Ελλάδα

Οικονομία

Εκκαθαριστικά - φωτιά για αγρότες, μικρομεσαίους αλλά και φοιτητές!

eforia.jpg

Παγίδες υπερφορολόγησης κρύβει ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος για περίπου ένα εκατομμύριο αγρότες, μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων».

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι παγίδες αυτές βρίσκονται στις διατάξεις για τα τεκμήρια και την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος, καθώς πολλοί φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα προερχόμενα κατά ποσοστό άνω του 50% από εμπορικές δραστηριότητες, ελεύθερα επαγγέλματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ακίνητα καλούνται να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους.

Παγίδες όμως κρύβονται και για χιλιάδες νέους άνω των 18 ετών που εργάζονται και έχουν ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 3.000 ευρώ, αφού για πρώτη φορά είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν ξεχωριστή δήλωση στην εφορία, ακόμα κι αν δηλώνονται από τους γονείς τους ως εξαρτώμενα μέλη.

Η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Α. Σαββαΐδου προβλέπει ότι:

• Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έτους 2014 προερχόμενα αποκλειστικά από την ατομική άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρων επαγγελμάτων αν κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν ζημιές αντί για κέρδη θα φορολογηθούν και φέτος -με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων- για εξωπραγματικά (τεκμαρτά) εισοδήματα επί των οποίων θα κληθούν να καταβάλουν φόρο υπολογισμένο με 26% από το πρώτο ευρώ. 
• Για παράδειγμα, άγαμος φορολογούμενος με ατομική εμπορική επιχείρηση που είχε ζημιά 5.000 ευρώ το 2014 λόγω οικονομικής κρίσης, εφόσον κατοικεί σε ιδιόκτητο, ενοικιαζόμενο ή δωρεάν παραχωρούμενο διαμέρισμα 70 τ.μ. και κατέχει Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.500 κ.εκ, παλαιότητας 4 ετών, θα φορολογηθεί, βάσει τεκμηρίων διαβίωσης, για εισόδημα 12.200 ευρώ (3.000 ευρώ ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης + 2.800 ευρώ τεκμήριο διαμερίσματος + 6.400 ευρώ τεκμήριο αυτοκινήτου = 12.200 ευρώ) με συντελεστή φόρου 26%, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 3.172 ευρώ.
• Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, οι οποίοι το 2014 δεν απέκτησαν εισοδήματα από άλλες πηγές, παρά από γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εφόσον πιαστούν φέτος στα δίχτυα των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, θα κληθούν να καταβάλουν επί του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος, φόρο 13% από το πρώτο ευρώ, προσαυξημένο κατά 55% με προκαταβολή φόρου εισοδήματος, έναντι του επόμενου έτους. Αυτό θα συμβεί, ακόμα κι αν οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του προηγούμενοι έτους δεν είχαν πραγματικά εισοδήματα, αλλά ζημίες. 
• Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα προερχόμενα κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% από επιχειρηματική δραστηριότητα ή ακίνητα, εφόσον πιαστούν στην απόχη των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, θα κληθούν να πληρώσουν επί την πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος, που θα προκύψει λόγω των τεκμηρίων, φόρο 26%, ο οποίος θα προσαυξηθεί περαιτέρω κατά 55%, λόγω της επιβολής προκαταβολής φόρου.

Οικονομία

Σταϊκούρας: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για αποζημίωση της Ελλάδας από την Novartis

novartis.jpg

O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία και έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες αμερικάνικες αρχές, αναζητώντας στοιχεία για την υπόθεση Novartis, ώστε να ασκηθούν αγωγές και να αποζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο.

«Έχουμε απευθυνθεί στις αμερικανικές αρχές για να μας δοθούν στοιχεία. Με βάσει τα στοιχεία που θα έρθουν από την αμερικανική δικαιοσύνη το ΝΣΚ θα προτείνει στο ελληνικό Δημόσιο τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε. Θα κάνουμε αυτό που δεν έκανε τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Τόσο ο κ. Κουρουμπλής όσο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγήτρια του νομοσχεδίου για το ΝΣΚ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι καθυστερεί αναιτιολόγητα την ίδια ώρα που το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει θέσει το νομικό πλαίσιο για να ασκηθούν οι αγωγές, υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

«Το έγγραφο του ΝΣΚ κατατέθηκε στις 26/7/2021 και πρωτοκολλήθηκε στις 30/7/2021. Όχι μόνο ξεκινήσαμε την διαδικασία αλλά ακολουθούμε πιστά τα βήματα που μας λέει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Κάνουμε ότι δεν έκανε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ. Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2018, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε κατηγορήσει τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «με τους χειρισμούς της συγκαλύπτει το ελληνικό σκέλος ενός αδιαμφισβήτητου οικονομικού σκανδάλου με διεθνή διάσταση».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαρμακοβιομηχανία: Μέτρα για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης

ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά - Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο

ΕΟΤ: Έρχεται ψηφιακός χάρτης - Αυξημένη κατά 20% η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στη χώρα μας φέτος

ESPA BANNER