Ειδήσεις

Υγεία

Κόσμος

Δύσκολη η αποκατάσταση της σεξουαλικής ικανότητας μετά την αφαίρεση προστάτη

016646913_30300.jpg

λειτουργικότητας μετά την ριζική προστατεκτομή, αποφαίνονται Δανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας. 

Η ριζική προστατεκτομή συνήθως επιλέγεται στο πλαίσιο αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη και συνεπάγεται την ολική αφαίρεση του προστατικού αδένα. Κι ενώ είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κακοήθειας, έχει ως συνέπεια την αδυναμία επίτευξης στύσης, λόγω της βλάβης που προκαλεί η προστατεκτομή στα παρακείμενα νεύρα. 

Αρκετές μελέτες είχαν δείξει στο παρελθόν ότι με το πέρασμα του χρόνου δύναται να υπάρξει κάποια βελτίωση, ωστόσο ο Δρ Μίκελ Φόντε του Νοσοκομείου Χέρλεβ της Κοπεγχάγης και οι συνεργάτες του αποφάνθηκαν ότι, σπανίως μπορεί να επιτευχθεί στύση ποιοτικά ισοδύναμη με την φυσιολογική, μετά από προστατεκτομή. 

Οι ερευνητές μελέτησαν 210 άνδρες, κατά μέσο όρο 65 ετών, και διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον το 93% των ανδρών (πάνω από εννέα στους δέκα) που κάνουν ριζική προστατεκτομή, έχουν μεγαλύτερα ή μικρότερα σεξουαλικά προβλήματα. Μόνο το 7% των ασθενών έχουν εξίσου καλή στύση δύο χρόνια μετά την χειρουργική επέμβαση.

Δεδομένου ότι, η ηλικία των ανδρών που προχωρά σε ριζική προστατεκτομή διαρκώς μειώνεται, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι της δυσκολίας αποκατάστασης της φυσιολογικής στύσης.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες, με περίπου 360.000 νέα περιστατικά στην Ευρώπη και πάνω από 92.000 θανάτους κάθε χρόνο. Περίπου το 30% των ασθενών που κάνουν ριζική προστατεκτομή, εμφανίζουν εκ νέου καρκίνο μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Κόσμος

Χιλή: Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη χώρα – Πάνω από 6 Ρίχτερ η πρώτη μέτρηση

Σεισμογράφος

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) στη Χιλή.

Σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός ήταν 6,1 Ρίχτερ.

Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλοι σεισμοί, μικρότερης έντασης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ελπιδοφόρος: Στα εγκαίνια «Τουρκικού Κέντρου» - Φωτογραφήθηκε με Ερντογάν και Τατάρ

Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα: Εξακολουθεί να ρέει η λάβα - Συνεχείς οι εκκενώσεις οικισμών

Κορωνοϊός - Κύπρος: Ξεκινά η χορήγηση τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους

ESPA BANNER