Ελλάδα

Πολιτική

Σήμερα ο Μοσκοβισί στην Αθήνα για χρέος και μεταρρυθμίσεις

Πιερ Μοσοκοβισι

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα για διήμερη επίσκεψη ο αρμόδιος για τα δημοσιονομικά Επίτροπος κ. Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θα γίνει δεκτός το απόγευμα από τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα. 

Ο κ. Μοσκοβισί είναι ο πρώτος κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη χώρα μας μετά τις εκλογές και η χρονική στιγμή της άφιξης του - την ώρα που το δύσκολο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα οδεύει προς ψήφιση από τη Βουλή – αποτελεί χειρονομία στήριξης της Κομισιόν προς την κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς σηματοδοτεί, ότι η εικόνα για τον σχεδιασμό και τις προθέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα είναι θετική, και ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση. 

Επισήμως - όπως αναφέρει η real - ο κ. Μοσκοβισί έρχεται στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο, θεωρούν ότι η άφιξη του Επιτρόπου στη δεδομένη χρονική συγκυρία αποτελεί μια θετική χειρονομία προς την πλευρά της Αθήνας, καθώς δείχνει ότι στις σχέσεις της Κομισιόν με την κυβέρνηση δεν υπάρχουν σκιές σε πολιτικό επίπεδο, ενώ τη συνδέουν και με την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Πρόεδρου Ολάντ στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα. 

Τόσο ο κ. Ολάντ, με πρόσφατες δηλώσεις του, όσο και ο κ. Μοσκοβισί έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε την επίσκεψή του ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η Επιτροπή ήταν παρούσα τους τελευταίους μήνες στο πλευρό της Ελλάδας -πρόκειται για μια από κοινού εργασία που συνεχίζεται με εμπιστοσύνη και ευθύνη» και προσδιόρισε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τη χρονική περίοδο ως τα τέλη Νοεμβρίου. 

Επιβεβαίωσε δε εκ νέου το χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους λέγοντας: «Στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος, επί της οποίας η θέση της Επιτροπής είναι γνωστή. Όταν έρθει η στιγμή θα παρουσιάσουμε την ανάλυσή μας προκείμενου να δούμε υπό ποιες συνθήκες το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησής του». 

Ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί αναμένεται να τονίσει στους συνομιλητές του στην Αθήνα, ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, και ότι αυτό που κυρίως προέχει μετά την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων είναι η υλοποίηση αυτών που έχουν συμφωνηθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση περιμένει ότι ο κ. Μοσκοβισί θα ζητήσει υλοποίηση δραστικών αλλαγών στο ασφαλιστικό και το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στην ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση με ταχείς ρυθμούς, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως το τέλος του χρόνου. 

Δεν είναι τυχαίο στο πλαίσιο αυτό, ότι ο Επίτροπος θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής από την πλευρά της Κομισιόν στην Κουαντρίγκα, κ. Ντέκλαν Κοστέλλο, ο οποίος έχει σχεδιάσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση. 

Ό Επίτροπος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό σήμερα στις πέντε στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια με τους υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη. 

Αύριο θα συναντηθεί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας κ. Γ Κατρούγκαλο, ενώ στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Πολιτική

Υπ. Προστασίας Πολίτη: Tο νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τις συναθροίσεις

ματ χημικά

Το νέο επιχειρησιακό δόγμα που θα εφαρμόζει η ελληνική αστυνομία στις συναθροίσεις ανακοίνωσε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι βασικές «γραμμές» του νέου δόγματος θα είναι η ηπιότερη διαχείριση, εκτίμηση επικινδυνότητας και αξιολόγηση τρωτότητας της κάθε συνάθροισης, η κλιμακούμενη χρήση μέσων και η χρήση δακρυγόνων με μέτρο.

Η αστυνομία θα έχει από την αρχή επικοινωνία με τον επίσημο διαχειριστή της κάθε συνάθροισης ενώ θα αξιολογεί κάθε φορά το ενδεχόμενο στην πορεία να παρεισφρήσουν άτομα τα οποία θα θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια και τότε μάλιστα θα υπάρχουν και κλιμακούμενες προειδοποιήσεις με ηχητικά μηνύματα.Χαρακτηριστικά, στο πρώτο μήνυμα θα αναφέρεται ότι στη συνάθροιση έχουν παρεισφρήσει ξένα άτομα με στόχο τη δημιουργία επεισοδίων.

«Συνεργαστείτε με την αστυνομία για την απομόνωσή τους και την προστασία της συνάθροισης».

Σε άλλο ηχητικό μήνυμα θα αναφέρεται: «Διεξάγονται επεισόδια και η συνάθροιση πρέπει να διαλυθεί. Παρακαλώ συνεργαστείτε με την αστυνομία».

Την ίδια ώρα, θα υπάρχει προειδοποίηση και όταν θα χρησιμοποιείται βία, συγκεκριμένα στο πρώτο ηχητικό μήνυμα θα αναφέρεται:
«Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βία, απομακρυνθείτε άμεσα από το χώρο».

Και η τελευταία προειδοποίηση θα αναφέρει ξανά:

«Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βία, απομακρυνθείτε άμεσα από το χώρο».

Όλα αυτά βέβαια, ξεκαθαρίζουν οι επιτελείς της Κατεχάκη, αφορούν την περίπτωση που άτομα είναι έτοιμα να προκαλέσουν επεισόδια στη συνάθροιση.

Επίσης, η ομάδα η οποία θα έχει τον πρώτο λόγο στις πορείες και τις συγκεντρώσεις θα είναι η ομάδα ΟΔΟΣ, που είδαμε να κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες.

Δείτε ΕΔΩ όλο το σχέδιο

 

Ειδήσεις σήμερα

Δένδιας για Μπάιντεν: Η ισχύς της σχέσης Ελλάδας- ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών

Κοτζιάς στο Ράδιο Κρήτη: Γιατί η Ελλάδα έχασε θαλάσσιο έδαφος - Κριτική για τα 12 μίλια

Μητσοτάκης: H Ελλάδα γίνεται κόμβος τεχνολογίας