Ελλάδα

Οικονομία

Άρχισε να ... κουράζει το 3ο μνημόνιο - Έρευνα του Foreign Policy

νέο μνημόνιο

Μπορεί οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής και οι λογής ξένοι αναλυτές να θεωρούν πως οι «καυτές» ημέρες του περασμένου καλοκαιριού, με τις ατέρμονες συζητήσεις και το άγχος του Grexit, να έχουν περάσει, ωστόσο κάτι τέτοιο μάλλον δεν συμβαίνει.

Το Foreign Policy εφιστά την προσοχή σε κάτι που πλέον τείνει να γίνει προφανές σε όλους όσοι παρακολουθούν την εξέλιξη των σχέσεων της Αθήνας με τους δανειστές της. Με αφορμή κάποιες μεταρρυθμίσεις που δεν... βγαίνουν ή που συναντούν έντονες αντιδράσεις ή που πηγαίνουν και έρχονται από την κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση αν όλα τα παραπάνω δεν ξεκαθαριστούν.

Η έλευση του Βάλντις Ντομπρόβσκις στην Αθήνα ήταν προς αυτή την κατεύθυνση: να καταδείξει στην ελληνική κυβέρνηση τη δυσανεξία των δανειστών προς νέες καθυστερήσεις και συνάμα να στείλει και ένα μήνυμα πως τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ της υπο-δόσης δεν θα δοθούν άνευ απτού αντικρίσματος.

Το άρθρο του περιοδικού κάνει λίγο για «σημάδια κόπωσης» που άρχισαν να εμφανίζονται λόγω της εφαρμογής της συμφωνίας των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για το εσωτερικό, έχει καταστεί μείζον θέμα η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για τους δανειστές, όμως, μεγαλύτερης σημασίας κρίνεται το θέμα των «κόκκινων» δανείων που άπτεται άμεσα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Είναι φανερό πως οι δανειστές θέλουν να υπάρξει στο μέλλον μικρότερη...ομπρέλα για τους δανειολήπτες και ουσιαστικά να καλυφθούν μόνο όσοι πραγματικά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, με την κυβέρνηση θα επιθυμεί να διευρύνει την προστασία και στα λεγόμενα μεσαία στρώματα.

Η σαφής διάσταση απόψεων στο συγκεκριμένο θέμα αποκτάει τον χαρακτήρα μιας κορυφής σε ένα -κατά τα λοιπά- μεγάλο παγόβουνο που είναι τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση. Ήδη, αναφέρει το άρθρο, ο γερμανικός Τύπος αρχίζει τις επιθέσεις προς την κυβέρνηση Τσίπρα επειδή έχει περάσει μερι τώρα μόλις 14 από τις 48 συνολικά μεταρρυθμίσεις. Κάτι που δείχνει πως η ελληνική πλευρά είναι πίσω στο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί το καλοκαίρι. Η γερμανική SZ πριν από δύο ημέρες αποκάλυψε πως η σκέψη των δανειστών είναι να μην δώσουν τα χρήματα της υπο-δόσης ως ανταπάντηση για την αναβλητικότητα της Αθήνας.

Ο Μουϊτάμπα Ραχμάν του Eurasia Group, εξηγεί πως έχει η κατάσταση: «Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στο Βερολίνο, αλλά και σε άλλους πιστωτές ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη αρχίσει να ολισθαίνουν στην Αθήνα. Αυτό το περιμέναμε να συμβεί τον επόμενο χρόνο, αλλά είναι γεγονός ότι συμβαίνει τώρα και είναι μια ένδειξη για το πόσο δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Ελλάδα».

Είναι προφανές πως αυτό ακριβώς ήθελε να προλάβει ο Ντομπρόβσκις, σημειώνει το άρθρο, και στην εν Αθήναις συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επισήμανε πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Είναι ανάγκη να εργαστούν όλοι σκληρά για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της οικονομίας».

