Ελλάδα

Οικονομία

Ηράκλειο

"Ανάσα" για Γόρτυνα, Φαιστό και 5 ακόμη χρεωμένους Δήμους της χώρας

gortina.jpg

Λύση για τους συνολικά επτά δήμους της χώρας, οποίοι έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο -ανάμεσά τους και οι Δήμοι Γόρτυνας και Φαιστού- φαίνεται ότι βρέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Όπως ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Αποστόλης Λουλουδάκης, ο οποίος έδωσε το παρών στη συνάντηση, μαζί με το Δήμαρχο Γόρτυνας, Νίκο Σχοιναράκη, έπειτα από εκτενείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια του Υπουργείου και της ΚΕΔΕ, αποφασίστηκε από κοινού η εφαρμογή σχεδίου που κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

-Η μια αφορά στους δύο μη βιώσιμους δήμους της χώρας, (Γόρτυνας και Σαλαμίνας), στους οποίους τα έσοδα υπολείπονται κατά πολύ των εξόδων

-Η δεύτερη στους υπόλοιπους πέντε από τους επτά προβληματικούς δήμους -ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Δήμος Φαιστού- και οι οποίοι έχουν χρήματα στα ταμεία τους, ωστόσο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς υπάρχει αδυναμία είσπραξης των οφειλών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο Δήμο Γόρτυνας, αποφασίστηκε να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση από το Ταμείο ληξιπρόθεσμων οφειλών των μη βιώσιμων Δήμων, όπου σύμφωνα με τον κ. Λουλουδάκη υπάρχει ένα «μαξιλάρι» που αγγίζει τα 75 εκατ. ευρώ.

Για το Δήμο Φαιστού και τέσσερις ακόμη δήμους της χώρας, η λύση που προκρίνεται είναι να δοθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, χαμηλότοκο δάνειο με μεγάλο βάθος χρόνου αποπληρωμής.

Αξίζει να τονιστεί, πάντως, ότι το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά την ερχόμενη Τρίτη (21/4), οπότε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, θα συναντηθεί με τους δημάρχους των επτά επίμαχων δήμων, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Αθήνα.

Ελλάδα

Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας μέσω του gov.gr

Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας μέσω του gov.gr

Με ένα κλικ μέσα από το gov.gr θα μπορεί να γίνεται πλέον η έκδοση του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας, με πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης.

Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν να διεκπεραιώνουν το σύνολο της διαδικασίας τόσο ψηφιακά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, όσο και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ενώ η υπηρεσία επεκτείνεται, πλέον, στο σύνολο των Πρωτοδικείων της χώρας.

Η δράση αναμένεται να συμβάλλει τόσο στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων όσο και στη μείωση των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων για πολίτες και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, απαλλάσσει από διοικητικό φόρτο τα ΚΕΠ, καθώς συνεπάγεται την κατάργηση των διαδικασιών που αφορούν στην έκδοση των μέχρι τώρα επιμέρους δικαστικών πιστοποιητικών φερεγγυότητας.

Υπενθυμίζεται, ότι το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας θεσπίστηκε τον Απρίλιο και ενοποιεί σε ένα τα μέχρι πρότινος 25 δικαστικά πιστοποιητικά σχετικά με επιμέρους ζητήματα φερεγγυότητας μίας επιχείρησης. Υλοποιήθηκε σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν συμφωνήσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για την Απλούστευση Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.

Η δράση βασίζεται στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του γ.γ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνου Αλεξανδρή και του γ.γ Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδα Χριστόπουλου, υπό την εποπτεία του γ.γ του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών.

ειδησεις σημερα

Εξαδάκτυλος για ινδική μετάλλαξη: Το 12% των εμβολιασμένων δεν έχει ανοσία

Οι νοτιοδυτικές Κυκλάδες μπαίνουν στην "πρίζα" από τον ΑΔΜΗΕ

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για μετάλλαξη "Δέλτα": Τοπικά λοκντάουν αν χρειαστεί