Ελλάδα

Κόσμος

Bloomberg: Τα ελληνικά νησιά βουλιάζουν από επισκέπτες και φοροελεγκτές

τουρισμος ελλαδα

Περίπου το 54% αγγίζουν οι παραβάσεις σε ορισμένα τουριστικά μέρη, τη στιγμή που ο τουρισμός στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ. Καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, εντείνονται οι έλεγχοι σε Αθήνα και νησιά.

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ήδη κάνει την ετήσια έξοδό τους σε νησιά και χωριά για τις καλοκαιρινές διακοπές, ωστόσο κάποιοι πηγαίνουν σε αυτά τα μέρη για δουλειά: Οι ελεγκτές της εφορίας.

Τις δύο εβδομάδες μέχρι τις 9 Αυγούστου, οι φορολογικές αρχές διεξήγαγαν ελέγχους σε 11.232 επιχειρήσεις εστιάζοντας σε περιοχές όπου οι παραβάσεις είναι πολύ περισσότερες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Οι έλεγχοι στόχευσαν σε εστιατόρια, clubs και bars, μαγαζιά τουριστικών ειδών και άλλα καταστήματα που προσανατολίζονται σε τουρίστες, ενώ έλαβαν χώρα μεταξύ άλλων και στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στα νησιά της Σαντορίνης και της Ρόδου, αναφέρει το euro2day.gr.

Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υποσχέθηκε την 29η Ιουλίου να ελέγξει τους πάντες, «από το πιο πολυτελές ξενοδοχείο μέχρι την τελευταία καντίνα».

«Έτσι πρέπει να γίνει», τόνισε ο Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, 52 ετών, ιδιοκτήτης καταστήματος τουριστικών ειδών στο Μοναστηράκι. «Τηρούμε τον νόμο, εκδίδουμε αποδείξεις και δηλώνουμε όλα μας τα έσοδα. Ο καθένας πρέπει να το κάνει. Δεν μπορεί μία ταβέρνα να κόβει μόνο 100 αποδείξεις ακόμα κι αν έχει εξυπηρετήσει 500 τραπέζια», ανέφερε.

Πάντως, οι ελεγκτές δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι. Στη Ρόδο, κάποιοι από αυτούς αναγκάστηκαν να φύγουν με αστυνομική συνοδεία, αφού έπεσαν θύματα παρενόχλησης όταν πήγαν να ελέγξουν αν οι πωλητές έκοβαν αποδείξεις σε πανηγύρι της εκκλησίας.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ της χώρας. Τους πέντε πρώτους μήνες του έτους,τα έσοδα από επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σε 2,2 δισ. ευρώ, όπως ενημέρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στις 22 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι σε ορισμένα τουριστικά μέρη το ποσοστό των παραβάσεων είναι ιδιαίτερα υψηλό –περίπου 54%- ενώ οι παραβιάσεις λαμβάνουν χώρα κυρίως τις απογευματινές ώρες. Στόχο αποτελούν περισσότερο οι ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι να ζητούν αποδείξεις για αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζουν με μετρητά.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Από 1η Νοεμβρίου η «σχολική κάρτα» για τα δημόσια σχολεία

σχολείο

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την σχολική κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Επισημαίνεται ότι το self–test που πρέπει να δηλωθεί στις 28-29/10/2021 από τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες  θα δηλωθεί -για τελευταία φορά- στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: (α) οι μαθητές/τριες, (β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες των υπόχρεων εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και

Β) σε περίπτωση που υπόχρεοι υποβάλλονται σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), η δήλωση πρέπει να γίνεται όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το edupass.gov.gr σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η νέα πλατφόρμα συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr. Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη: Ο κρατούμενος πήρε άδεια και έγινε ...καπνός

Ηράκλειο - σεισμούς: Βουλευτές ζητούν τη δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων

Σεισμός - σχολεία: Λυόμενα και εργασίες αποκατάστασης στα "πληγωμένα" κτίρια

 

ESPA BANNER