Το σίγουρο είναι πως πάνω από τον ουρανό της Ελλάδα επικρέμονται δύο σημαντικά ζητήματα: η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ζήτημα καίριο για την ανάπτυξη της οικονομίας της και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το τελεύταιο δείχνει να είναι το πλέον δυσεπίλυτο, καθώς το Ταμείο δεν αφίσταται της θέσης του ότι για να μετέχει ενεργά στο τρίτο Μνημόνιο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ανεκτά και βιώσιμα επίπεδα. Αν, τελικά, το ΔΝΤ δεν πάρει μέρος στο πρόγραμμα, υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει πίσω και το Βερολίνο.

Άλλωστε, η φωνή του Σόιμπλε και άλλων στελεχών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ακόμη και σήμερα ηχούν στα αυτιά αρκετών, ως μια διαρκής προειδοποίηση ότι η Αθήνα δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσει να φέρει εις πέρας ένα τόσο δύσκολο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

 

Ελλάδα

Σεξουαλική κακοποίηση: Ας μη «Μένει Μυστικό» η φρίκη που βιώνουν τα παιδιά

παιδικη κακοποιηση.jpg

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τη δημοσιοποίηση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ενηλίκων αλλά και σχετικών καταγγελιών που λαμβάνει καθημερινά, ενημερώνει ότι συνεχίζει εντατικά τον αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και 25 χρόνια, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της πρόληψης και την καταπολέμηση της μάστιγας της σεξουαλικής κακοποίησης.

Για τον σκοπό αυτό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

-  Έχει ήδη ενημερώσει ήδη τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταθέτοντας τις προτάσεις της Πανελλαδικής Εκστρατείας «Μένει Μυστικό» ενώ ξεκινά σειρά καθημερινών συναντήσεων με θεσμικούς φορείς και στελέχη της κυβέρνησης με στόχο τη συνεργασία και την προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών και μέτρων σε θεσμικό επίπεδο.

Διαδραστικές παρεμβάσεις ενημέρωσης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς του Οργανισμού.

Ζωντανή διαδικτυακή ενημέρωση.  Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, στις 20:00 μμ, παρουσία του πρόεδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού κ. Κώστα Γιαννόπουλου, επιστήμονες του Οργανισμού θα συζητήσουν γύρω από το κρίσιμο αυτό θέμα απαντώντας παράλληλα σε ερωτήματα και απορίες του κοινού.Οι διαδικτυακές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση και τη διεξαγωγή ανοιχτού διαλόγου με τον κόσμο.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εδώ και 25 χρόνια δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση του φαινομένου, καταθέτοντας 25 χρόνια τώρα συγκεκριμένες προτάσεις προς ανοιχτό διάλογο με αποκορύφωμα την Πανελλαδική Εκστρατεία «Μένει Μυστικό», η οποία  ως στόχο έχει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα για την προστασία κάθε παιδιού από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Αναλυτικά οι 15 προτάσεις https://meneimystiko.gr/campaign/

Επισκεφτείτε το https://meneimystiko.gr/ για να ενημερωθείτε για το φαινόμενο, να διαβάσετε πραγματικές ιστορίες παιδιών, να βρείτε στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και τον κόσμο και κυρίως να γνωρίσετε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν όλα όσα έχουν υποστεί.

Είναι απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατά πρόσωπο χωρίς να αρνούμαστε την πραγματικότητα ή να υποβιβάζουμε όσους μιλούν. Η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει δίπλα μας: χρειάζεται θάρρος, διαρκής προσπάθεια και καλές πρακτικές για να αντιμετωπιστεί σωστά από όλους όσοι εμπλέκονται.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλείτε στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά. Οι κλήσεις προς την Γραμμή 1056 είναι δωρεάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Βίαζε 13χρονη δίνοντας χαρτζιλίκι

ΑΠΘ: Πρώτη επώνυμη καταγγελία στα χέρια του Πρύτανη – Διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα