Ελλάδα

Πολιτική

Στο σκαμνί και πάλι οι αδελφοί Κασιδιάρη

Ηλιας Κασιδιαρης

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στην Βουλή δικογραφία προκειμένου να αποφασίσει, για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, σχετικά με την υπόθεση της επίθεσης σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ στα δικαστήρια της Ευελπίδων, τον Οκτώβριο του 2013. Παράλληλα, ο Αρειος Πάγος παραπέμπει και πάλι σε νέα δίκη τον αδελφό του βουλευτή, ανθυπολοχαγό των Ειδικών Δυνάμεων Αλέξανδρο Κασιδιάρη για παραβίαση των όρων νόμιμης οπλοκατοχής όπλου σκοποβολής.

Ειδικότερα, η δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Ανωτάτη Εισαγγελία στην Βουλή αφορά την συμπεριφορά του Ηλία Κασιδιάρη τον Οκτώβριο του 2013 στην πρώην Σχολή Ευελπίδων μετά την απολογία, όπου είχε στραφεί εναντίον δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και κάμεραμαν. Ο βουλευτής αντιμετωπίζει την κατηγορία απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης.
Την ίδια στιγμή το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε την απόφαση του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου με την οποία ο 25χρόνος ανθυπολοχαγός των Ειδικών Δυνάμεων Αλέξανδρος Κασιδιάρης, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 μηνών με αναστολή και εξαγορά της ποινής προς 3 ευρώ την ημέρα για παράβαση της άδειας κατοχής όπλου σκοποβολής.
Αναλυτικότερα, τον Οκτώβριο του 2012 στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης ο Αλέξανδρός Κασιδιάρης συνελήφθη μετά από μικροεπεισόδιο να κατέχει σκοπευτικό όπλο, τύπου CZ 9 χιλιοστών και φυσίγγια.

Σύμφωνα με την άδεια κατοχής σκοπευτικού όπλου ο ανθυπολοχαγός έπρεπε το CZ 9 να το έχει επάνω του μόνο κατά την διαδρομή από το σπίτι του προς το σκοπευτήριο και κατά την επιστροφή στον τόπο διαμονής του, ενώ ο γεμιστήρας με τα φυσίγγια έπρεπε να ήταν εκτός του όπλου.
Του επεισοδίου επελήφθη το τμήμα ασφαλείας της Ανάληψης Θεσσαλονίκης και μετά τον σωματικό έλεγχο, όπου βρέθηκε όπλο στο τσαντάκι του Αλέξανδρου Κασιδιάρη, παραπέμφθηκε στη Στρατονομία και από εκεί στον εισαγγελέα, ο οποίος κίνησε σε βάρος του την προβλεπόμενη διαδικασία και τον άφησε ελεύθερο. Ακολούθησε η παραπομπή του στην Στρατιωτική Δικαιοσύνη και από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο ο αξιωματικός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 μηνών με αναστολή.

Όμως, άσκησε έφεση και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο. Την ημέρα εκδικάσεως της υπόθεσης παρουσιάστηκε ένας δικηγόρος ο οποίος ζήτησε αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, καθώς ο δικηγόρος που χειριζόταν την υπόθεση δεν μπορούσε να παρασταθεί στο δικαστήριο για λόγους υγείας, ενώ για τους ίδιους λόγους δεν μπορούσε να παρασταθεί και ο ανθυπολοχαγός.

Το Αναθεωρητικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής και προχώρησε στην διαδικασία. Οι στρατιωτικοί δικαστές αφού αναγνώρισαν στον Αλέξανδρο Κασιδιάρη, ελαφρυντικά (προτέρου εντίμου βίου, κ.λπ.) τον καταδίκασαν σε φυλάκιση 5 μηνών με αναστολή και εξαγορά της ποινής προς 3 ευρώ την ημέρα.

