Εκλογές

Δημοτικές

Νομός Ηρακλείου

ΙΤΕ και Πανεπιστημιακές Εκδόσεις επισκέφθηκαν οι "Ενεργοί Πολίτες"

Την υψηλού επιπέδου επιστημονική, ερευνητική και πολιτιστική δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και ΄Ερευνας  ( Ι.Τ.Ε.), διαπίστωσε η αντιπροσωπεία της Δημοτική Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες», κατά την επίσκεψή της με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Ηλία Λυγερό. Παράλληλα επισκέφθηκε την πνευματική όαση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

Τόσο ο Πρόεδρος του Ι.Τ.Ε. και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστας Φωτάκης, όσο και ομάδα ερευνητών που συμμετείχε στην συζήτηση – ενημέρωση αναφέρθηκαν διεξοδικά στον ερευνητικό, αναπτυξιακό, πολιτιστικό και κοινωνικό ρόλο του Ι.Τ.Ε  με βάση ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο λειτουργίας, το οποίο κατά την άποψή μας αποτελεί κόσμημα για την χώρα, την πόλη του Ηρακλείου και την Κρήτη. Η παγκόσμια καταξίωση του στον επιστημονικό τομέα σε μόλις τριάντα χρόνια λειτουργίας, είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα υψηλής έμπνευσης, για το τι  μπορεί να πετύχει η Ελληνική κοινωνία και η Κρήτη. Το ΙΤΕ αποτελεί ένα δημόσιο ίδρυμα το οποίο ανταγωνίζεται τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά κέντρα χωρίς να έχει, κατά την άποψή μας ,την απαιτούμενη οικονομική, θεσμική και πολύ περισσότερο στρατηγική στήριξη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

 Μάλιστα την περίοδο του Μνημονίου η οικονομική αφαίμαξη του Ι.Τ.Ε.,  το οποίο αρχικά εντάχθηκε ατυχώς στις ΔΕΚΟ ! και τώρα ατυχέστατα στις ΜΚΟ!!!, είναι τεράστια σε σχέση με τα χρήματα που φέρνει το εν λόγω ίδρυμα στην ελληνική κοινωνία.  Οι πολλαπλές διεθνείς βραβεύσεις του έχουν εκτός των άλλων  τεράστια συμβολική σημασία για την πνευματική και επιστημονική συμπόρευση της κλασικής αρχαίας Ελλάδας με την υψηλή ελληνική δημιουργία.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βράβευσή του για τον καθαρισμό μνημείων της Ακρόπολης με λέιζερ, τεχνογνωσία που ανέπτυξε αυτοτελώς το Ι.Τ.Ε.

 Η συμβολή του Ι.Τ.Ε στην τοπική ανάπτυξη είναι πολυσήμαντη και ο κ. Λυγερός τόνισε, πως η συνεργασία μαζί του καθώς και με όλα τα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα του νησιού αποτελούν στρατηγική επιλογή για τους «Ενεργούς Πολίτες». Για τούτο στο πρόγραμμα της Δημοτικής μας παράταξης υπάρχουν ειδικές δράσεις και προγράμματα με τα οποία θα υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία. Παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς νέα γνώση και νέες τεχνολογίες στον σύγχρονο κόσμο δεν είναι εφικτή και κυρίως ανταγωνιστική διεθνώς.

Μετά από την ενημέρωση μέλους της τεχνικής διεύθυνσης του Ι.Τ.Ε. με λύπη διαπιστώσαμε πως η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου «τιμωρεί»  το Ι.Τ.Ε. για την προσφορά του, αφού το έχει εντάξει στην πληρωμή τελών στην ίδια κατηγορία με  τα καταστήματα της πόλης του Ηρακλείου που βρίσκονται εκτός των τειχών, ενώ συγχρόνως καίρια ζητήματα φωτισμού και πεζοδρομίων παραμένουν ανεπίλυτα και θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση των εργαζομένων ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

 Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Τέλος ο κ. Λυγερός και η αντιπροσωπεία του συνδυασμού συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, τη νέα διευθύντρια κ. Διονυσία Δασκάλου και τον πρώην διευθυντή Στέφανο Τραχανά. Με χαρά διαπιστώσαμε πως οι ΠΕΚ, αποτελούν τον μεγαλύτερο και ποιοτικότερο εκδοτικό οίκο της χώρας , ο οποίος εδρεύει στο Ηράκλειο . Όντας μέρος του Δημοσίου ως υπηρεσία του Ι.Τ.Ε, είναι αυτοχρηματοδοτούμενος φορέας με βάση την υψηλή ποιότητα των εκδόσεών του, που επέφεραν επανάσταση στον χώρο του πανεπιστημιακού συγγράμματος και επέβαλαν ένα ελεύθερο καθεστώς επιλογής βιβλίων στους φοιτητές μετά από δεκαετή δικαστικό αγώνα του κ. Τραχανά, ο οποίος υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον και την αξιοπρέπεια του πολίτη από τα παρακυκλώματα που λυμαίνονταν τον χώρο των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Σε μια περίοδο επίθεσης των σκληρών νεοφιλελεύθερων αγορών σε οτιδήποτε δηλώνει δημόσιο και ανθρώπινο,  το Ι.Τ..Ε και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης , είναι τα «ζωντανά» παραδείγματα της υποδειγματικής επιτυχίας του Δημόσιου Τομέα με την υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών.