Εκλογές

Περιφερειακές

Κρήτη

Ηράκλειο

Τον συνδυασμό του για την Περιφέρεια Κρήτης παρουσίασε ο Μ. Κριτσωτάκης

Το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου του παρουσίασε χθες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Μιχάλης Κριτσωτάκης στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα : "Ανοίγουμε δρόμους ανατροπής χτίζουμε το μέλλον της Κρήτης", η οποία έγινε παρουσία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Συγκεκριμένα ο κ. Κριτσωτάκης παρουσίασε 27 υποψήφιους  του ψηφοδελτίου του  ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει  ακόμα 10.

 

Αναλυτικότερα το ψηφοδέλτιο  της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης  θα πλαισιώνουν οι :

 

Γιάννης Αθανασάκης  Οικονομολόγος

Νικίας Αλεξανδράκης  Πολιτικός Μηχανικός

Απόστολος Αλέξης      Φαρμακοποιός

Ανδρέας Αναστασάκης Οικονομολόγος

Μιχάλης Ασκορδαλάκης  Δικηγόρος

Μανώλης Βαρδουλάκης  Εκπαιδευτικός

Αντώνης Βασιλείου   Φυσικός

Γιάννης Βουλγαράκης   Μεταπτ/κος Πολιτικός Επιστήμ -Ιδιωτικός Υπάλληλος

Ανεστ. Κιούλπαλης   Καρδιολόγος Δ/ντης ΜΕΘ Βενιζελείου νοσοκομείου

Μιχάλης Κλάδος        Κτηνίατρος

Φανή Κουτσουμπού    Αρχιτέκτονας –Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κρήτης

Στέφανος Λιβέρης       Γεωπόνος

Κορνηλία Μακρή      Γενική Οικογενειακή Γιατρός Περιφερειακού Ιατρείου Επισκοπής

Φραγκιός Μαράκης Ταξιτζής   Πρόεδρος ΡΑΔΙΟ Ταξί  Ηρακλείου ΚΝΩΣΣΟΣ

Θωμάς Μαρής Νευρολόγος

Πέτρος Μαυροματίδης Ηθοποιός-Σκηνοθέτης

Γιάννης Νικηφόρος    Οικονομολόγος

Στέλιος Ξυλούρης     Γυναικολόγος

Δημήτρης Ουρανός     Γεωλόγος

Ευστάθιος Παπαμήτσος   Πτυχ.Παντείου, πρώην προιστ.ΣΔΟΕ

Μιχάλης Παυλίδης   Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Γιάννης Σιατίτσας   Καθηγητής Ιατρικής

Βάνα Σφακιανάκη   Αρχιτέκτονας

Ηλέκτρα Τρουλινού   Ιδιωτική Υπάλληλος

Μαρία Χριστοδουλάκη Φυσικός

Γιάννης Ψαράκης  Αγροτοκτηνοτρόφος

Δημήτρης Ψιμόπουλος Έμπορος

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ Κριτσωτάκης είπε πως τα μηνύματα του κόσμου συμβαδίζουν με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που, κατά τον ίδιο, "δεν έχει διαμορφωθεί με παντόφλες και πορτατίφ αλλά μέσα από αγώνες και με βάση τα προβλήματα του κόσμου".

Στις 3 κάλπες, πρόσθεσε, θα έχουμε μια νίκη, αυτή του ελληνικού λαού που πρέπει να τους διώξει για να χτίσει δρόμους πάνω στα ερείπια.

Αναφορικά με τους υποψήφιους του ο κ Κριτσωτάκης σημείωσε πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην χαρακτηρίζεται απόλυτα καθαρός και αγωνιστής.

Σε δηλώσεις του εξάλλου και ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής επεσήμανε ότι τον Μάιο θα έχουμε 3 κάλπες μια όμως νίκη και θα έρθει πιο κοντά η 4η κάλπη των Βουλευτικών εκλογών γιατί το μήνυμα που θα δώσουν οι πολίτες όπως σημείωσε  θα είναι τέρμα στην πολιτική της λιτότητας. «Είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε δρόμο αλλαγής και ανατροπής» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος επίσης με αφορμή την επίσκεψη της κας. Μέρκελ στην Αθήνα σημείωσε ότι θα της δώσουν το μήνυμα ότι το πείραμα απέτυχε .

Σε  ότι αφορά την ομιλία του  κ. Κριτσωτάκη  μεταξύ άλλων τόνισε :

"Εδώ και τέσσερα χρόνια είμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού. Δώσαμε και δίνουμε τη μάχη, μέσα κι έξω από τη Βουλή, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων. Μια μάχη συνεχή, σε όλα τα μέτωπα ενάντια στην εξαθλίωση και στη φτωχοποίηση, ενάντια στην ανθρωπιστική καταστροφή. Σταθήκαμε δίπλα στους αγώνες του ελληνικού λαού, στα κινήματα , παλέψαμε μαζί του στο δρόμο απέναντι στην καταστολή και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Απέναντι στα μνημόνια, στα μεσοπρόθεσμα, στους εφαρμοστικούς. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου αποτελούν λοιπόν ένα κρίσιμο σταθμό σε αυτόν τον πόλεμο.

Και οι τοπικές κοινωνίες, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εναλλακτική μας πρόταση για διέξοδο από την κρίση και στη διαμόρφωση ενός άλλου τοπίου για τη χώρα μας, στο οποίο θα υπάρχει μέλλον.»

«Εμείς θα δώσουμε και αυτή τη μάχη ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, οι συνέπειες των οποίων είναι τραγικές και για την κοινωνία και για την αυτοδιοίκηση.

«Θέλουμε μια Περιφέρεια που δε θα περιορίζεται στη λογική της διαχείρισης και θέλουμε η αιρετή Περιφέρεια να έχει πλήρεις αρμοδιότητες. Να είναι κυρίαρχη στην Κρήτη. Κρίσιμος παράγοντας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Κρήτης είναι η ανάδειξη της αιρετής περιφέρειας, με τη συσπείρωση της κοινωνίας και την ενεργή συμμετοχή του καθενός μας, σε πραγματική τοπική διοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση (Μανόλης Γλέζος) όπως συμβαίνει σήμερα. Θέλουμε οι ίδιοι οι πολίτες με τη συμμετοχή τους να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο της Περιφέρειας.» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κριτσωτάκης.

Παράλληλα ο κ.Κριτσωτάκης επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι: "Η Κρήτη πρέπει να αλλάξει πορεία. Η παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού προς όφελος των πολιτών του και όχι των μεγάλων συμφερόντων είναι πρωτεύουσας σημασίας". 

«Επιλέγουμε το δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης χωρίς ανέργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Της δημιουργικής παραμονής των νέων στον τόπο τους. Της αξιοποίησης των πολύτιμων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κρήτης για τους πολίτες της και όχι προς όφελος λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών. Της αναβάθμισης του δημόσιου τομέα της περιφέρειας Κρήτης σε μια στρατηγική που θα επανοικειοποιείται τα συλλογικά αγαθά και θα τα επιστρέφει στην κοινωνία.» είπε χαρακτηριστικά.

Δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε ως Περιφέρεια Κρήτης τη διαχείριση του νερού με όρους δημοσίου συμφέροντος, με έμφαση στην εξοικονόμηση του νερού στην ύδρευση και την άρδευση. 

Πεποίθησή μας είναι ότι η ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και ότι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο, με τις περισσότερες θέσεις εργασίας και τη μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος, είναι το έργο της εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι αναγκαίος για να αποτυπώσει το όραμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο ίδιος έκανε αναφορά και σε αυτά που δεν έκανε η Περιφέρεια Κρήτης τα προηγούμενα 3,5 χρόνια. Όπως είπε ,κινήθηκε στα πλαίσια των μνημονίων, όχι μόνο δεν αντέδρασε –εξ’ άλλου ο επικεφαλής της πλειοψηφίας το ψήφισε και ως βουλευτής και ως υφυπουργός το εφάρμοσε- αλλά ούτε κουβέντα δεν είπαν εναντίον του “νεοφιλελεύθερου ευαγγελίου”.  

Δεν έχουν καν αυτοδιοικητική αντίληψη για την Περιφέρεια και την Περιφερειακή ανάπτυξη.

