Ελλάδα

Κοινωνία

Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε 700.000 οφειλέτες

δεη

Μπαράζ διακοπών ηλεκτροδότησης για 700.000 οφειλέτες της ΔΕΗ προβλέπει ο σχεδιασμός της εταιρείας για το 2016, ενώ ήδη ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) προχώρησε τις τελευταίες 15 μέρες στη διακοπή της παροχής 15.000 καταναλωτών.

Σε έξαρση και οι ρευματοκλοπές, με 5.500 να έχουν εντοπιστεί μόνο σε διάστημα οκτώ μηνών.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι για τον επόμενο χρόνο οι εντολές αποκοπής φορτίων προς το ΔΕΔΔΗΕ για όσους πελάτες της, κατά σύστημα δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος, θα ανέλθουν στις 700.000. Από αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 30% με 50% θα γίνουν πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν εκτιναχθεί στα 2,1 εκατομμύρια, με το ληξιπρόθεσμο ποσό να ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ. Άρα, αν δοθούν εντολές αποκοπών για 700.000, τότε ένας στους τρεις με καθυστερούμενες οφειλές θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σκοτάδι...

Ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατζηαργυρίου, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους επιβεβαίωσε πως έλαβε από τη ΔΕΗ εντολές για διακοπές ηλεκτροδότησης σε 100.000 πελάτες της, που δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες αυτές οι εντολές δεν είναι εύκολο να εκτελεστούν άμεσα, καθώς ήλθαν όλες μαζικά και συνεπώς χρειάζεται η απαραίτητη οργάνωση των συνεργείων.

Ήδη έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε 15.000 περιπτώσεις, ενώ οι υπόλοιπες 85.000 εντολές, αν στο μεταξύ δεν ρυθμιστούν οι οφειλές, θα εκτελεστούν νωρίτερα από ένα τρίμηνο, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως αναφέρει το enikonomia.gr ανησυχητικές όμως διαστάσεις έχει πάρει και το φαινόμενο των ρευματοκλοπών. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηαργυρίου το διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Αυγούστου 2015 έγιναν 57.000 στοχευμένοι έλεγχοι.

Από αυτούς, τα συνεργεία του Διαχειριστή εντόπισαν 5.500. Τα περιστατικά της κλοπής, δηλαδή της ηλεκτροδότησης από άλλη πηγή με την ταυτόχρονη παρέμβαση στον μετρητή, ώστε να σταματήσει τον υπολογισμό της κατανάλωσης, έχουν εκτιναχθεί τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης.

Το πρόβλημα, για τον ΔΕΔΔΗΕ με τις ρευματοκλοπές είναι πως όταν οι παραβάτες φτάνουν στα δικαστήρια δεν τιμωρούνται, καθώς έχουν φροντίσει λίγες μέρες νωρίτερα να πληρώσουν το ποσό που τους έχει καταλογιστεί, αν και το προσωπικό του Διαχειριστή έχει χάσει πολύτιμο χρόνο ασχολούμενο με τις υποθέσεις.

 Εντολές

Ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατζηαργυρίου, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους επιβεβαίωσε πως έλαβε από τη ΔΕΗ εντολές για διακοπές ηλεκτροδότησης σε 100.000 πελάτες της, που δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών τους.

Ήδη έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε 15.000 περιπτώσεις, ενώ οι υπόλοιπες 85.000 εντολές, αν στο μεταξύ δεν ρυθμιστούν οι οφειλές, θα εκτελεστούν νωρίτερα από ένα τρίμηνο, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΔΕΔΔΗΕ.

Ρευματοκλοπές

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει και το φαινόμενο των ρευματοκλοπών. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηαργυρίου το διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Αυγούστου 2015 έγιναν 57.000 στοχευμένοι έλεγχοι. Από αυτούς, τα συνεργεία του Διαχειριστή εντόπισαν 5.500.

Στο 1,5 δισ. το επενδυτικό πρόγραμμα ΔΕΔΔΗΕ

Εξάλλου, ο κ. Χατζηαργυρίου, στη διάρκεια συνάντησης με τους δημοσιογράφους, παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, το οποίο στην επόμενη πενταετία θα ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στα κύρια έργα είναι η τοποθέτηση των «έξυπνων» μετρητών στους 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές.

Η πρώτη φάση του προβλέπει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την εγκατάσταση 170.000 «έξυπνων» μετρητών που θα λειτουργήσουν πιλοτικά και θα τοποθετηθούν στα νησιά της Λέσβου, Λήμνου και Λευκάδας, στην Ξάνθη και λίγοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη φάση του διαγωνισμού για τον προμηθευτή των μετρητών θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου.

