Ελλάδα

Κοινωνία

Βαλυράκης: Πάνω από 2 δις ευρώ η ζημιά από τη Siemens - Καλούν τον Στουρνάρα

siemens.jpg

H Siemens ήταν κράτος εν κράτει καθώς καταργούσε  ακόμη και υπουργούς που αρνούνταν να συνεργασθούν.   Έτσι παιζόταν το παιχνίδι,  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σήφης Βαλυράκης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens,  ενώ κατήγγειλε άρνηση αλλά και  κωλυσιεργία της Δικαιοσύνης  να ερευνήσει τα στοιχεία που αποστέλλονταν συστηματικά από την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή.

Ο κ. Βαλυράκης, εξεταζόμενος για δεύτερη ημέρα  από την Εξεταστική Επιτροπή αποσαφήνισε ότι η ζημιά  του Δημοσίου και των νομικών προσώπων, από τα μαύρα ταμεία της Siemens,  είναι περισσότερα από 2 δις ευρώ. Και το ποσόν αυτό προέκυψε κατά προσέγγιση, αφού προηγουμένως μελετήθηκαν οι εκθέσεις των αμερικανικών αρχών καθώς και τα πορίσματα της Γερμανικής Δικαιοσύνης.  

Παρά την διαπίστωση της προηγούμενης εξεταστικής επιτροπής για  την ανάγκη διενέργειας πραγματογνωμοσύνης ώστε να ερευνηθεί και να προσδιορισθεί επακριβώς η ζημιά που υπέστησαν δημόσιο και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου από την υπερκοστολόγηση των συμβάσεων με τη Siemens, ούτε η τότε πολιτική ηγεσία, ούτε η εκτελεστική εξουσία  αλλά ούτε και η Δικαιοσύνη προχώρησαν στην πραγματοποίηση πραγματογνωμοσύνης. 

Αντ’ αυτού η πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε ότι το 2012 επιχειρήθηκε ένας συμβιβασμός την εγκυρότητα του οποίου η ίδια αμφισβητεί καθώς η <συμφωνία> υπεγράφει εκπρόθεσμα από την ελληνική πλευρά και συνεπώς δεν θεωρεί πως έχει νομική υπόσταση. 

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε την κλήτευση του νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος στην Επιτροπή για να δώσει εξηγήσεις.
«Αμφισβητώ την εγκυρότητα του συμβιβασμού που έχει γίνει. Και προτείνω να καλέσουμε και τον κ. Στουρνάρα που τον υπέγραψε εκπρόθεσμα τον Αύγουστο του 2012 για να δούμε αν έχουν ισχύ αυτά. Γιατί σε μια τόσο δεινή θέση για την χώρα δεν νομίζω ότι έχει κανείς το δικαίωμα ή την πολυτέλεια ή την εξουσία να παραιτείται από τέτοιες αξιώσεις»

 Ο κ. Βαλυράκης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή ήταν καταπέλτης για την κωλυσιεργία της Δικαιοσύνης στη  διερεύνηση  των ποινικών πτυχών του σκανδάλου ενώ κατήγγειλε την προσπάθεια των ανακριτικών αρχών να αποκρύψουν ακόμη και από τους ενδιαφερόμενους, εμπλεκόμενους κατηγορούμενους στο σκάνδαλο, να λάβουν γνώση για το περιεχόμενο  των δικογραφιών. 

