Ελλάδα

Κόσμος

Πλαστό το διαβατήριο του τρομοκράτη που πέρασε από τη Λέρο

διαβατηριο,προσφυγες

Πλαστό  αποδεικνύεται το διαβατήριο που βρέθηκε κοντά στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Σταντ ντε Φρανς στο Παρίσι. Τη δήλωση για την πλαστότητα του εγγράφου που είχε καταγραφεί στη Λέρο,  έκανε το βράδυ της Κυριακής η Γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, όπως γράφει η εφημερίδα Μοντ. 

Η διαπίστωση ότι το διαβατήριο είναι πλαστό αλλάζει τα δεδομένα. Το βασικό σενάριο που τώρα ενισχύεται, είναι οι τζιχαντιστές να έφεραν επίτηδες μαζί τους ένα πλαστό συριακό διαβατήριο, σε μια προσπάθεια να ενοχοποιήσουν τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία και καταφεύγουν στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν το διαβατήριο παρέμεινε σε όλη τη διαδρομή του μέχρι το Παρίσι στα χέρια του προσώπου που το κατείχε όταν μπήκε στην Ελλάδα και ταυτοποιήθηκε στη Λέρο. 

Σημειώνεται, ότι ο έλεγχος των διαβατηρίων στα σημεία καταγραφής των προσφύγων και των μεταναστών γίνεται «με το μάτι» και μόνο εφόσον ένα ταξιδιωτικό έγγραφο θεωρηθεί ότι μπορεί να είναι πλαστό εξετάζεται από ειδικά μηχανήματα.

Το συγκεκριμένο διαβατήριο, για το οποίο οι ελληνικές αρχές δήλωναν με βεβαιότητα ότι ήταν γνήσιο, φαίνεται ότι ήταν εξαιρετικά καλής ποιότητας πλαστό, αφού και οι γαλλικές αρχές χρειάστηκαν δύο ημέρες για να το διαπιστώσουν. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επισήμανε την Κυριακή πως το διαβατήριο φαίνεται πως ανήκει σε έναν 25χρονο σύρο με ονοματεπώνυμο Αχμέντ Αλμοχαμάντ, ο οποίος ταυτοποιήθηκε στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, αφού ταξίδεψε στα ελληνικά παράλια από την Τουρκία, μαζί με 198 άτομα.

Σημειώνεται ότι οι γαλλικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει τρεις από τους επτά νεκρούς δράστες των επιθέσεων. Ο ένας είναι Γάλλος αλγερινής καταγωγής που ζούσε στο Παρίσι και οι άλλοι δυο Γάλλοι που διέμεναν στο Βέλγιο.

Κόσμος

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Περισσότερα εμβόλια στην ΕΕ από τον Απρίλιο

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σημαντικά περισσότερες παραδόσεις εμβολίων και επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμών αναμένεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο, δηλώνει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Σε συνέντευξή της στις Stuttgarter Zeitung και Stuttgarter Nachrichten που θα κυκλοφορήσουν σήμερα, Δευτέρα,, η Φον ντερ Λάιεν επισημαίνει ότι κατά το β' τρίμηνο του έτους αναμένει την παράδοση περίπου 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κάθε μήνα, «σύμφωνα με τα σχέδια των παρασκευαστών», αλλά και επειδή «επιπλέον εμβόλια βρίσκονται λίγο πριν από την αδειοδότηση». Αυτό, εξηγεί, θα έχει ως αποτέλεσμα τεράστια αύξηση της ποσότητας των εμβολίων που έχουν ήδη διατεθεί. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Ιανουάριο παραδόθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις και τον Φεβρουάριο 30 εκατομμύρια, ενώ για τον Μάρτιο αναμένονται συνολικά 50 εκατομμύρια.

Στην ίδια συνέντευξη η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν παραδέχεται ότι έγιναν λάθη από την πλευρά της Ευρώπης, τονίζει ωστόσο ότι ήταν σωστή η επιλογή των Ευρωπαίων να παραγγείλουν τα εμβόλια από κοινού.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, μιλώντας στο ZDF, δήλωσε ότι από το τέλος Μαρτίου και κατά τους επόμενους τρεις μήνες στην Γερμανία θα μπορούν να γίνονται έως και 10 εκατομμύρια εμβολιασμοί την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Η κοινωνική εκδήλωση στο σπίτι είχε άδοξο τέλος

Πασπάτης: Επεκτείνεται η 3η κλινική Covid στο Βενιζέλειο - Τί είπε για τα χειρουργεία

Κρήτη: Θρήνος για τον χαμό του 27χρονου Δημήτρη

Κορωνοϊός: "Κλειδώνει" η παράταση του lockdown έως τις 22 Μαρτίου