Ελλάδα

Οικονομία

Το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα

πλαστικο χρημα

Πληρωμές με πλαστικό χρήμα παντού και, ιδιαίτερα, στις καθημερινές συναλλαγές αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα και στη χώρα μας, μετά από αρκετά χρόνια πιλοτικών εφαρμογών διαφόρων προγραμμάτων από όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Μία πρακτική που γνωρίζει ήδη μεγάλη ανάπτυξη σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe, 1 στα 6 ευρώ που δαπανούν οι καταναλωτές στην Ευρώπη γίνεται με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες), όταν το αντίστοιχο νούμερο στην Ελλάδα είναι μόλις 1 ευρώ στα 33 ευρώ.
Στην Ευρώπη γίνονται 31,5 δισ. ευρώ περίπου συναλλαγές για αγορές με κάρτες Visa ή 60 περίπου συναλλαγές ανά κάρτα το χρόνο, ενώ στην Ελλάδα γίνονται 58 εκατ. ευρώ συναλλαγές για αγορές ή 9 περίπου συναλλαγές ανά κάρτα το χρόνο, γεγονός που αναδεικνύει τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του πλαστικού χρήματος. Από το σύνολο της δαπάνης Visa στην Ελλάδα (για δωδεκάμηνο) που είναι 3,8 δισ. ευρώ, στο ηλεκτρονικό εμπόριο (αγορές μέσω διαδικτύου) αντιστοιχούν 720 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ σε σχέση με πέρυσι, έχουμε αύξηση της συνολικής δαπάνης κατά 4,5% (η αύξηση στο e-commerce είναι 12% περίπου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βρετανία μία στις 3 στερλίνες που δαπανούνται είναι με πλαστικό χρήμα, ενώ, σύμφωνα με αναφορά του περιοδικού Transport for London, σε οκτώ μήνες πραγματοποιήθηκαν περισσότερα 80 εκατ. ταξίδια αξίας 200 εκατ.στερλίνων με περισσότερους 4 εκατ. μοναδικούς χρήστες από 57 χώρες.
Τι περιμένουμε στην Ελλάδα;
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής της Visa Europe, για την Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, η Visa έχει ξεκινήσει συνεργασίες στα μέσα μεταφορών, όπως ο ΟΑΣΑ και τα ταξί. Ο ΟΑΣΑ πλέον δέχεται στα εκδοτήρια κάρτες Visa για αγορά εισιτηρίων, ενώ σήμερα περισσότερα από 500 ταξί έχουν τερματικά αποδοχής, ενώ αναμένονται πολλά περισσότερα εντός του 2015. Ο αριθμός των ταξί που δέχονται πλαστικό χρήμα ανεβαίνει σημαντικά, καθώς υπάρχουν επιπλέον τα ταξί που συνεργάζονται με taxibeat, taxiplon, uber.
Επίσης, στα φαρμακεία τρέχει προωθητικό πρόγραμμα με το e-shop του Advance Pharmacies, ενώ, ταυτόχρονα, υπάρχει ενδιαφέρον και αναπτύσσεται η αποδοχή σε online παραγγελίες φαγητού.
Σύντομα θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα και το ψηφιακό πορτοφόλι V.me by Visa το οποίο θα κάνει ποιο εύκολες και ασφαλείς τις συναλλαγές στο διαδίκτυο. Το ψηφιακό πορτοφόλι, με απλά λόγια, θα ενσωματώνει στο κινητό τηλέφωνο ή άλλη φορητή συσκευή του χρήστη όλες τις πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες και ο ίδιος θα επιλέγει με ποια θα κάνει την συναλλαγή τους.
Πηγή: ΑΠΕ

Ελλάδα

Κούρτοβικ: Ο Τσιάρας να διατάξει τη μεταγωγή Κουφοντίνα για λόγους ασφάλειας του κράτους

ιωάννα κούρτοβικ

Αίτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, να παρέμβει και να διατάξει τη μεταγωγή του πολυισοβίτη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό έκανε η συνήγορος του πολυισοβίτη, Ιωάννα Κούρτοβικ και μάλιστα, για ...λόγους ασφαλείας του κράτους.

Ο συλλογισμός της συνηγόρου τουαρχιδολοφόνου Κουφοντίνα -που φτάνει στα όρια της απειλής- διατυπώθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης της ιστοσελίδας The Press Project. «Εχουμε υποβάλλει αίτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης, να προχωρήσει αυτός να διατάξει τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό, ο νόμος του δίνει αυτό το δικαίωμα, για λόγους ασφάλειας του κράτους, της χώρας, ή για λόγους δημόσιας τάξης. Έχουμε ένα μείζον ζήτημα δημόσιας τάξης που, νομίζω, δεν μετράει αυτή τη στιγμή η πολιτειακή εξουσία. Δεν μετράει ότι θα βρεθούμε σε συνθήκες απειλής της κοινωνικής ειρήνης, της κοινωνικής συνοχής». Πρόσθεσε δε, ότι «θα εκτεθεί η χώρα διεθνώς, θα βρεθούμε στον κατάλογο των χωρών όπως η Τουρκία».

Η κυρία Κούρτοβικ, ουσιαστικά αναφέρθηκε στις πορείες που γίνονται για τον πολυισοβίτη, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Πολιτεία μπορεία να διατάξει τη μεταγωγή Κουφοντίνα, προκειμενου να μην διασαλευτεί η δημόσια τάξης. Στην ίδια παρέμβασή της, η κυρία Κούρτοβικ υποστήριξε ότι «ζούμε καταστάσεις που θυμίζουν χούντα» και πρόσθεσε ότι δεν έχει ξαναδεί τέτοια φίμωση του λόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπακογιάννη: Το ίδιο πόνεσε η μάνα του Φύσσα με τη μάνα του Αξαρλιάν

Τσιάρας για Κουφοντίνα: Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου δεν εκβιάζονται

Πολιτική "θύελλα" από τη δήλωση Δρίτσα για τη 17Ν (βίντεο)