Δεν έχουν σχέδιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις αληθινές δυνατότητες της Κρήτης και της Κοινωνίας της, ειδικά τώρα στη μέση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δεν έχουν λύσει τα θέματα:

  • Της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων
  • Του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, της μεταποίησης, του Τουρισμού και του Πολιτισμού (Κνωσός Unesco – Μουσείο Ηρακλείου 6 χρόνια κλειστό, 5/25 τώρα ανοικτά).
  • Του ενεργειακού
  • Της διαχείρισης απορριμμάτων
  • Το χωροταξικό και τα ειδικά χωροταξικά, ενώ λείπουν εργαλεία όπως το κτηματολόγιο κλπ
  • Δεν έχουν στρατηγική και πολιτική για τις πύλες εισόδου και δεν έχουν οργανώσει άμυνα στις κεντρικά σχεδιασμένες πολιτικές για τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων- λιμανιών – αεροδρομίων
  • Εργασία: εργατικά θέματα, ανεργία, θέσεις εργασίας (όχι απασχόληση)
  • Τα έργα: ΒΟΑΚ κάθετοι συνδετήριοι ,ΝΟΑΚ, Αεροδρόμιο Ηρακλείου / άλυτο ,Κλπ

Εξάλλου μιλώντας για τους κυρίους Αρναουτάκη και Τσόκα, τους κατηγόρησε ότι προσπαθούν να παρουσιαστούν ως ακομμάτιστοι.

Όπως είπε ωστόσο ο κ. Αρναουτάκης, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ευρωβουλευτής, βουλευτής και υφυπουργός, και μάλιστα την εποχή της ψήφισης του Μνημονίου με θέση σε νευραλγικό υπουργείο ενώ έχει εφαρμόσει στην περιφέρεια όλες τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας.. Ο κ. Τσόκας, υποψήφιος της Ν.Δ., ήταν διορισμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και τώρα είναι διορισμένος και πάλι από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Και οι δύο λοιπόν είναι αντίπαλοι μας στη μάχη ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της φτωχοποίησης του λαού. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι ξεκομμένη από την κοινωνία. Oι εκλογές αυτές μπορούν και πρέπει να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της περιστολής των δικαιωμάτων. Καλούμε το λαό να ψηφίσει και να συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για μια άλλη αυτοδιοίκηση που θα κινητοποιεί και θα γίνει εφαλτήριο της ανασυγκρότησης της χώρας συνδιαμορφώνοντας  ένα κίνημα δημοκρατικό με προτεραιότητα στην κοινωνία και στον πολιτισμό.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των χημικών και στην επίκαιρη  ερώτηση που συζητείται στη Βουλή όπου και αναρωτήθηκε τι θα πει η κυβέρνηση για αυτό το σημαντικό θέμα στην κα Μέρκελ , όπως επίσης και για τις γερμανικές αποζημιώσεις .

Ελένη Στάθογλου

 

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Μπήκαν στο νοσοκομείο και άρχισαν να κλέβουν κινητά

κινητο τηλέφωνο

Στη σύλληψη ενός άνδρα και μίας γυναίκας οι οποίοι κατηηγορούνται για κλοπή, προχώρησαν την Παρασκευή οι αστυνοικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων.

Συγκεκριμένα οι δύο δσράστες αφαίρεσαν από κλινική του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χανίων δύο κινητά τηλέφωνα, έγιναν όμως αντιληπτοί και συνελήφθησαν.

Σε έλεγχο που τους διενεργήθηκε βρέθηκαν στην κατοχή τους τα αφαιρεθέντα κινητά τηλέφωνα τα οποία αποδόθηκαν στους παθόντες.

Επιπλέον στην κατοχή της γυναίκας βρέθηκε και κατασχέθηκε ακόμα ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο είχε κλαπεί στις Ιουνίου από το ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ μέρα - μεσημέρι σε καφενείο - Δέκα συλλήψεις

Μυλοπόταμος: Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν μία μικρή χασισοφυτεία (φωτο)

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Σκέφτηκα να εξαφανίσω το πτώμα της Καρολάιν»