Ελλάδα

Κόσμος

Ξανά στην Αθήνα ο Μάρτιν Σουλτς για το προσφυγικό

μαρτιν σουλτς

Στην Ελλάδα θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που δίνοντας έμφαση στο θέμα του προσφυγικού, δεν αποκλείεται να μεταβεί με τον Αλέξη Τσίπρα σε κέντρα υποδοχής προσφύγων.

«Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα βρίσκεται στην Τουρκία», ανέφερε σε δηλώσεις του την Τρίτη  ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του σε Χίο και Λέσβο.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, τόσο τα hot spots όσο και οι καταυλισμοί που η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει και να λειτουργήσει θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη αρχή της χρονιάς μόνο η Λέσβος δέχθηκε περισσότερους από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός πενταπλάσιος των μονίμων κατοίκων του νησιού.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε στο μεταξύ για πρώτη φορά δημόσια υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κατά τρόπο ώστε να επιτραπεί σε ορισμένες χώρες, που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την προσφυγική κρίση, να αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ειδικότερα, απευθυνόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος δεσμεύθηκε ρητά ότι η Κομισιόν θα λάβει υπόψη το πρόσθετο κόστος της προσφυγικής κρίσης στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών για το 2016.

Σημειώνεται πάντως ότι την ερχόμενη εβδομάδα επισημοποιείται και η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα την οποία είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Μάρτιν Σουλτς. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η οριστικοποίηση και η συγκεκριμενοποίηση των όρων εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του προγράμματος.

Ελλάδα

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταδικάζει την επίθεση κατά δικαστή

νόμος, δικαστήριο

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) με αφορμή τη χθεσινή επίθεση αγνώστων στην κατοικία δικαστικής λειτουργού στη Θεσσαλονίκη, σε σημερινή ανακοίνωσή της «καταδικάζει απερίφραστα κάθε εγκληματική ενέργεια που αποσκοπεί στη διασάλευση της έννομης τάξης και της κοινωνικής ειρήνης αλλά και στην κάμψη του ελεύθερου φρονήματος των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι δεν πτοούνται από τέτοιες αντικοινωνικές συμπεριφορές».

Ακόμη, η ΕΕΕ υπενθυμίζει ότι «είναι χρέος της πολιτείας να ενισχύσει τα μέτρα για την ασφάλεια, τόσο των δικαστικών εγκαταστάσεων, όσο και των λειτουργών της Δικαιοσύνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της».

Επίσης, επαναλαμβάνει η ΕΕΕ, ότι «η δικαστική ανεξαρτησία αποτελεί το θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος» και συνεχίζει: «Όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις σε βάρος της Δικαιοσύνης από οποιοδήποτε χώρο, θα εξακολουθούμε να καλούμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους να κατανοήσουν την σημασία της δικαστικής ανεξαρτησίας και έμπρακτα να τη θωρακίσουν και όχι να την επικαλούνται μόνον όταν βλάπτονται προσωπικά ή συντεχνιακά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χανιά: Διέρρηξαν και βανδάλισαν το εργατικό Κέντρο της πόλης (βίντεο)

Σε ΣΕΑΠ και Γαύδο ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Επίδομα Θέρμανσης: Φέτος θα κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