Ελλάδα

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Άριστο το κλίμα στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας

ieronymos.jpg

«Η επίσκεψη του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, πάντα είναι μία χαρά για την περιοχή, αλλά και όλον τον κόσμο, που επισκέπτεται. Το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι πάρα πολύ σημαντικό. 

»Η ελληνική Πολιτεία με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τιμά την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στις Σέρρες και οι σχέσεις που υπάρχουν με την ελληνική Πολιτεία είναι άρρηκτες και θα πάνε όλα καλά» είπε ο βουλευτής και  υπεύθυνος Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, από τις Σέρρες, παρευρισκόμενος στο επίσημο γεύμα, που έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο της πόλης των Σερρών, προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που χρειάζεται να ενεργοποιηθεί, έτσι ώστε στην περιουσία που υπάρχει, να μπορεί να γίνει η συνεκμετάλλευση της για να βοηθηθεί και η ελληνική Πολιτεία και η Εκκλησία, όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν» είπε και πρόσθεσε «υπάρχει εκκλησιαστική επιτροπή η οποία αφορά προβλήματα ή θέματα τα οποία μπορεί να συζητήσει η Πολιτεία ή η εκκλησία αν θέλει να βάλει. Από κει και πέρα η ενεργοποίηση αυτής της επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα στην κατεύθυνση ότι όλα συζητιόνται με διάλογο και καλή διάθεση. Οι σχέσεις πολιτείας και Εκκλησίας είναι σε άριστο κλίμα» επεσήμανε.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, ο Γιάννης Αμανατίδης,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και απάντησε ότι «είναι στο μελλοντικό σχεδιασμό».

Πολιτική

Στην Ελλάδα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Εγκρίνεται το πρόγραμμα ανάκαμψης των 7,5 δισ.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Το «πράσινο φως» για την άμεση έναρξη υλοποίησης του εθνικού προγράμματος ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ανάβει με την επίσκεψή της, την Πέμπτη στην Αθήνα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

Η Αθήνα είναι ένας από τους πρώτους «σταθμούς» της περιοδείας της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η δε επίσκεψή της στην Αθήνα, μετά την Λισαβόνα και τη Μαδρίτη, αποτελεί -σύμφωνα με όσα αναφέρουν τους τελευταίους μήνες ευρωπαϊκές πηγές σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι Financial Times και το Politico- και μια έμμεση επιβράβευση για την «υποδειγματική» πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα για την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα δείχνουν άλλωστε ότι κατά την υποδοχή της, στις 10 το πρωί της Πέμπτης από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει ειδική αναφορά στο πρώτο θετικό βήμα που ήταν η έγκαιρη και άρτια κατάθεση του ελληνικού σχεδίου στην Κομισιόν για την έγκρισή του και θα υπογραμμίσει την σημασία των επόμενων βημάτων για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ο  πρωθυπουργός θα υποστηρίξει με την δήλωσή του την ανάγκη αλλαγής και ενίσχυσης του αναπτυξιακού μοντέλου για την υπέρβαση της κρίσης που επέβαλε η πανδημία, δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός θα μετάσχουν στην διαδραστική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, κατά την οποία θα σηματοδοτηθεί η έναρξη του προγράμματος για την οικοδόμηση της «επόμενης μέρας» της πανδημίας.

Κυβερνητικά στελέχη μιλώντας για το ελληνικό σχέδιο επισημαίνουν εν τω μεταξύ ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι σχεδόν διπλάσια από το αναμενόμενο για το 2021. Με βάση, τα όσα υποστήριξε προχθές στο Bloomberg, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η χώρα μας θα λάβει περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2021 αντί το αρχικό ποσό των περίπου 4 δισ. ευρώ. Ποια είναι η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα;

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που αξιολογεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μετά, και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ταμείου, το Συμβούλιο εκδίδει την τελική του εκτελεστική απόφαση, κατά κανόνα, εντός τεσσάρων εβδομάδων από την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής. Που σημαίνει ότι πρώτον η χρηματοδότηση ξεκινά μέσα σε δύο μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης και δεύτερον ότι τα πρώτα χρήματα αναμένονται στην Ελλάδα μετά τα μέσα Ιουλίου. Η προκαταβολή της τάξης του 13% θα αποτελείται από 2,3 δις ευρώ επιδοτήσεις και 1,6 δις δάνεια, σύνολο 3,9 δις ευρώ- θα ακολουθήσουν άλλα 1,7 δις επιδοτήσεων και 1,8 δις δανείων. Συνολικά δηλαδή το 2021 θα εισρεύσουν στην χώρα 7,5 δις ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Μητσοτάκης σε Τζόνσον: Ασφαλής χώρα η Ελλάδα για τους Βρετανούς τουρίστες

Στην Κρήτη οι ηγέτες της Μεσογείου για τη σύνοδο της Med7