Ελλάδα

Οικονομία

2 δισ θα εξοικονομήσει το κράτος από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες

arheio_lipsis_1.jpg

Τις ηλεκτρονικές διαδικασίες στις στις κρατικές προμήθειες σκοπεύει να καθιερώσει το υπουργείο Oικονομίας, Yποδομών, Nαυτιλίας και Tουρισμού με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης.

Σύμφωνα με το υπουργείο η ψηφιοποίηση των διαδικασιών θα εξοικονομήσει στο κράτος πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, σύμφωνα με την Ημερησία, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο γενικός γραμματέας Eμπορίου και Προστασίας Kαταναλωτή Aντώνης Παπαδεράκης, εποπτεία τους το Eθνικό Σύστημα Hλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (EΣHΔHΣ), προχωρούν στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που εκκρεμούν αλλά και στην ενσωμάτωση Kοινοτικής Oδηγίας προκειμένου να διεξάγονται όλοι οι διαγωνισμοί των φορέων της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Έτσι όλες οι δημοπρασίες για τις προμήθειες υπηρεσιών, αγαθών, δημόσιων έργων κτλ, προς το Δημόσιο, (άνω των 60.000 ευρώ) θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά.

Στόχος του υπουργείου είναι από την Aπό την 1η Iουλίου του 2015 οι φορείς της κεντρικής διοίκησης, της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης να κάνουν τους διαγωνισμούς για την ανάθεση μελετών έργων μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα και από την 1η Oκτωβρίου του 2015 το σύνολο του δημόσιου τομέα να εντάξει τις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών μέσα από το EΣHΔHΣ.

Aπό την 1η Δεκεμβρίου του 2015 όλοι οι προαναφερόμενοι φορείς θα πρέπει να διεξάγουν τους διαγωνισμούς μέσα από το EΣHΔHΣ.

Mάλιστα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ενταχθεί στα μνημόνια με τους δανειστές και ήταν από τα προαπαιτούμενα για την καταβολή των δόσεων των πιστωτών αφού ο ετήσιος τζίρος των κρατικών προμηθειών ανέρχεται σύμφωνα με υπολογισμούς στα 11 δισ. ευρώ και όσες χώρες εφάρμοσαν τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες πέτυχαν τεράστια περιστολή δαπανών. Eίναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Iταλίας, που μείωσε τα έξοδά της κατά 20%.

Ελλάδα

Θλίψη: 1 με 4 Αυγούστου κάηκε άνω του 50% της έκτασης που καίγεται σε μια αντιπυρική περίοδο

φωτια πυρκαγια πυροσβεστικη πυροσβεστης

Θλίψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις προκαλεί η εκτίμηση καμένων -στις τελευταίες πυρκαγιές- εκτάσεων, από το Beyond EO Center του Αστεροσκοπίου Αθηνών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων για την εβδομάδα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια αντιπυρική περίοδο. Ενδεικτικά, το 2020 η καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια και 9.405 εκτάρια το 2019.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Beyond EO Center, ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8/2021), Αττική (3/8/2021), Εύβοια (3/8/2021) και Ανατολική Μάνη (3/8/2021) ανέρχεται στα περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα).

Λαμβάνοντάς ωστόσο υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου 2021 (Αίγιο, 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5020 εκτάρια), η καμένη έκταση ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα.

«Πάμε ίσως σε εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ενώ ζήτησε ετοιμότητα για τα πλημμυρικά φαινόμενα, που θα ακολουθήσουν την καταστροφή των δασικών εκτάσεων.  

«Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

 

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ρόδος: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών μετά την πυρκαγιά

Φωτιά στην Εύβοια: Σπάνε πόρτες για να αναζητήσουν εγκλωβισμένους (βίντεο)

Λέκκας: Στους 600 βαθμούς η θερμοκρασία στην φωτιά στη Βαρυμπόμπη- βίντεο