Συνολικά 12 έργα είναι αυτά που θέλει να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στην επόμενη πενταετία.
Η πρώτη ομάδα στρατηγικών έργων εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια δημιουργίας «έξυπνων δικτύων» (smart grids) και περιλαμβάνει τα ακόλουθα τέσσερα έργα τηλεχειρισμών και αυτοματισμών:

1. Εκσυγχρονισμός του ελέγχου των δικτύων της Αττικής και συγκέντρωσή τους μέχρι το 2019 σε ένα ενιαίο Κέντρο Ελέγχου.

2. Δημιουργία Κέντρου Ελέγχου των δικτύων των νησιών μέχρι το 2019.

3. Εκσυγχρονισμός και συγκέντρωση των Κέντρων Ελέγχου της λοιπής χώρας σε τρία περιφερειακά Κέντρα μέχρι το 2019.

4. Εγκατάσταση έως το 2020 των αναγκαίων στοιχείων τηλεχειρισμού, αυτοματισμού και τηλεποπτείας, ώστε τα προαναφερθέντα Κέντρα Ελέγχου να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα δίκτυα όλης της χώρας και να τηλε-ελέγχουν τους βασικούς διακόπτες τους.

Η δεύτερη ομάδα αφορά σε νέα συστήματα εξυπηρέτησης πελατών όλης της χώρας:

1. Εγκατάσταση και λειτουργία νέου μηχανογραφικού Συστήματος Εξυπηρέτησης Πελατών μέχρι το 2019.

2. Εγκατάσταση τριών Συστημάτων Τηλε-εξυπηρέτησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα μέχρι το 2019.

Η άλλη ομάδα των έργων έχει να κάνει με τη βέλτιστη διαχείριση των ηλεκτρικών συστημάτων των μη διασυνδεδεμένων νησιών:

• Δημιουργία Υποδομών Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) για την τήρηση του σχετικού Κώδικα και για τη λειτουργία της αγοράς ΜΔΝ.

• Ανάπτυξη «Έξυπνων Νησιών», δηλαδή λειτουργία νησιών με διείσδυση που θα υπερβαίνει το 50%-60% (Πιλοτικό & προώθηση επέκτασής του).

Το πρώτο έργο είναι απολύτως αναγκαίο για τη λειτουργία της Αγοράς των νησιών και αποτελεί ρυθμιστική υποχρέωση με βάση τις διατάξεις του Κώδικα ΜΔΝ. Αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της διαχείρισης και αξιοποίησης των ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών, με αντίστοιχη εξοικονόμηση των δαπανών τους. Επίσης θα βοηθήσει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των σχετικών εγκαταστάσεων και διαδικασιών της εταιρείας.

Αμφότερα τα έργα θα βοηθήσουν πολύ την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά, περιορίζοντας έτσι μακροπρόθεσμα το κόστος και την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα για ηλεκτροδότησή τους.

Ο εκσυγχρονισμός τεχνικών συστημάτων (αποτύπωση δικτύων, μέτρηση καταναλώσεων) είναι μία ακόμη ομάδα έργων του ΔΕΔΔΗΕ που περιλαμβάνει:

• Την εγκατάσταση Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) μέχρι το 2019 και όπως προαναφέρθηκε.

• Την Τηλεμέτρηση Χαμηλής Τάσης (Πιλοτικό έργο - Σχεδιασμός επέκτασης Τηλεμέτρησης).

Τέλος ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνει τις επενδύσεις με ακόμη δύο έργα:

• Αναβάθμιση του Προγραμματισμού Ανάπτυξης Δικτύων μέχρι το 2018.

• Αναδιοργάνωση εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι το 2019.

Διαψεύδει η ΔΕΗ

Την ίδια ώρα η ΔΕΗ με ανακοίνωση της διαψεύδει τα περί διακοπών ρεύματος σε 700.000 νοικουριά. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: Η ΔΕΗ Α.Ε. διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα περί 700.000 εντολών αποκοπής ηλεκτροδότησης και προφανώς δεν γίνεται αποκοπή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και σε όσους έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και το έχουν δηλώσει στη ΔΕΗ Α.Ε., αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ.
 

Ελλάδα

Άρειος Πάγος: «Φρένο» στα αυτόφωρα από μηνύσεις αντιεμβολιαστών

Αντιεμβολιαστές πραγματοποιούν  συγκέντρωση  αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος

Οδηγίες για τον χειρισμό των μηνύσεων που στρέφονται σε βάρος εκπαιδευτικών, ιατρών, νοσηλευτών και άλλων δημόσιων λειτουργών από αντιεμβολιαστές - αρνητές του κορωνοϊού δίνει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς και ανακριτικούς υπαλλήλους (αστυνομικούς).

Όπως επισημαίνει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του,  «αδήριτη παρίσταται η ανάγκη  και ασφαλώς συνιστά εισαγγελικό καθήκον και υποχρέωση να επιδεικνύετε ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων,  ήδη, από το πρώιμο  στάδιο  υποβολής, έγκλησης  ή μήνυσης,   προεχόντως,  των προσχηματικών ή και κακόβουλων.»

