Ελλάδα

Κοινωνία

Το χέρι του Αγίου Χαραλάμπους που έκλεψαν από μοναστήρι (φωτο)

χέρι αγίου χαραλάμπους

Με χρηματική εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ ο καθένας, αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις από τους πέντε Ρουμάνους μοναχούς που είχαν αρπάξει το λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους από τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου. 

Οι τρεις αλλοδαποί καλόγεροι ηλικίας 44, 41 και 33 χρόνων είχαν προφυλακιστεί για την κλοπή μαζί με άλλους δυο ομοεθνείς τους, έναν 21χρονο ιερέα και έναν 26χρονο κοσμικό, οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι. Η κλοπή είχε γίνει στις 16 Οκτωβρίου, όταν οι δράστες επισκέφτηκαν το μοναστήρι μαζί με πολυπληθές γκρουπ προσκυνητών από τη Ρουμανία και την Γερμανία. Μπήκαν κρυφά στην αίθουσα των λειψάνων, άρπαξαν από την οστεοθήκη το χέρι του Αγίου Χαραλάμπους που αποτελεί σημαντικό κειμήλιο και το έκρυψαν κοντά στη μονή.

 

imagehandler.jpg

imagehandler.jpg, by lefterv

Η κλοπή έγινε αμέσως αντιληπτή και οι αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν ακινητοποίησαν τα λεωφορεία των επισκεπτών. Στην κατοχή ενός από τους Ρουμάνους μοναχούς βρήκαν τρεις κάρες και μια γνάθο (!) κι έτσι αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι έκλεψε το λείψανο και το πέταξε σε ένα θάμνο στο προαύλιο της μονής, όπου βρέθηκε και επιστράφηκε στην θέση του.
 

eik.17_agios_haralampos.jpg

eik.17_agios_haralampos.jpg, by lefterv

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Τα στοιχεία που υπάρχουν για τη ζωή του είναι λίγα. Υπολογίζεται ότι γεννήθηκε το 89 μ.Χ.. Συνελήφθη από τον έπαρχο της Μαγνησίας Λουκϊανό, κατά την περίοδο του διωγμού των Χριστιανών (περί το 198 μ.Χ.) που εξαπέλυσε ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος. Βασανίστηκε σκληρά και αποκεφαλίστηκε σε ηλικία 113 ετών (202 μ.Χ.), πιθανώς στην Αντιόχεια του Μαίανδρου.

Η μνήμη του τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου από την Εκκλησία, η οποία του αποδίδει το προσωνύμιο Ιερομάρτυρας. Την ίδια μέρα επίσης γιορτάζουν οι Άγιοι Πορφύριος και Βάπτος, δύο εκ των στρατιωτών που διατάχθηκαν να τον βασανίσουν και οι οποίοι βλέποντας το μαρτύριο του έγιναν Χριστιανοί.

Τμήματα της κάρας του φυλάσσονται στον ομώνυμο ναό των Θεσπιών Βοιωτίας, καθώς και στην Μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα.

Ελλάδα

Υπόθεση Λιγνάδη: Απορρίφθηκε το αίτημα ακυρότητας της προδικασίας - Σε εξέλιξη η απολογία

Δημήτρης Λιγνάδης

Απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο το αίτημα ακυρότητας της προδικασίας που υπέβαλε ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη. Κατόπιν αυτού, αρχίζει η απολογία του κατηγορουμένου για «βιασμό κατά συρροή».

Στο απολογητικό του υπόμνημα, που αριθμεί 27 σελίδες, ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέφερε: «Είμαι αθώος και ζητώ να αφεθώ ελεύθερος άνευ περιοριστικών όρων».

O πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κατηγορούμενος για «βιασμό κατά συρροή», στο πολυσέλιδο απολογητικό του υπόμνημα που παρέδωσε στην 19η ανακρίτρια, κάνει λόγο για «απολύτως ψευδείς και κατασκευασμένες καταθέσεις» αφού όπως αναφέρει:

«Ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό-σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική-σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς τη συναίνεσή του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιονδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία».

Ειδήσεις σήμερα 

Προβλήματα υδροδότησης λόγω βλάβης σε Πατέλες και Αγία Αικατερίνη

Δασικοί Χάρτες: Συνάντηση Προέδρου ΠΕΔ Κρήτης με την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Τηλεδιάσκεψη Εργ. Κέντρων Κρήτης, Ρόδου, Κέρκυρας με τα Σωματεία Τουρ. Λεωφορείων