Εκλογές

Περιφερειακές

Κρήτη

Ηράκλειο

ΣΥΡΙΖΑ: Ιδιαίτερη βαρύτητα στην Κρήτη - Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση Ευρωεκλογών στο Ηράκλειο

Βασικό πρωταγωνιστή τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη Κυριακή των επαναληπτικών εκλογών, με πρωτιά μάλιστα στα ποσοστά απ' την πρώτη Κυριακή, προβλέπουν οι εκπρόσωποι των συνδυασμών “Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης” του Μιχ Κριτσωτάκη και “Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες “ του Ηλία Λυγερού, όπως είπαν την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου.

Ανακοίνωσαν επίσης επίσημα τις δυο κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ :

-την Πέμπτη 15 Μαίου στις 8 το βράδυ στα Λιοντάρια με ομιλητή τον Γιάννη Δραγασάκη

και

-Την Παρασκευή 23 Μαίου στις 8 μμ στη Πλ Ελευθερίας με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα, που θα είναι και η κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πανελλαδικά

Κατήγγειλαν εξάλλου την άρνηση υποψήφιου περιφερειάρχη και υποψηφίων δημάρχων για το Ηράκλειο – χωρίς να τους κατονομάσουν- να συμμετάσχουν σε debate, θεωρώντας το σαν υποχώρηση των θεσμών της Δημοκρατίας κια της διαφάνειας.

Σαν συμβολική διαμαρτυρία μάλιστα στη συνέντευξη άφησαν δυο καρέκλες αδειανές.

Αναφέρθηκαν και στο επίμαχο νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό, όπου κοινοποίησαν ότι έχουν μαζευτεί τουλάχιστον 100 χιλιάδες υπογραφές πολιτών για την απόσυρση του, καταγγέλοντας τη Συγκυβέρνηση ότι “εν μέσω προεκλογικής περιόδου , προσπαθεί να ξεπουλήσει τα πάντα”

Τέλος, ζήτησαν από την Περιφέρεια Κρήτης ειδικά, πλήρη ενημέρωση για το ποιά έργα έχουν απενταχθεί απο το ΕΣΠΑ με απόφαση του Υπ . Ανάπτυξης κ Χατζηδάκη από τη Μεγ Εβδομάδα, λόγω over booking (κατά 52% ) στα έργα που εντάχθηκαν.

Πολλά όμως από τα έργα που έχουν απενταχθεί, έχουν δημοπρατηθεί ήδη και θεωρούνται σαν δεδομένα, είπαν οι εκπρόσωποι των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ, που έθεσαν θέμα διαφάνειας και ελλειπούς ενημέρωσης.

 

 

Μανώλης Δερμιτζάκης

Κρήτη

Παρέμβαση ΠΕΔ Κρήτης για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών

ναυαγοσωτης

Την αναστολή του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ 81/2020) που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών από τους ΟΤΑ, ζητά με επιστολή της προς τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εσωτερικών, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Μεταξύ άλλων η ΠΕΔ Κρήτης τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν ανασταλεί για τη φετινή σεζόν η ισχύς του ΠΔ, τότε λόγω της μεγάλης αύξησης τους κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης αλλά και της σημαντικής υστέρησης των δημοτικών εσόδων εξαιτίας της πανδημίας, θα απαιτηθεί η κρατική χρηματοδότηση των Δήμων προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Στην επιστολή που υπογράφεται από τους κκ. Γ. Κουράκη και Γ. Μαλανδράκη, Πρόεδρο και Γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης αντίστοιχα, αναφέρονται τα εξής:

«Με βάση το άρθρο 7 του ΠΔ 81/2020 «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες» οι ΟΤΑ υποχρεούνται να παρέχουν ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες δικαιοδοσίας τους.

Δεδομένης όμως της μεγάλης αύξησης του κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης με βάση τις προβλέψεις του νέου  ΠΔ σε σχέση με το  προηγούμενο ΠΔ (31/2018) αλλά και της καθίζησης των δημοτικών εσόδων, συνυπολογίζοντας και την κατακόρυφη μείωση του οικονομικού ανταλλάγματος που εισπράττουν οι ΟΤΑ από την παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, οι Δήμοι της Κρήτης αδυνατούν να καλύψουν το οικονομικό κόστος για την παροχή της υπηρεσίας ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών.

Κύριοι Υπουργοί,

Κατόπιν των ανωτέρω και έχοντας ως μοναδική μέριμνα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ασφάλεια των λουτρικών εγκαταστάσεων προτείνουμε άμεσα:

Α) να ανασταλεί η ισχύς του ΠΔ 81/2020 για το έτος 2021 και να εφαρμοστούν οι διατάξεις του ΠΔ 31/2018.

Β) να επαναπροσδιοριστεί η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό παράλιων χώρων ως πολυσύχναστων λαμβάνοντας υπόψη όσα προβλέπονταν στο άρθρο 11 του ΠΔ 31/2018 ώστε να μην προκύψει αύξηση των ναυαγοσωστικών πύργων. 

Γ) να χρηματοδοτηθούν οι ΟΤΑ από το Κράτος προκειμένου να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει και το οποίο οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν, σε περίπτωση μη αναστολής του ΠΔ 81/2020.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουράκης σε Σκρέκα για δασικούς χάρτες: Να διασφαλιστούν οι ιδιοκτησίες πολιτών και ΟΤΑ

ΠΕΔ Κρήτης: Εξορθολογισμός του τέλους 5% για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

Κρήτη: Δύο παραλίες του νησιού στη λίστα με τις 25 δημοφιλέστερες παγκοσμίως