Ελλάδα

Οικονομία

19 δισ. ευρώ έως το Μάρτιο 2016 προτείνει η ευρωζώνη στην Ελλάδα

κομισιον.jpg

Στη χθεσινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι η  παράταση της δανειακής σύμβασης από μόνη της δεν δίνει λύση στο χρηματοδοτικό κενό, κρύβεται και ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των πιστωτών για επέκταση του προγράμματος έως το Μάρτιο 2016.

 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιθυμούσε να υπάρξει παράλληλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα έως το Μάρτιο 2016, οπότε λήγει το δικό του πρόγραμμα, χωρίς να είναι αποσαφηνισμένο εάν υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να εκταμιεύσει δόση προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος σε βάθος 12μηνου δεν είναι διασφαλισμένη και το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θεωρείται  βιώσιμο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν ήδη καταρτίσει για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετική έκθεση με τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το προσεχές 9μηνο έως το Μάρτιο 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το in.gr, η σχετική έκθεση υπολογίζει στα 15 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2016 το χρηματοδοτικό κενό, λαμβάνοντας ως δεδομένο πως θα υπάρξει χαλάρωση του σχετικού δημοσιονομικού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα σε περίπου 1% του ΑΕΠ το 2015 και 2% του ΑΕΠ το 2016.

Δεδομένου ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται απρόθυμο να εκταμιεύσει τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ που του αντιστοιχεί, πλέον η ευρωζώνη εξετάζει να αλλάξει τη χρήση των 10,9 δισ. ευρώ που διακρατά ο EFSF για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να καλυφθούν με αυτά ανάγκες του ελληνικού προϋπολογισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να εμπλακεί σε μια νέα παράταση του προγράμματος που θα επεκτείνει την τρέχουσα πέμπτη αξιολόγηση έως το Μάρτιο 2016 θέτοντας διαρκώς προαπαιτούμενα και ορόσημα, αλλά επιδιώκει μια «τελική λύση» που θα εξασφαλίζει μεσοπρόθεσμα πως το πρόγραμμα θα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο  και ότι το χρέος θα εισέλθει σε βιώσιμη τροχιά. Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν για τη κυβέρνηση απαραίτητες συνθήκες για να βγει εκ νέου η Ελλάδα στις αγορές το συντομότερο δυνατόν.

Οικονομία

Σταϊκούρας: Εξετάζουμε σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου

Χρήστος Σταικουρας

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ' όλα το λιανικό εμπόριο, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός ΟικονομικώνΧρήστος Σταϊκούρας.

Όπως δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Δήλωσε, παράλληλα (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα»), ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200- 250 εκατ. ευρώ. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β' 15ήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.

«Έχουμε ένα θετικό "carry over", αλλά και μια δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού. Έτσι έχουμε λοιπόν το 2021 μια αντικρουόμενη εικόνα για το 2021. Πρέπει όλα να συνεκτιμηθούν», τόνισε. Δηλώνοντας, επίσης, πως «άντεξε το 2020 η οικονομία, αλλά δεν πανηγυρίζει κανείς. Βέβαια σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένη την εξάρτηση από τον τουρισμό, είναι ορθή η εκτίμηση ότι αντέξαμε τελικά».

Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης σημείωσε ότι «το 2020 δώσαμε 20 δισ. και άλλα 11,6 δισ. το 2021», ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο α' εξάμηνο εφέτος θα αρχίσει η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλειο: Κρούσματα κορωνοϊού στην Καρδιολογική Κλινική

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη