Ελλάδα

Πολιτισμός

Οι Έλληνες αρχαιολόγοι τιμούν τους συναδέλφους τους που χάθηκαν στη Συρία

παλμυρα

«Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» έχει κηρύξει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) την 21η Οκτωβρίου, ενώ την εβδομάδα που την περικλείει (φέτος από 19 έως 25 Οκτωβρίου) ως εβδομάδα δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έτσι, αυτές τις ημέρες διοργανώνονται μία σειρά από διαφορετικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το πολυσχιδές (ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό κ.λπ.) έργο, που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, και τη σημασία του για την κοινωνία.

Ειδικότερα, για τη φετινή χρονιά, οι εκδηλώσεις, υπό τον γενικό τίτλο «Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο», αφιερώνονται στη μνήμη του Khalid al-Asaad και του Qassem Abdallh Yehya, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άγρια από τους αμείλικτους ισλαμιστές.

«Ο Σύρος συνάδελφος Khalid al-Asaad, επίτιμος διευθυντής Αρχαιοτήτων της μυθικής Παλμύρας, ήταν ταγμένος στην προστασία των αρχαιοτήτων μέχρι τέλους. Αυτό φαίνεται ότι δεν άρεσε καθόλου στις δυνάμεις εκείνες του τυφλού θρησκευτικού φανατισμού, ιδιαίτερα σε μία περιοχή όπου παίζονται μεγάλα συμφέροντα.

Το ίδιο και ο χημικός Qassem Abdallh Yehya, υπεύθυνος συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού της Συρίας, η είδηση για τη δολοφονία του οποίου, πέρασε αθόρυβα στα ΜΜΕ. Ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη τους στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του συριακού λαού για ελευθερία, συμπαραστεκόμενοι στις χιλιάδες των προσφύγων, που για να γλυτώσουν τη ζωή των παιδιών τους και τη δική τους προσπάθησαν να ξεφύγουν από το μακελειό των πολέμων, τον αποτρόπαιο βανδαλισμό των σπιτιών τους και των μνημείων τους και έφθασαν ικέτες στον τόπο μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ενώ το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΣΕΑ (http://www.sea.org.gr/details.php?id=416).

 

Ελλάδα

Γεωργιάδης - κορωνοϊός: Πότε θα ανοίξει η εστίαση

Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα εστίασης στο Ηράκλειο

Όταν η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει, και η επιτροπή εγκρίνει τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης θα έρθει και η ώρα της εστίασης. Όμως η ώρα αυτή (για επανεκκίνηση) της εστίασης δεν έχει έρθει ακόμη.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των μέτρων για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου και κάλεσε τους επιχειρηματίες να τα προμηθευτούν για να τα έχουν προς χρήση «όταν θα είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε την εστίαση». «Πρέπει, πρόσθεσε, «να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Ξεκινάμε από το λιανικό εμπόριο που είναι λιγότερο επικίνδυνο καθώς οι κανόνες μπορούν να τηρηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια».

Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν εξακολουθούν να θεωρούνται ως πληττόμενες και έχουν τα σχετικά ωφελήματα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση όπως για παράδειγμα μείωση του ενοικίου.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρδαλιάς - κορωνοϊός: Κάθε άνοιγμα, εγκυμονεί κινδύνους για αύξηση κρουσμάτων

Παπαευαγγέλου - κορωνοϊός: Χαμογελάμε κάτω από τη μάσκα αλλά... (Βίντεο)