Ελλάδα

Κοινωνία

Έρευνα: Τι προκαλεί το ίντερνετ στους Έλληνες

internet-providers-in-alberta.jpg

Όλο και περισσότεροι Έλληνες παρουσιάζουν συμπτώματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο, όπως δείχνουν οι αναφορές που δέχονται από καταναλωτές οι Γραμμές Βοηθείας Insafe.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, στις εν λόγω αναφορές, εκείνες για υπερβολική χρήση του Διαδικτύου καταλαμβάνουν την πρώτη θέση και αντιπροσωπεύουν, πλέον, το 40%. Το σχετικό ποσοστό είναι αυξημένο κατά 9% στην Ελλάδα, το 1ο εξάμηνο του 2015, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Σύμφωνα με στοιχεία των 31 Γραμμών Βοηθείας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου, Insafe, ο μέσος Κοινοτικός όρος των αναφορών για εξάρτηση από το Διαδίκτυο φτάνει μόλις το 7%. Πάντως, και αυτό το ποσοστό είναι ανεβασμένο κατά 5% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Από τα στοιχεία που γνωστοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, Δράση Saferinternet.gr, η online ιδιωτικότητα/ εμπιστευτικότητα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των αναφορών των Ελλήνων καταναλωτών με 25%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης των 9 μονάδων.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με το Saferinternet.gr, την άγνοια των χρηστών του Διαδικτύου - και ειδικά των νέων - να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Η τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία αναφορών σχετικά με το Ίντερνετ στην Ελλάδα έχει να κάνει με το διαδικτυακό bullying/ εκφοβισμό, με ποσοστό 16%, το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με το 19% του προηγούμενου εξαμήνου.

Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος ανέρχεται σε 13% για την ιδιωτικότητα (ελαφρά αυξημένος σε σχέση με το 12% έναν χρόνο νωρίτερα) και σε 15% για το διαδικτυακό εκφοβισμό, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 21% του προηγούμενου εξαμήνου.

Το Saferinternet.gr αποδίδει την υποχώρηση των σχετικών ποσοστών στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για την online συμπεριφορά τους. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι αναφορές για τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις online κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, καθώς το ποσοστό τους αυξήθηκε στο 11% από 9% το 2014.

Αντίθετα, οι αναφορές για grooming, sexting, σεξουαλική παρενόχληση, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμό και αυτοκτονία, παραμένουν σε μονοψήφια νούμερα.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Εκπαιδευτικός, πατέρας 10 παιδιών αρνείται να κάνει self test – Τι λέει ο ίδιος

self test

Η πεισματική άρνησή του να υποβληθεί σε self test, ήταν η αιτία να συλληφθεί, καθώς ο 50χρονος καθηγητής στην Άνδρο ήθελε να κάνει μάθημα σε παιδιά Λυκείου αδιαφορώντας για το γεγονός ότι θα μπορούσε να τους μεταδώσει τον ιό.

Ύστερα από μήνυση της Διευθύντριας συνελήφθη στις 20 Απριλίου για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Ο 50χρονος εκπαιδευτικός που είναι και πατέρας 10 παιδιών, εδώ και δύο μέρες δεν έχει πάει στο σχολείο για μάθημα, καθώς επιμένει να αρνείται να προσκομίσει αποτέλεσμα self test.

Σύμφωνα με οσα δηλώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η άρνησή του σώζει όπως λέει τον εαυτό του και την οικογένεια του από το lockdown.

Αν και ο σύλλογος γονέων του σχολείου προσπάθησε να τον μεταπείσει, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει το self test και να επιστρέψει κανονικά στα μαθήματά του όπως και οι άλλες καθηγητές, ο εκπαιδευτικός ήταν ανένδοτος.

Ο 50χρονος καθηγητής σήμερα παρέδωσε μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος.

 

 

 

ειδησεις σημερα 

Κορωνοϊός - Εστίαση: Ανοίγει με βασικό κανόνα την «απόσταση»

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα 2% πάνω από τις 890 μονάδες

Τηλεδιάσκεψη Σταϊκούρα με φορείς της Κρήτης για την πορεία της οικονομίας