Ελλάδα

Πολιτική

Κόσμος

Καταδίκη Αλβανίας από την Ε.Ε για την κατεδάφιση του Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου

naos_agiou_athanasiou.jpg

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στηλιτεύσει την κατεδάφιση από τις αλβανικές αρχές του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρας.
 
Μία ενέργεια από μία υπό ένταξη χώρα που δεν σέβεται το θεμελιώδες δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης.
 
Μία ενέργεια που, δυστυχώς, συνοδεύτηκε τόσο από πράξεις βίας κατά των κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, όσο και από βανδαλισμούς και πράξεις ιεροσυλίας εντός του ναού. 
 
Όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν σε ενέργειες αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και σε σειρά προκλητικών εθνικιστικών δηλώσεων περί δημιουργίας «Μεγάλης Αλβανίας» του Αλβανού πρωθυπουργού που αναφερόμενος στο γεγονός χαρακτήρισε με περισσό θράσος τον Ιερό Ναό «γκαράζ».
 
Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει  ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών αποτελούν θεμελιώδεις Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Απαιτείται, λοιπόν, από μία υποψήφια προς ένταξη χώρα να υπηρετεί το κράτος δικαίου και να διαφυλάττει την ανεξιθρησκία και την πολιτιστική κληρονομιά.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία στα ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας των υπό ένταξη κρατών. Το τεράστιο αυτό έλλειμμα σεβασμού  που παρατηρείται στην Αλβανία θα αναφερθεί σχετικά στην προσεχή ετήσια Έκθεση Προόδου.
 

Ελλάδα

Γεωργιάδης - κορωνοϊός: Πότε θα ανοίξει η εστίαση

Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα εστίασης στο Ηράκλειο

Όταν η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει, και η επιτροπή εγκρίνει τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης θα έρθει και η ώρα της εστίασης. Όμως η ώρα αυτή (για επανεκκίνηση) της εστίασης δεν έχει έρθει ακόμη.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των μέτρων για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου και κάλεσε τους επιχειρηματίες να τα προμηθευτούν για να τα έχουν προς χρήση «όταν θα είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε την εστίαση». «Πρέπει, πρόσθεσε, «να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Ξεκινάμε από το λιανικό εμπόριο που είναι λιγότερο επικίνδυνο καθώς οι κανόνες μπορούν να τηρηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια».

Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν εξακολουθούν να θεωρούνται ως πληττόμενες και έχουν τα σχετικά ωφελήματα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση όπως για παράδειγμα μείωση του ενοικίου.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρδαλιάς - κορωνοϊός: Κάθε άνοιγμα, εγκυμονεί κινδύνους για αύξηση κρουσμάτων

Παπαευαγγέλου - κορωνοϊός: Χαμογελάμε κάτω από τη μάσκα αλλά... (Βίντεο)