Ελλάδα

Οικονομία

Κατσέλη: Η ΕΚΤ θα κρίνει τη ρευστότητα και το όριο στις αναλήψεις

Ανάληψη

Διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα των Financial Times η Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα μιλούσε για κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων, κατά 30%, για τις καταθέσεις από 8.000 Ευρώ.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών καθορίζεται από την ΕΚΤ, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε θα μπορούσε να υπάρχει τέτοιο σενάριο» σημείωσε η κ. Κατσέλη μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του mega  και πρόσθεσε «Όπως είδαμε στην Κύπρο υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κοινοτική Οδηγία, δεν μπορείς να κάνεις κούρεμα καταθέσεων σε ποσό κάτω των 100.000 ευρώ».

Την ίδια ώρα ωστόσο η κ. Κατσέλη κλήθηκε να διευκρινίσει αν οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές την Τρίτη και αν θα αλλάξει ή όχι το όριο ημερήσιας ανάληψης, αναφέρουν τα Παραπολιτικά. 

Η κ. Κατσέλη διευκρίνισε ότι μέχρι την Δευτέρα θα ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθείται ήδη από τις τράπεζες, δηλαδή ο κάθε πολίτες θα μπορεί να παίρνει 60 ευρώ από το ΑΤΜ.  Σε σύσκεψη που είχαμε για το τι θα γίνει από την Τρίτη το πρωί, αποφασίσαμε ότι το πλαίσιο αυτό θα καθοριστεί τη Δευτέρα, όπου συνεδριάζει η ΕΚΤ. Με βάση την απόφαση της ΕΚΤ, θα καθοριστεί και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Με βάση την ρευστότητα που θα είναι διαθέσιμη από την Τρίτη το πρωί θα καθοριστούν τα όρια των αναλήψεων».

Ελλάδα

e-ΕΦΚΑ: Αυτόματη η έκδοση Αριθμού Μητρώου Εργοδότη

eΕΦΚΑ

Αυτομάτως γίνεται πλέον η έκδοση Αριθμού Μητρώου Εργοδότη του e-ΕΦΚΑ καθώς καταργήθηκε η υποχρέωση προσέλευσης στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ όπως καταργήθηκαν και όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν να προσκομιστούν για την εγγραφή του.

Από τον Απρίλιο του 2021, η χώρα  πραγματοποιεί με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα τη σύσταση νέας επιχείρησης  χάρη στη διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων της Υπηρεσίας μιας στάσης με τον e-ΕΦΚΑ.

Μέχρι χθες η σύσταση μιας εταιρείας ολοκληρωνόταν σε ελάχιστο χρόνο λαμβάνοντας αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. και ΑΦΜ, όμως ο νόμιμος εκπρόσωπος /ιδρυτής της έπρεπε να κλείσει ραντεβού, να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να επισκεφθεί ένα από τα φυσικά υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για να εγγραφεί και να λάβει Αριθμό Μητρώου Εργοδότη, διαδικασία που προκαλούσε σημαντικές καθυστερήσεις.

Μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των συστημάτων του e-ΥΜΣ και του e-ΕΦΚΑ, η εγγραφή του νόμιμου εκπροσώπου/ιδρυτή της εταιρείας στον e-ΕΦΚΑ ολοκληρώνεται άμεσα, από τις ημέρες που χρειάζονταν μέχρι πρότινος, καθώς καταργήθηκε η υποχρέωση προσέλευσής του στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ όπως καταργήθηκαν και όλα τα δικαιολογητικά.

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες συλλέγονται και μεταφέρονται στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ και από εκεί εκδίδεται αυτόματα ο Αριθμός Μητρώου Εργοδότη. Ειδικότερα, τα στοιχεία που διαβιβάζονται αυτόματα και ηλεκτρονικά μέσω της διασύνδεσης από την Υπηρεσία Μίας Στάσης στον e-ΕΦΚΑ περιλαμβάνουν:

-τον αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. και τον Α.Φ.Μ. της εταιρείας

-τον Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης (ΚΑΚ) της σύστασης της εταιρείας και

-τα στοιχεία της εταιρείας και των εταίρων ή διαχειριστών ή μελών ΔΣ όπως απαιτούνται από την κείμενη ασφαλιστική νομοθεσία.
Ο e-ΕΦΚΑ στη συνέχεια επιστρέφει στην Υπηρεσία μιας Στάσης του Γ.Ε.ΜΗ. τον Αριθμό Μητρώου Εργοδότη που έλαβε η εταιρεία κατά την ηλεκτρονική εγγραφή της σε αυτόν και η Υπηρεσία Μιας Στάσης ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο σε πραγματικό χρόνο παραδίδοντάς του τον Αριθμό Μητρώου Εργοδότη.

Ο ενδιαφερόμενος κάνοντας χρήση του Αριθμού Μητρώου Εργοδότη μπορεί να λάβει ηλεκτρονικά διαπιστευτήρια από τον e-ΕΦΚΑ και να προβεί στη συνέχεια σε πρόσληψη προσωπικού, υποβολή ΑΠΔ κλπ.

Η νέα αυτή ψηφιακή υπηρεσία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου πολλαπλών παρεμβάσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση του διεθνούς δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, που υλοποιείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης με την υποστήριξη της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Οι κκ Αδωνις Γεωργιάδης, Άκης Σκέρτσος και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης έκαναν την ακόλουθη σύντομη δήλωση: «Η Ελληνική Κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της να κάνει την Ελλάδα πιο ψηφιακή, πιο εξωστρεφή και πιο παραγωγική, προχωρά σταθερά και μεθοδικά στην υλοποίηση πολιτικών  που έχουν σαν στόχο να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών, εργαζόμενων και επιχειρηματιών, και ταυτόχρονα πιο ελκυστική τη χώρα μας για να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που μειώνουν την ταλαιπωρία των πολιτών και αυξάνουν την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων είναι το ελάχιστο και αυτονόητο που οφείλουμε να παρέχουμε σε κάθε φορολογούμενο πολίτη της χώρας μας».