Στην συνέχεια άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της καταδικαστικής απόφασης και το Ποινικό Τμήμα έκανε δεκτή την αναίρεσή του, καθώς η απόφαση του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου δεν είχε νόμιμη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία, ως προς τη μη χορήγηση της αιτούμενης αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης.
Κατόπιν αυτών ο Αλέξανδρος Κασιδιάρης θα δικαστεί και πάλι.
Πηγή: ethnos.gr

Ελλάδα

Επαναλειτουργούν από σήμερα παιδότοποι, λούνα παρκ και υπηρεσίες ευεξίας

παιδότοπος

Επαναλειτουργούν από σήμερα οι παιδότοποι, τα λούνα παρκ και οι υπηρεσίες ευεξίας, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και της επανεκκίνησης δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα από σήμερα, στον τομέα του λιανεμπορίου, μειώνεται η αναλογία των πελατών από 1 άτομο ανά 25 τ.μ. σε 1 άτομο ανά 16 τ.μ. με σκοπό την αποφυγή των ουρών εκτός καταστήματος, ειδικά όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός καταστήματα και οι ουρές μπλέκονται, με υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων. Επαναλειτουργούν οι παιδότοποι σε υπαίθριο χώρο, με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και ενηλίκους πελάτες σε όλα τα σημεία. Επαναλειτουργούν τα λούνα παρκ με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

- Αποστάσεις τουλάχιστον 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, έτσι ώστε να υπάρχουν μεγάλοι διάδρομοι κυκλοφορίας.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για εργαζόμενους αλλά και πελάτες.

- Διαθεσιμότητα αντισηπτικού στην είσοδο κάθε παιχνιδιού.

- Μετά το πέρας κάθε κύκλου παιχνιδιών απολύμανση όλων των σημείων επαφής των παικτών με το παιχνίδι.

- Δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους παίκτες.

- Απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών.

- Διαγραμμίσεις για την τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρου απόστασης όπου υπάρχει ουρά αναμονής.

- Διαρκής υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων προστασίας/υγιεινής από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

- Αποφυγή συνωστισμού στα παιχνίδια με αυξημένη ζήτηση, με ευθύνη του επιχειρηματία.

Επιπλέον επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες ευεξίας δεδομένου ότι πρόκειται για δραστηριότητες υποστηρικτικές του τουρισμού και είναι απαραίτητο να ανοίξουν παράλληλα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες ευεξίας που είναι ήδη σε κανονική λειτουργία, με τις υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών, υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και υπηρεσίες μασάζ. Ακόμη, λειτουργούν οι εμποροπανήγυρεις με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών. Εξαιρείται ο περιορισμός της ελάχιστης απόστασης 1 μέτρου μεταξύ των πάγκων πώλησης, όταν αυτοί είναι μέρος συνεχούς κατασκευής στην οποία οι πάγκοι των πωλητών διαχωρίζονται μεταξύ τους με ελαφρά χωρίσματα.

Σχετικά με θέματα που αφορούν το υπουργείο Τουρισμού, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19, στη χώρα, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα να επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid test από τις πράσινες χώρες.

Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών.

Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα, σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Για τις πράσινες να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες, για τις δε πορτοκαλί χώρες να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα που είναι σωρευτικά εμβολιασμένοι με τα αναγνωρισμένα από τη χώρα μας εμβόλια και έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Εξαιρούνται της πρόβλεψης αυτής πολίτες από χώρες οι οποίες είναι στην κόκκινη λίστα και για τους οποίους συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για καραντίνα 7 ημερών.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τομείς του τουρισμού, (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες ξεναγών, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εστίαση και ούτω κ.α.) να υποβάλλονται σε έλεγχο με αυτοδιαγνωστικό τεστ 2 φορές την εβδομάδα, με δαπάνη της Πολιτείας για το πρώτο τεστ και με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης για το δεύτερο.

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, οι εμβολιασμένοι θα έχουν τη δυνατότητα εκγύμνασης σε γυμναστήρια χωρίς μάσκες, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι από 1η Ιουλίου επαναλειτουργούν οι “κλειστοί κινηματογράφοι (κινηματογράφοι 12μηνης λειτουργίας) με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self-test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας, με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης, και με σύσταση για εγκατάσταση φίλτρων HEPA, ενώ κατά την διάρκεια των προβών/γυρισμάτων, παραστάσεων και συναυλιών, οι μουσικοί των εγχόρδων έχουν τη δυνατότητα ακολουθώντας το παράδειγμα των ορχηστρών των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, να μπορούν να έχουν απόσταση μεταξύ τους 1 μέτρο, φορώντας την μάσκα τους και χρησιμοποιώντας ο καθένας το δικό του αναλόγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ μέρα - μεσημέρι σε καφενείο - Δέκα συλλήψεις

Κρήτη - καιρός: Σε άνοδο η θερμοκρασία στο νησί (βίντεο)