Ελλάδα

Οικονομία

Κόσμος

Πολ Μέισον: Η ελληνική οικονομία "γονατίζει" από τις εκβιαστικές πιέσεις της ΕΚΤ

πολ μέισον

Ό,τι δεν έκανε σε έξι μήνες το μπαράζ των πολιτικών εκβιασμών και διπλωματικών πιέσεων, το έκανε σε πέντε ημέρες η οικονομική τρομοκρατία, γράφει ο Πολ Μέισον στο Channel 4. Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει υποχώρηση. Να πει στους δανειστές  ότι είναι έτοιμος να δεχτεί κάτι πολύ-πολύ κοντά στους όρους «διάσωσης» που απέρριψε την Παρασκευή.

Με αυτό τον τρόπο σπέρνει τη σύγχυση σε αρκετούς τους ανθρώπους που ετοιμάζονταν να ψηφίσουν «ΟΧΙ» σε αυτή τη συμφωνία στο δημοψήφισμα που καλέστηκε.

Ακόμη και τώρα παρόλη την πίεση και τις συγκεντρώσεις από την κεντροδεξιά και τα συντηρητικά κόμματα στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των ανθρώπων στις δημοσκοπήσεις έδειχνε ψήφο στο «ΟΧΙ», απόρριψη της συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποδείξει, για άλλη μια φορά, ότι μπορεί να συντρίψει μια οικονομία αν θέλει να το κάνει.

Έτσι, αυτό που άλλαξε δεν είναι η πολιτική, αλλά η οικονομική πραγματικότητα. Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να διαπραγματευτεί, να πετύχει το καλύτερο δυνατό, αλλά μια καλύτερη συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει το χρέος. Τα 320 δισ. ευρώ, όπως κάθε ανεξάρτητος αναλυτής λέει, δεν μπορεί με τίποτα να αποπληρωθεί από μια οικονομία που δεν μπορεί να αναπτυχθεί.

Έχουμε δει, για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, μια ανεπτυγμένη οικονομία να γονατίζει από τις εκβιαστικές πιέσεις μιας κεντρικής τράπεζας, η οποία υποτίθεται ότι διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ως «θαματοφύλακας», αλλά στην πραγματικότητα σβήνει μονοκοντυλιά την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο όνομα της επιβολής αυστηρών κανόνων λιτότητας, ως αντάλλαγμα.

Πρώτη ήταν η Κύπρος τώρα είναι και η Ελλάδα.

Κόσμος

Ρωσία: Τιμά τα 76 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (βίντεο)

Παρέλαση - Μόσχα

Ημέρα τιμής και μνήμης σήμερα για τη Ρωσία, καθώς γιορτάζει την 76η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, πραγματοποιώντας την καθιερωμένη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΑΜ στην παρέλαση λαμβάνουν μέρος πάνω από 12.000 στρατιώτες και 191 συστήματα μάχης κάθε τύπου καθώς και 76 αεροσκάφη που εντυπωσίασαν σχηματίζοντας τη ρωσική σημαία στον ουρανό αλλά και ελικόπτερα.

 

 

Το μήνυμα Πούτιν στη Δύση

Στον εορτασμό παρευρέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνοντας νέο αυστηρό μήνυμα στη Δύση, λέγοντας πως η χώρα του «θα υπερασπιστεί σταθερά» τα εθνικά της συμφέροντα.

«Η Ρωσία υπερασπίζεται με συνέπεια το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα, θα υπερασπιστούμε σταθερά τα εθνικά μας συμφέροντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού μας», δήλωσε ο Πούτιν σε ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία, τιμώντας το τέλος του Πολέμου.

Ακόμη, κατήγγειλε την «ανατριχιαστική επιστροφή ιδεολογιών της εποχής εκείνης», όταν «τα συνθήματα περί φυλετικής και εθνικής ανωτερότητας, αντισημιτισμού και Ρωσοφοβίας, γίνονταν όλο και πιο κυνικά».

Παρόμοια θέση είχε εκφράσει ο Ρώσος πρόεδρος πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, όταν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας του, είχε πει πως «η Ρωσία θα βρει ασύμμετρους, γρήγορους και σκληρούς τρόπους να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της, αν οι άλλες χώρες αρνηθούν το διάλογο μαζί της».

ειδησεις σημερα 

Στρασβούργο: Ξεκινά η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

Ημέρα της Ευρώπης: Έπαρση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας στην Ακρόπολη

Ηράκλειο: Τιμήθηκε η επέτειος των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης