Ελλάδα

Οικονομία

Κόσμος

Τζιάνι Πιτέλα: Για το καλό της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές δεν θα δεχθούμε ποτέ ένα Grexit

gianni-pittella-segretario-pd-cop.jpg

Στον αντίποδα του επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών Μ. Βέμπερ, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα. Παίρνοντας το λόγο ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ μετά την παρέμβαση του κ. Βέμπερ, δήλωσε :

« Καταρχήν να πω ότι για μας, τους σοσιαλιστές και δημοκράτες της Ευρώπης, η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει». Η φράση του κ. Πιτέλα προκάλεσε τα μακρόσυρτα χειροκροτήματα των ευρωβουλευτών.

« Η Ελλάδα είναι ουσιαστικό κομμάτι της Ευρώπης και της ευρωζώνης» πρόσθεσε. «Χωρίς την Ελλάδα στην ευρωζώνη, η Ευρώπη δεν θα είναι η ίδια, για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι με τους εξτρεμιστές και τους πολιτικούς κερδοσκόπους που παίζουν με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Θα μπορούσα να αναφέρω τις ακραίες θέσεις του Σοϋμπλε ή τις ανάρμοστες εκφράσεις του Βαρουφάκη, ή κάποιες δηλώσεις του συναδέλφου Βέμπερ, ωστόσο, προτιμώ να υπογραμμίσω τη σοβαρότητα, τη νηφαλιότητα, τη συνέπεια του προέδρου Γιούνκερ». (...)

Ο κ. Πιτέλα αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να διαιρέσουμε τα θεσμικά όργανα της Ένωσης αλλά να τα ενώσουμε, διότι δεν είναι παιγνίδι. Εδώ διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης μέσα στο οποίο είναι και η Ελλάδα» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Τουσκ ο κ. Πιτέλα ζήτησε επισήμως τη συμμετοχή του ΕΚ στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου.

« Δεν είναι δυνατόν κύριε Τουσκ, το σημαντικότερο όργανο της Ένωσης, που είναι το Κοινοβούλιο, να μην μετέχει στις Συνόδους Κορυφής. Ζητώ λοιπόν επισήμως να καλείτε στις συνεδριάσεις σας τον πρόεδρο Σουλτς.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια προς τον κ. Τσίπρα δήλωσε : « Κύριε Τσίπρα, δεν ανήκετε στο κόμμα μου, εγώ ωστόσο αυτήν την στιγμή αισθάνομαι Ευρωπαίος και ως Ευρωπαίος σας λέω ότι για το καλό της Ευρώπης, εμείς οι σοσιαλιστές δεν θα δεχθούμε ποτέ ένα Grexit» υπογράμμισε ο κ. Πιτέλα.

Ελλάδα

Μουράτ Γετκίν: Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει έναν μηχανισμό πίεσης στο Ισραήλ

ερντογάν

Για τον ρόλο που προσπαθεί να διαδραματίσει ο Τούρκος Πρόεδρος στον νέο κύκλο αιματηρής κρίσης στη Μέση Ανατολή, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ ο διακεκριμένος τούρκος αρθρογράφος Μουράτ Γετκίν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανταποκρίτρια του ΟΡΕΝ στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία εξακολουθεί να έχει δύναμη και επιρροή στην Παλαιστίνη αν και όχι όπως παλαιότερα, εξηγώντας ότι ο ρόλος προστάτη της Χαμάς που ανέλαβε η Άγκυρα, έκανε τη Φατάχ και τον Μαχμούντ Αμπάς να πάρουν αποστάσεις.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν καλώντας τον Ερντογάν να βοηθήσει στρατιωτικά τη Χαμάς

Μεσανατολικό: "Βροχή" από βόμβες έριξε το Ισραήλ στη Γάζα τη νύχτα

Ισραήλ - Νετανιάχου: Εξουδετερώσαμε στρατηγούς της Χαμάς