Σύμφωνα με το Κουτί της Πανδώρας, ο κ. Βαλυράκης  κατέθεσε έγγραφα , που είχε αποστείλει η προηγούμενη εξεταστική επιτροπή  προς όλους του πολιτικούς σχηματισμούς της τότε Βουλής, που ζητούσε την αρωγή αλλά  κανένα κόμμα δεν  ανταποκρίθηκε, ενώ  εκτίμησε ότι υπήρξε άρνηση και   μεθόδευση από πλευράς δικαιοσύνης στο να ερευνηθούν στοιχεία που απεδείκνυαν ροές μαύρου χρήματος σε παρένθετα πρόσωπα, αλλά , παράλληλα,  συνδυάζονταν με συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

Επεσήμανε ότι οι αρχικές τιμές των συμβάσεων της εταιρείας με το δημόσιο  ήταν μεγαλύτερες από αυτές που είχαν διαμορφωθεί στη διεθνή αγορά γιατί δεν υπήρχε  ανταγωνισμός, όσο για τις  ρήτρες δεν ενεργοποιούνταν γιατί και η επιτροπή της εταιρείας Price Water, που παρακολουθούσε την πορεία των συμβάσεων,   είχε εξαγορασθεί όπως προέκυψε και από τις περαιτέρω έρευνες.

Ακόμη αποκάλυψε ότι δικογραφία που σχημάτισε η Δικαιοσύνη και απέστειλε στη Βουλή διότι προσέκρουσε σε κυβερνητικά μέλη ουδέποτε εισήχθη για συζήτηση στην Ολομέλεια , ενώ και όσες δικογραφίες εισήχθησαν με οριακές πλειοψηφίες (148 υπέρ και 151) δεν τύγχαναν της ποινικής έρευνας από πλευράς της Βουλής για τυχόν ευθύνες μελών κυβερνήσεων.

Η επιτροπή υπό τον κ. Βαλυράκη είχε  προτείνει ομόφωνα την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της Siemens για   σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ο εισαγγελέας προχώρησε στην  άσκηση δίωξης αλλά δεν έχει γίνει γνωστό έως σήμερα η εξέλιξη της έρευνας.
 

Ελλάδα

Κούρτοβικ: Ο Τσιάρας να διατάξει τη μεταγωγή Κουφοντίνα για λόγους ασφάλειας του κράτους

ιωάννα κούρτοβικ

Αίτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, να παρέμβει και να διατάξει τη μεταγωγή του πολυισοβίτη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό έκανε η συνήγορος του πολυισοβίτη, Ιωάννα Κούρτοβικ και μάλιστα, για ...λόγους ασφαλείας του κράτους.

Ο συλλογισμός της συνηγόρου τουαρχιδολοφόνου Κουφοντίνα -που φτάνει στα όρια της απειλής- διατυπώθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης της ιστοσελίδας The Press Project. «Εχουμε υποβάλλει αίτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης, να προχωρήσει αυτός να διατάξει τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό, ο νόμος του δίνει αυτό το δικαίωμα, για λόγους ασφάλειας του κράτους, της χώρας, ή για λόγους δημόσιας τάξης. Έχουμε ένα μείζον ζήτημα δημόσιας τάξης που, νομίζω, δεν μετράει αυτή τη στιγμή η πολιτειακή εξουσία. Δεν μετράει ότι θα βρεθούμε σε συνθήκες απειλής της κοινωνικής ειρήνης, της κοινωνικής συνοχής». Πρόσθεσε δε, ότι «θα εκτεθεί η χώρα διεθνώς, θα βρεθούμε στον κατάλογο των χωρών όπως η Τουρκία».

Η κυρία Κούρτοβικ, ουσιαστικά αναφέρθηκε στις πορείες που γίνονται για τον πολυισοβίτη, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Πολιτεία μπορεία να διατάξει τη μεταγωγή Κουφοντίνα, προκειμενου να μην διασαλευτεί η δημόσια τάξης. Στην ίδια παρέμβασή της, η κυρία Κούρτοβικ υποστήριξε ότι «ζούμε καταστάσεις που θυμίζουν χούντα» και πρόσθεσε ότι δεν έχει ξαναδεί τέτοια φίμωση του λόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπακογιάννη: Το ίδιο πόνεσε η μάνα του Φύσσα με τη μάνα του Αξαρλιάν

Τσιάρας για Κουφοντίνα: Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου δεν εκβιάζονται

Πολιτική "θύελλα" από τη δήλωση Δρίτσα για τη 17Ν (βίντεο)