων προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, δεδομένου ότι ο φορολογικός μηχανισμός είναι τόσο βεβαρημένος με πάρα πολλές υποθέσεις, ώστε υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν 11.500 υποθέσεις μέχρι τέλος του έτους.
Όπως είπε, δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία με τους θεσμούς για την παράταση της προθεσμίας παραγραφής, καθώς οι δανειστές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα προλάβει να ολοκληρώσει τον έλεγχο των υποθέσεων και να εισπράξει τα πρόστιμα που θα βεβαιωθούν.
Πηγή: Ημερησία 

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Έρχονται στην Ελλάδα 20.000 επιπλέον αντιικά χάπια

χάπια covid

Διατηρώντας το εμβόλιο στην πρώτη γραμμή άμυνας κατά της επιδημίας κορωνοϊού, η χώρα μας εμπλουτίζει συνεχώς και το φαρμακευτικό οπλοστάσιό της.

Η παρτίδα των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει διατεθεί από την περασμένη Παρασκευή σε νοσοκομεία για τη θεραπεία ευπαθών ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μετά την εμφάνιση λοίμωξης covid-19, είναι η πρώτη που παραλήφθηκε από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, έχει συμφωνηθεί η προμήθεια επιπλέον 20.000 αντιικών χαπιών της φαρμακευτικής εταιρίας Merck (MSD για την Ελλάδα) από τις αρχές του νέου έτους ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και με τους εκπροσώπους της Pfizer για σημαντική προμήθεια επίσης αντιικών χαπιών τον ερχόμενο Μάρτιο.

«Από τον Ιανουάριο θα έχουμε στη διάθεσή μας και υπό τις προϋποθέσεις πάντοτε που ορίζουν οι επιστήμονες για τους ασθενείς με λοίμωξη covid-19, νέα παρτίδα μονοκλωνικών αντισωμάτων, τουλάχιστον άλλες 2.000 θεραπείες. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε παραλάβει τις πρώτες 10.000 συσκευασίες αντιικών χαπιών από τη Merck. Έχουμε επίσης καταλήξει σε συμφωνία με την εταιρία για την προμήθεια άλλων 20.000 συσκευασιών μέχρι τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για φάρμακα που θα παραλάβουμε εκτός εκείνων που προβλέπονται για τη χώρα μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Το ίδιο θα γίνει και με τα αντιικά της Pfizer» λέει στο ΘΕΜΑ ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Τα αντιικά χάπια της Merck αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδείκνυνται για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας λοίμωξης Covid-19 σε ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου ή/και νοσηλείας λόγω υποκείμενων παθήσεων, όπως παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις κ.α. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κλινικών μελετών, όταν η μολνουπιραβίρη (800 mg), δηλαδή η δραστική τους ουσία, χορηγηθεί εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και για πέντε διαδοχικές ημέρες, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ενδείκνυνται για παιδιατρική χρήση και για γυναίκες σε κατάσταση κύησης, καθώς προς το παρόν δεν έχει μελετηθεί η χορήγηση σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Πως θα χορηγούνται τα αντιικά χάπια

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η χορήγηση των αντιικών χαπιών στους ασθενείς αναμένεται να γίνεται στο ίδιο πλαίσιο που ισχύει και για τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και από τα νοσοκομεία. Ο ασθενής με θετικό PCR τεστ θα αξιολογείται από τον γιατρό, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, ως προς τον κίνδυνο που διατρέχει να νοσήσει σοβαρά. Εφόσον ο γιατρός εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη αντιικής θεραπείας θα υποβάλλει τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα και μέσα σε ένα 24ωρο θα λαμβάνει την απάντηση. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση, ο ασθενής θα ενημερώνεται και θα λαμβάνει από το νοσοκομείο που έχει οριστεί τον αριθμό των δισκίων που αναλογεί στην πενθήμερη κατ' οίκον φαρμακευτική αγωγή κατά της λοίμωξης covid-19. Σύμφωνα με το δοσολογικό σχήμα τα αντιικά χάπια λαμβάνονται δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, και ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας αξιολογείται εκ νέου από τους γιατρούς.

Σημαντική τεχνογνωσία για τη διάθεση των αντιικών χαπιών αναμένεται ότι θα αποκτηθεί μέσα από την πρώτη φάση χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Από την περασμένη Παρασκευή δέκα νοσοκομεία (Σωτηρία, Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας καθώς και τα Πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών, Ηρακλείου) χορηγούν το φάρμακο με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς covid-19 όσο και στη διαδικασία της έγχυσης σκευασμάτων. Η χορήγηση είναι διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Η πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή, που συστάθηκε για αυτό, έχει εξετάσει αιτήσεις που έχουν υποβάλλει ιατροί για τους ασθενείς τους. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια: α) να είναι ηλικίας 12 ετών και άνω, β) να έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test, γ) το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο.

Αγωνία για τη σταθεροποίηση ή μη της επιδημίας

Περίπου τέσσερις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με συγκρατημένη αισιοδοξία την αναχαίτιση της εκθετικής αύξησης της επιδημίας και ελπίζουν να αποτυπωθεί στη συνέχεια ύφεση. Υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης του τέταρτου κύματος, ωστόσο τα ενεργά κρούσματα παραμένουν πολλά, τουλάχιστον 54.000, και 27 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας είναι στο «βαθύ κόκκινο».

Το νέο πλέγμα μέτρων που έχει υψωθεί από την περασμένη Δευτέρα πάνω από τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid, για να τους προστατεύσουν από την έκθεσή τους στον ιό, τη λοίμωξη και συνήθως τη νοσηλεία αναμένεται να αξιολογηθεί τις επόμενες 10 με 15 ημέρες. Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία μετά την επέλαση του κορωνοϊού στους ανεμβολίαστους, που καταλαμβάνουν το 81% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

H πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα είναι πάνω από 4.700 ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ covid σε επίπεδο επικράτειας είναι 88%. Το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει ήδη περισσότερες από 700 ιδιωτικές κλίνες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα για τις ανάγκες της επιδημίας, με το σύνολο του προσωπικού τους να διατίθενται για την κάλυψη covid και non covid περιστατικών. Άλλες 250 θα διατεθούν από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών στην Αττική, εφόσον χρειαστεί.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - κορωνοϊός: Της έκαναν πενταπλή δόση του εμβολίου!

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Κορωνοϊός - μετάλλαξη Μποτσουάνας: Οι χώρες για τις οποίες θα ισχύουν ειδική άδεια, δεκαήμερη καραντίνα και τριπλό αρνητικό PCR

ESPA BANNER