Ο κ.Πλιώτας στην εγκύκλιό του αναφέρει πως όταν ένας ανακριτικός υπάλληλος λάβει στα χέρια του έγκληση, μήνυση και εν γένει  καταγγελία  κατά  εκπαιδευτικού λειτουργού, ιατρού, νοσηλευτή ή εργαζομένου σε δομή υγείας από αντιεμβολιαστή-αρνητή να  ενημερώνει τηλεφωνικά τον αρμόδιο εισαγγελέα και να αναμένει συγκεκριμένες οδηγίες και να μην προχωρά σε σύλληψη ή προσαγωγή του μηνυόμενου.
Ο εισαγγελέας, αφού ενημερωθεί  για το επακριβές περιεχόμενο  της  καταμήνυσης, θα αξιολογεί την ύπαρξη ή μη ενδείξεων βασιμότητας και θα αξιοποιεί την εισαγγελική εμπειρία του για να διαγνώσει  και, τον τυχόν, προσχηματικό χαρακτήρα της καταγγελίας.
Όπως τονίζει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υπάρχει η δικονομική ευχέρεια να μην εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία και ο εισαγγελέας να μην διατάσσει τη σύλληψη του μηνυόμενου.

Τέλος ο κ.Πλιώτας τονίζει ότι επιβάλλεται στις αρχές να επιχειρούν ώστε να εξιχνιαστούν τυχόν κυκλώματα πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ:

"Προς
Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών
της Χώρας

ΘΕΜΑ: Έννομη προστασία δημοσίων λειτουργών που στοχοποιούνται  από «αντιεμβολιαστές»

Τις τελευταίες  ημέρες, έλαβαν  δημοσιότητα περιστατικά στα οποία εμφανίζονται πρόσωπα εμφορούμενα από ιδέες αμφισβήτησης των παραδοχών της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας  για τα εμβόλια κατά της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 («αντιεμβολιαστές», αρνητές της πανδημίας κ.λπ.),  να στρέφονται, κυρίως,  κατά εκπαιδευτικών λειτουργών (δασκάλων και καθηγητών), ιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων των εν γένει δομών υγείας,  υποβάλλοντας  εναντίον τους εγκλήσεις  και μηνύσεις, με εμφανή την πρόθεση να  αποτρέψουν  την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων που  έχουν  θεσμοθετηθεί από την πολιτεία για την αντιμετώπιση  της διάδοσης της νόσου. Η αρνητική  όμως αυτή τακτική μπορεί να επιφέρει πολλαπλές  αρνητικές  συνέπειες τόσο για τα καθών στρέφεται πρόσωπα αλλά και ευρύτερα για το  κοινωνικό σύνολο. Να αποτελέσει αφορμή αδικαιολόγητης προσωπικής ταλαιπωρίας  ευσυνείδητων δημόσιων λειτουργών, που εκτίθενται στον κίνδυνο προσαγωγών και συλλήψεων, να  διαταράξει  την  ομαλή  διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου ή  αναλόγως μιας δημόσιας υγειονομικής  υπηρεσίας  και ακόμη, με εξελισσόμενη την αλληλουχία των καταστάσεων,   να συμβάλλει  στον κίνδυνο νόσησης  από  τον κορωνοϊό  COVID-19,  δηλαδή  βλάβης της υγείας  ή  της ζωής   στο κοινωνικό περιβάλλον και  σ΄ αυτό  ακόμη το  ευαίσθητο μαθητικό περιβάλλον.

Κατόπιν των προαναφερθέντων, αδήριτη παρίσταται η ανάγκη  και ασφαλώς συνιστά εισαγγελικό καθήκον και υποχρέωση να επιδεικνύετε ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων,  ήδη, από το πρώιμο  στάδιο  υποβολής, έγκλησης  ή μήνυσης,   προεχόντως,  των προσχηματικών ή και κακόβουλων, απευθύνοντας  σαφείς οδηγίες προς όλους  τους  ανακριτικούς υπαλλήλους της περιφέρειάς σας.

Ειδικότερα:

Ι. Όταν ο ανακριτικός υπάλληλος λάβει έγκληση, μήνυση και εν γένει  καταγγελία  κατά  εκπαιδευτικού λειτουργού, ιατρού, νοσηλευτή ή εργαζομένου σε δομή υγείας, με περιεχόμενο που άπτεται των προηγουμένων, πάραυτα  θα ενημερώνει τηλεφωνικά τον αρμόδιο εισαγγελέα (εισαγγελέα υπηρεσίας – ποινικής δίωξης) και θα αναμένει τις  συγκεκριμένες οδηγίες του, χωρίς στο μεταξύ να προβαίνει σε ενέργεια εναντίον του μηνυόμενου  προσώπου, δηλαδή σε σύλληψη για αυτόφωρο αδίκημα ή και προσαγωγή του λόγω υπονοιών διάπραξης εγκληματικής ενέργειας (κατά τα άρθρα 74 § 1 εδ. θ και 95 ΠΔ 141/1991). Μετά τη λήψη των οδηγιών  θα  συμμορφώνεται  απολύτως με το περιεχόμενο αυτών.

