Ειδήσεις

Θέλεις μεγαλύτερη παραγωγικότητα; Μεταμόρφωσε το γραφείο

Γραφείο. Αν η λέξη σας φέρνει στο μυαλό μία εικόνα μουντή και έχετε την αίσθηση ότι λίγο-πολύ όλοι οι χώροι εργασίας μοιάζουν, μάλλον έχει έρθει η ώρα να αλλάξετε τα έπιπλα στο δικό σας. Όπως στην κατοικία η επίπλωση και η διακόσμηση είναι βασικοί παράγοντες για να νιώσουμε τον χώρο «σπίτι μας», έτσι και στον χώρο εργασίας κάθε έπιπλο παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διάθεση των εργαζομένων, την παραγωγικότητα και τη δυναμική μιας εταιρίας. Αυτό έχουν αντιληφθεί πλέον και οι περισσότερες μεγάλες –και μικρές πλέον- εταιρίες παγκοσμίως και η μία μετά την άλλη μεταμορφώνουν τους χώρους εργασίας, αντικαθιστώντας την παλιά και βαρετή επίπλωση με νέα, μοντέρνα και μακράν πιο λειτουργική από κάθε άποψη.

Ας δούμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μία σύγχρονη επίπλωση του εργασιακού σας χώρου μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα:

Η βαρετή επίπλωση σε κάνει να… βαριέσαι -και όχι μόνο

Ένας χώρος εργασίας με βαρετή επίπλωση δεν σε κάνει μόνο να βαριέσαι, αλλά και να συγχύζεσαι και να γίνεσαι πιο «αδέξιος» όταν το γραφείο σου γεμίζει με «βουνά» δουλειάς που πρέπει να ολοκληρώσεις σύντομα. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πώς αυτό οδηγεί σε απώλεια ενδιαφέροντος και επηρεάζει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα. Επιπλέον, εάν κάποιος περνάει 8-10 ώρες την ημέρα μέσα σε ένα ακατάλληλο για τη διάθεση και τη δουλειά του περιβάλλον, το πιθανότερο είναι να γυρίζει εξουθενωμένος στο σπίτι και να υπολειτουργεί σε οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα.

Τα χρώματα έχουν σημασία

Πλέον, πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν επίπλωση σε ζωηρά χρώματα. Αυτό καθώς έχει βρεθεί ότι τα ψυχρά χρώματα σε λαμπερές αποχρώσεις συμβάλλουν στην καλή διάθεση. Είναι ένας καλός τρόπος για να ελαφρύνει το εργασιακό στρες και να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Η καθαριότητα -και η τάξη- είναι η «μισή αρχοντιά»

Μαζί με την κατάλληλη επίπλωση, η καθαριότητα και η τάξη σε έναν χώρο προάγουν τη διαύγεια, την καλή διάθεση και τη θετικότητα. Ένα ακατάστατο, αποδιοργανωμένο γραφείο λειτουργεί αγχωτικά και στερεί από τους εργαζόμενους τον ενθουσιασμό και το ζήλο για τη δουλειά τους. Ενώ ένα καθαρό και καλά οργανωμένο γραφείο τους κάνει να αισθάνονται άνετα και άρα να αποδίδουν τα μέγιστα.

Κράτα τα «εργαλεία» προσβάσιμα

Άλλη μία ουσιώδης παράμετρος είναι το κάθε χρηστικό αντικείμενο να έχει τη θέση του –και εκεί να επιστρέφει κάθε φορά που χρησιμοποιείται, αλλά και τα εργαλεία που δεν μετακινούνται, όπως για παράδειγμα οι εκτυπωτές, να είναι εύκολα προσβάσιμα. Συχνά οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να διακόψουν τη δουλειά τους σε μία άβολη στιγμή, προκειμένου να πάνε σε ένα απομακρυσμένο σημείο της εταιρίας για να χρησιμοποιήσουν κάποιο εργαλείο. Εάν τα εργαλεία είναι εύκολα προσβάσιμα, οι δουλειές γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα και άρα ενισχύεται η παραγωγικότητα.

Γραφείο 2 ταχυτήτων

Τα γραφεία που είναι μόνα τους σε ξεχωριστούς χώρους -όχι σε μία αίθουσα με πολλά, καλό είναι να διαχωρίζονται σε δύο διαφορετικές ζώνες: μία επαγγελματική και μία προσωπική. Ο ρόλος της πρώτης είναι ο ευνόητος, η δουλειά. Η δεύτερη ζώνη χρησιμεύει για να αποστασιοποιείσαι και να χαλαρώνεις πραγματικά την ώρα που κάνεις διάλειμμα, χωρίς να έχεις μπροστά σου όλα τα συναφή με τις δουλειές που πρέπει να κάνεις. Έτσι, μετά το κάθε σύντομο διάλειμμα θα επιστρέφεις στην εργασία σου πολύ πιο παραγωγικός.

Φυσικό φως

Έρευνες έδειξαν, ότι οι εργαζόμενοι σε γραφεία με παράθυρα και φυσικό φως είχαν 173% περισσότερη έκθεση σε λευκό φως κατά τις ώρες της δουλειάς τους και απολάμβαναν κατά μέσο όρο 46 λεπτά περισσότερο ύπνο τις νύχτες. Οι εργαζόμενοι σε χώρους χωρίς παράθυρα εμφάνιζαν πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες σε μία σειρά μετρήσεων της ποιότητας ζωής, σχετιζόμενες με τη ζωτικότητα και την υγεία τους. Επίσης, είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες στις μετρήσεις της επάρκειας και της ποιότητας του ύπνου τους, ενώ εμφάνιζαν διαταραχές ύπνου και περισσότερες δυσλειτουργίες στην ημέρα τους.

 

πηγή: videotex.gr