Ελλάδα

Πολιτική

"Θετικός ο απολογισμός - Οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία"

aleksis-tsipras-sunodos-korufis.jpg

Η κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η ανάγνωσή της είναι ενιαία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η λεγόμενη 5η αξιολόγηση, δεν υποχρεούμαστε σε υφεσιακά μέτρα, ως προς τις μεταρρυθμίσεις κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας μεταρρυθμίσεων και ξεκαθαρίσαμε και θέματα διαδικασίας: για θέματα πολιτικής οι συναντήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα υπάρχουν αποστολές μονο για συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για θετικό απολογισμό στα πλαίσιο του δυνατού και σημείωσε ότι και στη Σύνοδο και στην επταμερή συνάντηση «βάλαμε στο τραπέζι, συζητήσαμε και προστατεύσαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».

«Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι σέβονται τη συμφωνία της 20ηςΦεβρουαρίου» ανέφερε.

«Προστατέψαμε αυτή τη συμφωνία. Οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία» δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι έτσι «επιβεβαιώσαμε ότι έχουμε όλοι την ίδια ανάγνωση στη συμφωνία».

«Ως προς τις μεταρρυθμίσεις κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την νομοθέτηση και υλοποίησή τους.Ξεκαθαρίσαμε ζητήματα που αφορούν την διαδικασία. Τα πολιτικά θέματα θα συζητούνται στις Βρυξέλλες οι τεχνικές πληροφορίες στην Αθήνα» υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν εξαντλείται στη διαπραγμάτευση αλλά νομοθετεί το πρόγραμμα της. Συζητάμε αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Προσπαθούμε να επαναφέρουμε την κανονικότητα και να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια».

Επίσης ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ήταν σημαντική εξέλιξη το «ότι επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο επίπεδο ότι στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και χρέος μας είναι να την αντιμετωπίσουμε».

«Η νομοθέτηση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική χρήση είναι στην κατεύθυνση δράσεων για την επούλωση των κοινωνικών πληγών. Αυτό επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» επεσήμανε.

Ο κ. Τσίπρας παράλληλα σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «θετικό απολογισμό στα πλαίσια του δυνατού. Φεύγουμε αισιόδοξοι αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης, συνεννόησης παρά τους δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς».Ερωτηθείς πότε θα είναι έτοιμη η λίστα των μεταρρυθμίσεων ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.  «Ειναι λάθος να βάζουμε χρονικά όρια γιατί τότε θα ασκηθεί αρνητική κριτική».

Οσον αφορά στη συμφωνία περί χρηματοδότησης ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας και στο βαθμό που επιβεβαιώσαμε στην υλοποίηση κοινών δεσμέσεων σύντομα θα κινηθούν διαδικασίες για άμεση αποκατάσταση του προβλήματος. Η χώρα βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανασυγκρότησης. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε όχι μόνο τη βραχυχρόνια αλλά και την μακροπρόθεση ρευστότητα» είπε ενώ επεσήμανε και την σπουδαιότητα του πακέτου των 2 δισ ευρώ που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου για την Ελλάδα.

Ερωτηθείς αν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια κάποιων εντός και εκτός χώρας να υπονομεύσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης.

«Στις 50 ημέρες που είμαστε κυβέρνηση έχουμε ακούσει ότι τελειώνουν τα διαθέσιμα, ότι δεν θα πληρώσουμε τα έντοκα, ότι δεν θα πληρώσουμε τα ομόλογα... Εχουμε συνηθίσει. Θεωρώ όμως ότι ο λαός δεν δίνει σημασία σε αυτά και αυτό μας δίνει δύναμη. Αλλωστε ταυτόχρονα με το κλίμα έντασης και φόβου που μετέδιδαν τα μέσα για την αποτυχία της συνάντησης την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις έδιναν 20 και πλέον μονάδες διαφορά και υποστήριξη στην κυβέρνηση. Αυτά τα σενάρια εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με τα δημοσιεύματα» σημείωσε.
 

Πολιτική

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης για Κυπριακό: Να βρεθεί τρόπος να αισθανθούν ασφάλεια οι 2 κοινότητες

μητσοτάκης αναστασιάδης

«Προσπάθεια μας δεν είναι να σφετεριστούμε του οποιουδήποτε τα δικαιώματα. Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δυο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και των δυο κοινοτήτων», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόμενος στην πενταμερή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα.

Ο κ.Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντική «μετά από 3,5 χρόνια την προσπάθεια να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ την διάσκεψη για να διερευνήσει προκειμένου να υπάρξει διάλογος για λύση του προβλήματος». Συμφώνησε, επίσης, με τη διαπίστωση ότι «τα πλαίσια που θα διαπραγματευτούμε καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και καθορίστηκαν την τελευταία φορά στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος του 2019 στο Βερολίνο με την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Ακιντζί».

ειδησεις σημερα 

Πελώνη: Η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα

Γρηγοράκος - κορωνοϊός: Ήμουν διασωληνωμένος για δύο μήνες – Έχασα 42 κιλά

Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου νότια της Κρήτης