Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Βενιζέλος: Οι εταίροι να μην προβάλουν νέες αξιώσεις

βενιζελος.jpg

Την ανάγκη να κλείσει η συμφωνία στις Βρυξέλλες υπογράμμισε ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας θεσμούς και εταίρους να προβούν σε μια χειρονομία ώστε να υπάρξει απεμπλοκή."Εδώ που φτάσαμε, και από τη στιγμή που η Βουλή προσυπογράφει, πρέπει να κλείσει η συμφωνία. Οι εταίροι δεν μπορούν να προβάλουν τώρα νέες αξιώσεις" δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Όπως είπε, "τώρα που ο κ. Τσίπρας σταμάτησε το πήγαινε έλα και ισορρόπησε σε μία θέση εθνικής ευθύνης, οι εταίροι πρέπει να ανταποκριθούν". Εκτίμησε, πάντως, ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και τόνισε πως "όταν έχεις μια προοπτική ανάπτυξης 2,5% για το 2015 και τώρα πας σε ύφεση 3%, άρα έχεις κενό 5,5% του ΑΕΠ δηλαδή πάνω από 10 δισ., μιλάς από θέση ήττας και όχι από θέση ισχύος".

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι υπάρχει εισήγηση για Grexit από πλευράς γερμανικού ΥΠΟΙΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε πως δεν ξέρει αν έχει τεθεί. "Δεν ξέρω αν είναι στο τραπέζι, πιστεύω ότι δεν είναι, αλλά δεν έπρεπε να φτάσουμε στη θέση αυτή" είπε, εκτιμώντας ωστόσο ότι αν δεν υπήρχε "ένα χαμένο πεντάμηνο, η αμηχανία, η σκοπιμότητα, τα λάθη", δεν θα τολμούσε να θέσει κανείς στο τραπέζι τέτοιες ιδέες.

Παράλληλα, εκτίμησε πως αν το ελληνικό θέμα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό θα είναι "επανάληψη του κακού σεναρίου της προηγούμενης Τρίτης". "Δεν θέλω να πιστέψω ότι το Εurogroup θα εγκαταλείψει την προσπάθεια" επισήμανε.

Ερωτηθείς για τα δεδομένα που προκύπτουν για την κυβέρνηση μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "η κυβέρνηση έχει χάσει πολιτικά και δεοντολογικά τη δεδηλωμένη", προσθέτοντας πως "τυπικά έχει την εμπιστοσύνη Βουλής", αλλά αναγνωρίζοντας πως "υπάρχει πρόβλημα".

Υπογράμμισε ωστόσο πως το μήνυμα στους Ευρωπαίους πρέπει να είναι ότι "θα αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα αφού συνάψουμε συμφωνία ως έθνος, ως χώρα-μέλος της ΕΕ", υπογραμμίζοντας ότι οι εταίροι "διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά ουσιαστικά διαπραγματεύονται με την Ελληνική Δημοκρατία".

"Απέναντι στους εταίρους είμαστε ενωμένοι και απέναντί τους έχουμε μία πάρα πολύ ισχυρή κυβέρνησηκαι πρωθυπουργό. Το τι θα γίνει στην εσωτερική πολιτική ζωή είναι κάτι που θα κριθεί όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η πολιτική πρακτική" πρόσθεσε, παραπέμποντας στην αρχή της συνέχειας του κράτους.

Ο ίδιος είπε πως κυβερνήσεις ειδικού σκοπού δεν υπάρχουν συνταγματικά και πως για να υπάρξει κυβέρνηση που να μην είναι υπηρεσιακή πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι που "θα το πει η κοινοβουλευτική πραγματικότητα". "Δεν ξέρω πού θα φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ..." σημείωσε.

Τέλος, σημείωσε πως "η ενότητα, η συναίνεση και η υπευθυνότητα μπορεί να γίνει στέρεη και αποτελεσματική στη βάση της αλήθειας και του αμοιβαίου σεβασμού".

Ελλάδα

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός – Απορρίφθηκαν όλες οι προσφυγές

εμβολιο

Τη  σφραγίδα της Ολομέλειας του Συμβούλου της Επικρατείας έχει πλέον με τον πιο πιο επίσημο και αμετάκλητο τρόπο η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού καθώς απορρίφθηκαν όλες οι πρόσφυγες που τάσσονταν κατά του μέτρου αυτού τόσο από το προσωπικό της ΕΜΑΚ, όσο και από εργαζόμενους σε νοσοκομεία και δομές υγείας.

Οι ανώτατοι δικαστές έδειξαν με τις αποφάσεις τους το δρόμο της συνταγματικότητας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ειδικά μάλιστα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρίθηκε από το ΣτΕ, ότι ο εμβολιασμός αποτελεί συνταγματική υποχρέωση για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας των αποφάσεων που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας ο πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτρης Σκαλτσούνης, έκανε χρήση για πρώτη φορά του άρθρο 25 του νόμου  4786/2021 που του παρέχει το δικαίωμα να ανακοινώνει το αποτέλεσμα των κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεων του ανωτάτου  δικαστηρίου.

Έτσι, ο κ. Σκαλτσούνης εξέδωσε σήμερα σχετική ανακοίνωση για το «δια ταύτα» των υποθέσεων εμβολιασμού που αποφάνθηκε το δικαστήριο σε διάσκεψη, ενώ όπως αναφέρει οι σχετικές αποφάσεις θα δημοσιευθούν τον Απρίλιο του 2022.