ΙΙ. Ο Εισαγγελέας, αφού ενημερωθεί  για το επακριβές περιεχόμενο  της  καταμήνυσης, ζητώντας  ενδεχομένως και πλείονες  πληροφορίες για τις  ιδιαίτερες περιστάσεις υπό τις οποίες αυτή υποβλήθηκε και την αφορμή που την προκάλεσε, θα αξιολογεί (σύμφωνα με το δικονομικό καθήκον και τη λειτουργική αποστολή του) την ύπαρξη ή μη ενδείξεων βασιμότητας και θα αξιοποιεί την εισαγγελική εμπειρία του για να διαγνώσει  και, τον τυχόν, προσχηματικό χαρακτήρα της καταγγελίας, ώστε να δώσει τις προσήκουσες ανάλογες κατευθύνσεις για τον περαιτέρω χειρισμό της.  Τονίζεται  ότι  και στην περίπτωση ακόμη που καταγγέλλεται  φερόμενο  ως  επ΄ αυτοφώρω τελεσθέν πλημμέλημα, η  ρύθμιση του άρθρου 417 ΚΠΔ  παρέχει τη  δικονομική   δυνατότητα στον εισαγγελέα, να κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι  να μη εφαρμοστεί η  συνοπτική διαδικασία  του  αυτοφώρου  και να διατάξει,  συνακόλουθα,  να  μη  συλληφθεί  και  να μη προσαχθεί  ο  μηνυόμενος,  η  δε υποβολή - διαβίβαση της μήνυσης  ή  έγκλησης  να επακολουθήσει.  Ο εισαγγελέας, ως οιονεί «κυρίαρχος της ποινικής προδικασίας», θα λάβει υπόψη του και θα συνεκτιμήσει, εκτός των άλλων, τα κίνητρα της συμπεριφοράς του μηνυτή, καθώς και την ανάγκη έννομης προστασίας του μηνυόμενου, πιστού στο καθήκον, δημόσιου λειτουργού της εκπαίδευσης ή της υγείας, εν μέσω προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας να αντιμετωπισθεί η πανδημία του κορωνοϊού.

ΙΙΙ. Υπενθυμίζονται και τα διαλαμβανόμενα σε προγενέστερες, πρόσφατες, εγκυκλίους  μας  και, ιδίως, η επιβαλλομένη προσπάθεια εξιχνίασης τυχόν «κυκλωμάτων» που αναπτύσσουν την εγκληματική δραστηριότητα αναφορικά  με  την  παραγωγή πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης. Επισημαίνομε δε ακόμη και την ανάγκη ελέγχου  της δημιουργίας πυρήνων προπαγάνδας και δράσης από  επιτήδειους υπαίτιους που με το περίβλημα αντιεμβολιαστικών θεωρήσεων και ιδεών, δρασκέλισαν ήδη το κατώφλι της νομιμότητας και εκδήλωσαν ή θα  επιχειρήσουν να αναπτύξουν δραστηριότητες με συμπεριφορές απτόμενες των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (πρβλ. άρθρα 169, 183, 186, 330, 386 κ.ά.), που μπορεί να κατευθύνονται, εκτός άλλων και στην οικονομική εκμετάλλευση ανυποψίαστων  συνανθρώπων μας.
 

Τέλος, αναντίρρητα είναι σεβαστή η ελευθερία και αναφαίρετο το δικαίωμα του καθενός να έχει τις προσωπικές  απόψεις και ιδέες του για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού COVID-19, τούτο όμως δεν σημαίνει ότι οι θεωρήσεις αυτές του παρέχουν, επ’  ουδενί, το δικαίωμα να  τις εκδηλώνει με αντικοινωνική συμπεριφορά και να τις μετουσιώνει προβαίνοντας  σε πράξεις που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου και  εμπίπτουν στο  πεδίο  εφαρμογής των κυρωτικών κανόνων του ποινικού δικαίου.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βασίλειος Η. Πλιώτας"

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: Μήνυση σε ανεμβολίαστη υπάλληλο - Ηταν σε αναστολή και πήγαινε στη δουλειά της

Πανεπιστήμια: Επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία 

Σχολεία - κορωνοϊός: Πάνω από 6.000 κρούσματα σε παιδιά

Ηράκλειο: Στην Εντατική ο 27χρονος - Τι λέει στο ekriti ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ

 

 

ESPA BANNER