Ελλάδα

Πολιτική

Γ. Σακελλαρίδης: Εξαιρετικές οι σχέσεις Τσίπρα – Γιούνκερ

σακελαριδης.jpg

Κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και συνεργάτες τους, βρίσκονται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης .

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα εξετάσει τα περιθώρια των συγκλίσεων, με στόχο τη συμφωνία είπε ο εκπρόσωπος.

Σημείωσε, ότι ο πρωθυπουργός δεν επικοινώνησε με τον κ. Γιούνκερ , ωστόσο πρόσθεσε γίνονται επαφές και σε άλλο επίπεδο, δηλαδή μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης και αξιωματούχων της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι το κείμενο των 47 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους Θεσμούς, δεν αντανακλάται η θέση της κυβέρνησης αλλά το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων στο Βrussels Group.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα του χρέους , και σημείωσε ότι έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση στους θεσμούς. Για το ΦΠΑ στα νησιά ο εκπρόσωπος είπε ότι περιλαμβάνεται στις προτάσεις της κυβέρνησης .

Η 20η Ιουνίου , είπε ο κ. Σακελλαρίδης, είναι εκ των πραγμάτων είναι όριο αφού λήγει η παράταση της συμφωνίας , ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί να μην μπαίνουν χρονικά όρια και είναι αποφασισμένη να συζητήσει με ισχυρή πολιτική βούληση, κάτι που αποδεικνύεται και από το κείμενο των 47 σελίδων. Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Σακελλαρίδης κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την συμφωνία και επιδιώκει την ρήξη.

Μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού και ενιαία συμφωνία

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξει μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού και της ρευστότητας, να είναι μία και ενιαία η συμφωνία και πρόσθεσε ότι , αν λαμβάνονται υπόψη αυτά, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την συζητήσει με τους θεσμούς. Η παράταση της συμφωνίας από μόνη της δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ελληνικής κοινωνίας, είπε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πρόταση των Θεσμών και την συνάντηση Τσίπρα -Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι οι δύο άνδρες έχουν εξαιρετικές σχέσεις και επισήμανε ότι, η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι σε επικοινωνία και με τον κ. Γιούνκερ και με τους επικεφαλής Θεσμών.

Σχετικά με το τι αναμένει η κυβέρνηση από την συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ- Ολάντ την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος είπε ότι περιμένουμε ότι θα πρυτανεύσει η προσπάθεια όλων για μια λύση που θα μπορέσει και η κυβέρνηση και οι θεσμοί να αποδεχθούν.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μέρκελ -Ομπάμα και ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι σύμμαχοι κυβέρνησης είναι όλοι όσοι επιθυμούν λύση, σταθερότητα στην ευρωζώνη, όσοι θέλουν να φύγουν τα μαύρα σύννεφα από την οικονομία μας και την ευρωζώνη και αναγνωρίζουν δικαίωμα ενός λαού να μπορεί να χαράσσει πολιτική στο πλαίσιο που του έχει δοθεί και δεν διαταράσσει συμφωνίες που έχουν γίνει.

Ομαδοποίηση των πληρωμών στο ΔΝΤ

Σχετικά με την ομαδοποίηση των πληρωμών της χώρας μας προς το ΔΝΤ, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε μέσω της ΤτΕ να υπάρξει η ομαδοποίηση των πληρωμών στο τέλος του μήνα και είχε ενημερώσει σχετικά σε όλες τις επαφές σε όλα τα επίπεδα ότι πρέπει να κλειδώσει η συμφωνία, ώστε να μην χρειαστεί να μην προβεί σε τέτοια ενέργεια. Αφού δεν υπήρξε συμφωνία, η κυβέρνηση προέβη στην ομαδοποίηση των πληρωμών, είπε ο εκπρόσωπος.

Για εκλογές και κομματική πειθαρχία

Ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως ορίζοντα την τετραετία και κατά συνέπεια, σημείωσε δεν περνάει από το μυαλό της η προσφυγή στις κάλπες.

Σχετικά με το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Σακελλαρίδης , απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «κομματική πειθαρχία», αλλά είπε ότι «υπάρχει ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης όταν ψηφίζουμε στη βουλή». Μια συμφωνία που θα αποδεχθεί ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο, θα μπορεί να περάσει και από τα κομματικά όργανα και από τη βουλή, είπε ο κ. Σακελλαρίδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «δεν θα χρειαστεί να φθάσουμε σε διαγραφές», από την στιγμή δεν θα υπάρξουν βουλευτές που να μην αποδεχθούν την πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Σακελλαρίδης, δεν είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής παράδοσης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε, προφανώς το θέμα της πολιτικής ευθύνης είναι σοβαρό.

Πολιτική

Κορωνοϊός - Κουτσούμπας: Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών

 ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

«Σε όποιο νοσοκομείο και αν βρεθείς αυτές τις μέρες ακούγεται κραυγή αγωνίας από όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διευθυντές των κλινικών, για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας». 

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Τρία άμεσα μέτρα χρειάζονται. Πρώτον, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, ώστε να ενισχυθούν με κλίνες και προσωπικό το δημόσιο σύστημα. Δεύτερον, μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών. Τρίτον, ένταση των εμβολιασμών, γρήγορη κλιμάκωση, έτσι ώστε να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός με ασφάλεια και με χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων εμβολίων και με πολύ περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέπτεται το ΚΑΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα χθεσινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση, αντί να ασχολείται ουσιαστικά με τα προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών και την επίλυσή τους, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τη βία, την τρομοκρατία, την καταστολή, τον αυταρχισμό. Ήταν απαράδεκτο το γεγονός που συνέβη χθες στη Νέα Σμύρνη, όπου οι "ράμπο" της αστυνομίας μέσα στην πλατεία -ενώ γυναικόπαιδα, νέοι άνθρωποι έκαναν την κυριακάτικη βόλτα τους- επιτέθηκε με βάναυσο τρόπο. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι αίσχος, ντροπή. Και βεβαίως το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι να γίνει αυστηρή ποινική δίωξη όλων όσων ευθύνονται γι' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση».«Επειδή σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ένα μήνυμα: Με μεγαλύτερη δύναμη στους νέους ταξικούς αγώνες, άντρες και γυναίκες μαζί προχωράμε», κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ειδήσεις σήμερα 

Επικοινωνία Μητσοτάκη- Αναστασιάδη για Κυπριακό

Βαρουφάκης: Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για την αστυνομική βία

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη