Ελλάδα

Κόσμος

«Περισσότερη» Ευρώπη ζητεί o Τ. Ζόμερ

europaiki-enosi-570.jpg

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο Τέο Ζόμερ, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας από το 1972 έως το 1992 και στη συνέχεια εκδότης της έως το 2000, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό στρατό γιατί δεν μπορούμε να αφεθούμε εντελώς στους Αμερικανούς, εξηγεί ο Ζόμερ. Ακόμη και το δημογραφικό είναι ένας λόγος για περισσότερη Ευρώπη, προσθέτει. 

Η ελληνική κρίση, εκτιμά ο ίδιος, δεν έχει περάσει, όμως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τελικά θα βρεθεί μια λύση. Πλέον οι Ευρωπαίοι είναι ελεύθεροι να ασχοληθούν με σοβαρά ζητήματα: ποια μαθήματα πρέπει να αποκομίσουν από την κρίση στην Ελλάδα; Πώς θα πρέπει να προχωρήσει η ένωσή τους; 

Όλοι, σημειώνει ο Ζόμερ, επιθυμούν μια «καλύτερη» Ευρώπη. Όμως πώς είναι αυτή; Υπάρχουν δύο σχολές: αυτοί που θέλουν «περισσότερη» Ευρώπη και αυτοί που θέλουν «λιγότερη». 

Ο Ζόμερ τάσσεται σαφώς υπέρ της «περισσότερης» Ευρώπης. Αυτό βέβαια, εξηγεί, δεν σημαίνει ότι πιστεύει πως τα κράτη θα πρέπει να εξαφανιστούν, αλλά να διατηρηθούν ως η βάση της Ευρώπης. Σε αυτά εναποθέτει τις ελπίδες του για μια προοδευτικά πιο ενωμένη Ευρώπη. 

Και αυτό, εξηγεί, όχι μόνο για να διασφαλιστεί η ειρήνη μεταξύ των κρατών της ηπείρου, όπως ήταν το αρχικό κίνητρο για τη δημιουργία της ΕΕ. Σήμερα δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι θα πάρουμε τα όπλα ο ένας εναντίον του άλλου. Όμως η Ευρώπη βρίσκεται σε έναν κύκλο φωτιάς: Στην Ουκρανία γίνεται πόλεμος, η ισλαμιστική απειλή από τη Μέση Ανατολή απειλεί άμεσα την ασφάλειά μας, οι αναταράξεις στη Βόρεια Αφρική φτάνουν σε εμάς μέσω των μεταναστών, ακόμη και οι αλ Σεμπάμπ και η Μπόκο Χαράμ που δρουν στην υποσαχάρια Αφρική αποτελούν απειλή για εμάς. 

Γι? αυτούς τους λόγους έχει έρθει η ώρα να αναπτύξουμε και πάλι την κοινή πολιτική ασφάλειας και υπεράσπισης της ΕΕ, τη δημιουργία δηλαδή ενός ευρωπαϊκού στρατού, σημειώνει ο Ζόμερ. 

Παράλληλα πρέπει να εμπεδώσουμε το μάθημα που λάβαμε από την οικονομική κρίση, ότι δηλαδή μια νομισματική ένωση χωρίς μια πολιτική ένωση προορίζεται να αποτύχει. Αυτό σημαίνει, εξηγεί ο Ζόμερ, ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική νομισματική ένωση, μια δημοσιονομική ένωση, μια κοινωνική ένωση, μια ένωση ενέργειας. Μόνο με αυτό τον τρόπο, εκτιμά, θα μπορέσουν να αποφευχθούν άλλες κρίσεις στο μέλλον. 

Ποιος είναι ο σκοπός και το νόημα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, διερωτάται ο Ζόμερ. Πλέον πρωταρχικός σκοπός δεν είναι η ειρήνη, αλλά τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει η δημογραφία. 

Το 1900 οι Ευρωπαίοι αποτελούσαν το 20% της ανθρωπότητας. Στο μεταξύ το ποσοστό αυτό έπεσε στο 11% και αναμένεται να μειωθεί κι άλλο: σε λιγότερο από 7% στα μέσα της τρέχουσας εκατονταετίας και στο 4% στο τέλος της. Τότε θα υπάρχουν 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και αντίστοιχος αριθμός Βορειοαμερικανών έναντι 8 ή 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον υπόλοιπο κόσμο, σημειώνει ο Ζόμερ. 