Οι αποφάσεις επί των οποίων αποφάσισε σε διάσκεψη η Ολομέλεια του ΣτΕ (εισηγητές οι  σύμβουλοι Επικρατείας Βασίλειος Ανδρουλάκης και Παναγιώτα Καρλή), αφορούν  το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο υπηρετεί στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και  το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, υγειονομικό και λοιπό προσωπικό δομών υγείας το προσωπικό του ΕΚΑΒ, κ.λπ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Σκαλτσούνη, επί  της αιτήσεως ακυρώσεως του προσωπικού της  ΕΜΑΚ το ΣτΕ έκρινε:

1) Ομόφωνα ότι η προσβαλλόμενη πράξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), καθ’ ο μέρος προβλέπει ότι στις ΕΜΑΚ υπηρετεί μόνον εμβολιασμένο προσωπικό και ορίζει απώτατη προθεσμία προγραμματισμού του εμβολιασμού όσων δεν είχαν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους προκειμένου να μην απομακρυνθούν από τις υπηρεσίες αυτές, αποτελεί κανονιστική διοικητική πράξη.

2) Ομοφώνως ότι η ανωτέρω πράξη  δημοσιεύθηκε μεν στον εσωτερικό ιστότοπο του ΠΣ, όφειλε όμως να είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3) Περαιτέρω, το  δικαστήριο, λόγω της σπουδαιότητας των τιθεμένων  ζητημάτων,  προχώρησε στην εξέταση αυτών  και έκρινε, μεταξύ άλλων  (με μειοψηφία 3 μελών) ότι η προσβαλλόμενη πράξη δεν αντίκειται στις συνταγματικές ή υπερνομοθετικές διατάξεις των οποίων γίνεται επίκληση, διότι

α) ο εμβολιασμός επιβάλλεται  στους υπαλλήλους του ΠΣ που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ προς διασφάλιση της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας και της πλήρους υπηρεσιακής διαθεσιμότητας του προσωπικού των εν λόγω υπηρεσιών, που έχουν ειδική αποστολή και ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης καθηκόντων,

β) προβλέπεται από ουσιαστικό νόμο και, ειδικότερα, από την προσβαλλόμενη κανονιστική πράξη, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση  του άρθρου 79 παρ. 13 του ν. 4662/2020 σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις του ίδιου νόμου, οι οποίες παρέχουν εξουσιοδότηση στον Αρχηγό του ΠΣ να θεσπίσει εγκύρως, ως πρόσθετο προσωρινό, υπό περιστάσεις πανδημίας, όρο για την καλή κατάσταση της υγείας των υπηρετούντων στις ΕΜΑΚ, τον εμβολιασμό τους κατά του κοροναϊού covid-19,

γ) στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα επισήμων φορέων στην Ελλάδα (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΔΥ) και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου εξάπλωσης της νόσου, ενώ τα οφέλη των  εμβολίων υπερτερούν των τυχόν παρενεργειών, οι οποίες εξαιρετικά σπάνιες.

4) Κρίθηκε επίσης ότι η υποχρέωση εμβολιασμού δεν παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων, διότι η διαφορετική  μεταχείριση με κριτήριο τον εμβολιασμό ερείδεται επί αντικειμενικού κριτηρίου, κυρίως λόγω της μη αμφισβητούμενης ούτε από τους αιτούντες, μειωμένης συχνότητας και έντασης με την οποία νοσούν και μεταδίδουν την νόσο οι εμβολιασμένοι σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

5) Τέλος, το δικαστήριο εφαρμόζοντας το άρθρο 50 παρ. 3 εδ. α του π.δ. 18/1989 και σταθμίζοντας τα έννομα συμφέροντα των διαδίκων, αποφάσισε (ομοφώνως) να αναβάλει την έκδοση  οριστικής απόφασης και να χορηγήσει  στη Διοίκηση προθεσμία ενός μηνός από την κοινοποίηση σ’ αυτήν της απόφασης της Ολομέλειας, προκειμένου να προβεί στη δημοσίευση της πράξης του Αρχηγού του ΠΣ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό

Επί των 9 αιτήσεων ακυρώσεως που αφορούν το απασχολούμενο σε δομές υγείας ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (αιτήσεις ΠΟΕΔΗΝ, Σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ και υπόχρεων φυσικών προσώπων), σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΣτΕ:

1) απέρριψε ορισμένες ως απαράδεκτες.

2) Τις υπόλοιπες αιτήσεις απέρριψε  (με μειοψηφία 3 μελών) με την αιτιολογία, μεταξύ άλλων, ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός (άρθρο 206 ν. 4820/2021) δεν αντίκειται στις συνταγματικές ή υπερνομοθετικές διατάξεις των οποίων γίνεται επίκληση, διότι, στην προκειμένη περίπτωση, αυτός:

α) επιβάλλεται στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα στο πλαίσιο της συνταγματικής υποχρέωσης για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, ειδικώς δε όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω της αυξημένης ευθύνης που έχει ως προς τη διαφύλαξη της υγείας των ασθενών,

β) προβλέπεται από τον νόμο,

γ) στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα τα οποία αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των αρμόδιων επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάσχεση της πανδημίας του κορoνaϊού covid-19 και

δ) σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, οι σοβαρές παρενέργειες του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σπάνιες. Εξ άλλου, (με μειοψηφία 5 μελών) κρίθηκε ότι η αναστολή εργασίας χωρίς την καταβολή του συνόλου των αποδοχών είναι συνταγματικώς ανεκτή.

Κρίθηκε επίσης αφ’ ενός ότι η υποχρέωση εμβολιασμού μόνο του ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας εν σχέσει με άλλες κατηγορίες εργαζομένων και αφ’ ετέρου ότι η προβλεπόμενη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δεν παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός: Κατέρρευσε 73χρονη μέσα σε φαρμακείο

Γκάγκα: Nα γίνει προϋπόθεση ο εμβολιασμός για τις γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική

Κορωνοϊός: Γιατί υπάρχει μεγάλη ετερογένεια στην μετάδοση

ESPA BANNER