Ελλάδα

Πολιτική

Οι δύο τρόποι με τους οποίους χάνεται η δεδηλωμένη (βίντεο)

boylh.jpg

Λανθασμένο χαρακτηρίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης τον όρο «δεδηλωμένη» έτσι όπως τίθεται μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας κατά την οποία ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση απέσπασαν ευρεία πλειοψηφία σε ό,τι αφορά την εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση επί της ελληνικής πρότασης αλλά είχαν απώλειες σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο Mega ο κ, Σωτηρέλης εξήγησε πως δεδηλωμένη σημαίνει πως με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πολιτικό αρχηγό που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αφού δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πρόκειται πλέον για μια κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της βουλής. «Αυτή δεν χάνεται παρά μόνο με πρόταση εμπιστοσύνης που καταθέτει ο πρωθυπουργός ή με πρόταση δυσπιστίας», τόνισε ο κ. Σωτηρέλης, σημειώνοντας πως στην πρώτη περίπτωση απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων που πρέπει να είναι όχι μικρότερη από 120 ενώ στην πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται οι ψήφοι 151 βουλευτών.

«Συνεπώς αν δεν το θέσει η ίδια η κυβέρνηση, τυπικά, συνταγματικά δεν μπορεί να πέσει, δεν μπορεί να τη ρίξει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «είναι θέμα πολιτικής ερμηνείας το αν αυτή η κυβέρνηση έχει πολιτική νομιμοποίηση».

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρέλη, είναι ακόμα άγνωστος παράγοντας τι θα γίνει με τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, αν για παράδειγμα κάποιοι παραιτηθούν και οι έδρες αλλάξουν, «το θέμα είναι ηθικό και πολιτικό, όχι συνταγματικό με τη στενή έννοια», κατέληξε.

Ελλάδα

Υποψηφιότητες για τις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων Αποφοίτων Νομικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

ευρωπαικο πανεπιστήμιο κύπρου

Την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 διεξάγονται σε ολόκληρη τη χώρα οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των διοικητικών συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων για την ερχόμενη τετραετία.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, δίνει το παρών και σε αυτή την εκλογική διαδικασία στηρίζοντας όλα τα μέλη του, που πιστεύουν στον εκσυγχρονισμό των ιδεών και επιδιώκουν την πρόοδο. Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή, εκλεκτά μας μέλη, συναπόφοιτοι και συνάδελφοι να λαμβάνουν μέρος στην εν λόγω διαδικασία, πρεσβεύοντας τις αρχές και τις αξίες νέων ανθρώπων, καταρτισμένων επιστημόνων και δυναμικών δικηγόρων.

Την τελευταία διετία, οι αντιξοότητες που επέφεραν οι καταστάσεις, ανέδειξαν πολλά προβλήματα και αγκυλώσεις της νομικής καθημερινότητας, έφεραν, ωστόσο, και καινοτομίες που τις περισσότερες φορές προτάθηκαν από νέους και δραστήριους συναδέλφους.

Σε αυτούς εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για δυναμική και ποιοτική εκπροσώπηση στα αρμόδια όργανα.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στους μεγάλους δικηγορικούς συλλόγους της Αθήνας και του Πειραιά, στηρίζει τους δικηγόρους με αλφαβητική σειρά:

Για το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τους:

- Λεωνίδα Ασημακόπουλο, Συνδυασμός ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ Μιχάλη Καλαντζόπουλου.

- Κωνσταντίνο Γιαννελάκη, Συνδυασμός ΣΥΜΠΡΑΞΗ Δικηγόρων - Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο.

- Ειρήνη Καρβουνιάρη, Συνδυασμός ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Δημήτρη Βερβεσού.

- Άννα Μπέη, Συνδυασμός ΝΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ Αλέξανδρου Μαντζούτσου.

- Αθηνά Παπαστρατή, Συνδυασμός ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ Θέμη Σοφού.

Για το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς, την:

- Καλλιόπη – Λάουρα (Πώλα) Δαμιανού, Συνδυασμός ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ Πολυχρόνη Περιβολάρη.

Ευχόμαστε δε κάθε επιτυχία και στους υποψηφίους μας, που δίνουν το στίγμα του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας και σηματοδοτούν την απανταχού κοινή μας στόχευση για ενότητα.

Καλή επιτυχία!

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος

Φάνης Αντ. Παυλίδης

ESPA BANNER