Ελλάδα

Πολιτική

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί την εξόντωση της χώρας και του ελληνικού λαού εντός της ευρωζώνης»

λαφαζανης.jpg

«Ένα τρίτο μνημόνιο λιτότητας θα είναι ό,τι πιο καταστροφικό για τη χώρα» δηλώνει ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Daily Telegraph» και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί την εξόντωση της χώρας και του ελληνικού λαού εντός της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολη τη σύγκληση της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», οι οποίοι -όπως σημειώνει- αντί να επιδιώκουν συμφωνία, ζητούν «γη και ύδωρ» -δηλαδή την λεηλασία της κοινωνίας και τον διασυρμό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογραμμίζει δε ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι κυρίαρχοι κύκλοι της ευρωζώνης, που πρέπει να κάνουν την επιλογή για το τι θέλουν με την Ελλάδα.

Ο κ Λαφαζάνης εκφράζει την αντίθεση του σε ενδεχόμενες αποκρατικοποιήσεις στο χώρο της Ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων θα ισοδυναμούσε με μείζον εθνικό έγκλημα και θα έμοιαζε με χαριστική βολή στη χώρα μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής εξόντωσης. «Όχι μόνο δεν μπορώ να συναινέσω σε ενδεχόμενες τέτοιες επιλογές, αλλά και θα τις αντιπαλέψω σθεναρά. Δεν πιστεύω, όμως, ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποδεχθεί εκποίηση του ενεργειακού τομέα της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για την ανησυχία που έχει προσδώσει στην ΕΕ η σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας, ο Π. Λαφαζάνης υποστηρίζει πως η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς και η διέλευση από τη χώρα μας του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο, είναι απολύτως συμβατή με τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Οι ελληνορωσικές σχέσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά και ενεργειακά οφέλη για τη χώρα, θα την υποβοηθούσαν να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία επιλογών, ενώ θα συνέβαλλαν σε περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. «Η νεοψυχροπολεμική απομόνωση της Ρωσίας και οι κυρώσεις σε βάρος της δεν είναι καθόλου φρόνιμη πολιτική» επισημαίνει στη συνέντευξή του ο υπουργός ΠΑΠΕΝ και εκτιμά ότι στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης μπορεί να επισφραγιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.

Ελλάδα

Σεισμός στη Λάρισα: Σε πάρκα και αυτοκίνητα θα περάσουν τη νύχτα οι πολίτες

σεισμος.jpg

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της κεντρικής Ελλάδας, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι στη Λάρισα.

Οι μετασεισμικές δονήσεις (νωρίτερα στην Ελασσόνα είχαμε νέο σεισμό 5,2R) αλλά και οι εκκλήσεις των τοπικών φορέων, θα κρατήσουν τους κατοίκους έξω από τα σπίτια τους. Ήδη, Μονάδες του Στρατού έχουν κινητοποιηθεί για να στηθούν σκηνές προκειμένου να φιλοξενηθούν οι σεισμόπληκτοι, ενώ πολλοί επιλέγουν να μείνουν ακόμα και μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχεται αιτήματα δεκάδων πολιτών να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού ή να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.

Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά περιστατικά τραυματισμών. Σημειώθηκαν υλικές ζημιές. Οι ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ενημερώνουν. Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν τις επόμενες ώρες σε ανοικτούς χώρους. Συστήνεται σε όλους ψυχραιμία.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ενεργοποιήσει το μηχανισμό σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» (Δήμοι, Υπηρεσίες και εθελοντικές οργανώσεις) και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα συναρμόδια Υπουργεία.

 

Μεγάλη κινητοποίηση για τους πληγέντες

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έχει στείλει πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτίρια όσο και σε οδούς και γέφυρες. Προς το παρόν, ελέγχθηκαν τέσσερις γέφυρες στην περιοχή και είναι ασφαλείς.

Κλιμάκια μηχανικών από αύριο θα κάνουν ελέγχους σε σπίτια για τον χαρακτηρισμό τους ως προς το αν είναι ή όχι κατοικήσιμα ή επισκευάσιμα. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται προς διάθεση και τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.

Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σήμερα εφημερεύει, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη, ενώ το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έχει στείλει στο χωριό Δαμάσι τρία ασθενοφόρα με γιατρούς και τραυματιοφορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη Λάρισα! (Φώτο - Βίντεο)

Σεισμός στην Ελασσόνα: Τι είπε ο πρωθυπουργός στο διευθυντή σχολείου στον Τύρναβο

Λάρισα - Πέτσας: Άμεση αποζημίωση 600-6.000 ευρώ στους πληγέντες του σεισμού