Το συμπέρασμά του: αν δεν μείνουμε μαζί, θα χαθούμε μόνοι μας. Αν και είμαστε ακόμη δύο ή τρεις γενιές μακριά από τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, αυτό αποτελεί μια ζωτικής σημασίας ανάγκη. 

Ελλάδα

Ζακ Κωστόπουλος: Συγκλόνισε με την κατάθεσή της στη δίκη η μητέρα του

Οικογενεια ζακ κωστοπουλου

Τους λόγους που χτύπησαν τόσο βάναυσα τον Ζακ ζητεί να μάθει η μητέρα του. Καταθέτοντας νωρίτερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, μετά και την κατάθεση του συζύγου της, στη δίκη που ξεκίνησε σήμερα, η Ελένη Κωστοπούλου έκανε έκκληση σε δικαστές κι ενόρκους για δικαίωση.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί τον φόνο ενός ανθρώπου, ούτε η περιουσία μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζι και να κάνουν τη σύλληψή του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε έναν υγρό τάφο, και να μάθαινω κι εγώ γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Να αποδώσετε δικαιοσύνη. Σας παρακαλώ, κάντε το για την οικογένειά σας…».

Η φωνή της σπάει και ξεσπά σε κλάματα. Έχουν περάσει τρία χρόνια από τον θάνατο του γιου της κι ακόμα αναρωτιέται...

«Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται μίσος του τέρατος και δεν ξέρουμε γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε τα κοσμήματά του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέμματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις του και δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε την κοινωνία να γίνει έτσι, ο ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στον Ζακ Κωστόπουλο, κάνοντας λόγο για «ένα έξυπνο παιδί, ήσυχο και πράο». Όπως είπε, «αγαπούσε τους συμμαθητές του. Μεγαλώνοντας, είχε ασταθή εφηβεία, έψαχνε την ταυτότητά του. Δεν είχα ακούσει κακό λόγο, άκουγε τους ανθρώπους, ήταν ευαίσθητος. Προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του, σπούδαζε και παράλληλα δούλευε. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός».

Ο αδελφός του Ζακ

Όπως κατέθεσε ο αδελφός του Ζακ, το έγκλημα ήταν ρατσιστικό. «Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άι λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει» είπε κι αναφέρθηκε στις ημέρες που ακολούθησαν του θανάτου του αδελφού του. «Χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζιά να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία. Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό. Προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία… Εείναι ξεκάθαρο ότι θέλησαν να τον δολοφονήσουν» κατέθεσε.

Αναφορικά με τους κατηγορούμενους, υποστήριξε ότι: «Ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε στις κάμερες και μιλούσε. Ο μεσίτης στον λογαριασμό του στο Twitter φαίνεται η ρατσιστική του τάση. Χλεύαζε τον αδελφό μου», με την υπεράσπιση του τελευταίου να διευκρινίζει ότι ο λογαριασμός αναφέρεται «σε έναν snake κάτι που τον λοιδωρούσε».

Πρόεδρος: ως αδελφός ξέρετε αν υπήρχε παραβατικό παρελθόν στο πλαίσιο αυτοφώρου;

Μάρτυρας: Ποτέ. Δεν το έκανε και δε νομίζω ότι θα το έκανε ποτέ.

Πρόεδρος: Πώς εξηγείτε ότι μπήκε στο μαγαζί;

Μάρτυρας: Φοβισμένος ήταν. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Έχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασίστες έναν χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε τον νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου, αλλά βρήκε το λάθος σημείο…

Πολ. Αγωγή: Στο περιστατικό, όπως το είδατε μέσα από το μόνο βίντεο, πώς θα το ερμηνεύατε;

Μάρτυρας: Είδα λίγα αποσπάσματα. Αντιλαμβάνομαι ότι κάτι συμβαίνει. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με τα άτομα αυτά.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 9 Νοεμβρίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη: Αναδρομικές αυξήσεις στο νερό για τους αγρότες - "Να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση"

Χαμόγελο του Παιδιού: Συναγερμός για εξαφάνιση 14χρονης

ΑΔΜΗΕ: Σε τροχιά ολοκλήρωσης η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου

ESPA BANNER