Ειδήσεις

Πολιτισμός

Τεχνολογία

Ιστορική στιγμή: Το ρομπότ Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη (φωτογραφίες)

Μια ιστορική στιγμή για τις προσπάθειες δεκαετιών του ανθρωπίνου γένους να εξερευνήσει το διάστημα έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης όταν το ευρωπαϊκό ρομπότ Philae (Φίλαε) της αποστολής «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), προσεδαφίστηκε με ασφάλεια στον κομήτη 69P/Churyumov-Gerasimenko, (ονομάστηκε από τους Ουκρανούς αστρονόμους που τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1969).

Tο Philae αποκολλήθηκε από το διαστημικό σκάφος νωρίτερα και, μετά από κάθοδο επτά ωρών, η ESA επιβεβαίωσε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη λίγα λεπτά μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

«Είμαστε χαρούμενοι όσο ποτέ. Επιβεβαιώνουμε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια. Καθόμαστε πάνω στην επιφάνεια. Ο Philae μας μιλάει», δήλωσε με έκδηλο ενθουσιασμό μετά την επιτυχή προσεδάφιση του ρομπότ στον κομήτη, ο Άντρακα Ακομάτζο. 

Πρόκειται για μια αποστολή εξόχως επικίνδυνη καίτοι προηγήθηκε προετοιμασία περίπου δύο δεκαετιών.

Η επιφάνεια του παγωμένου κομήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από την γη είναι ανώμαλη και οι υπεύθυνοι της αποστολής προσπάθησαν να διαλέξουν την λιγότερο επισφαλή τοποθεσία για προσγείωση. Αυτή ήδη ονομάστηκε ως η τοποθεσία «Αγκιλκία».

Συνολικά για την αποστολή έχουν συνεργαστεί μέχρι τώρα πάνω από 50 εταιρείες, 14 ευρωπαϊκές χώρες και η αμερικανική NASA, ενώ το κόστος της αποστολής έχει ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ. 

Η αποστολή θεωρείται άκρως ενδιαφέρουσα για τους διαστημικούς επιστήμονες καθώς το σκάφος «Ροζέτα» είναι το πρώτο που ακολουθεί έναν κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο. Λόγω της σύνθεσής του, οι επιστήμονες αποκαλούν τον κομήτη «βουνό από πάγο». 

Στις 8 το πρωί ώρα Ελλάδας, το «Ροζέτα» ξεκίνησε να επιταχύνει προς τον κομήτη για να απελευθερώσει το μικρό ρομπότ «Philae» και λίγες ώρες αργότερα, τα μέλη της αποστολής ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν τελικά αποκολλήθηκε η συσκευή. 

«Το σημείο του αποχωρισμού είναι σταθερό στο χρόνο, στο χώρο, την ταχύτητα και το ύψος. Πρέπει να φτάσουμε ακριβώς αυτό το σημείο», είχε επισημάνει ο Άντρακα Ακομάτζο, μηχανικός πτήσης της αποστολής, προσθέτοντας: «Πρέπει να προβλέψουμε το σημείο του αποχωρισμού με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων, αλλιώς θα προσεδαφιστούμε σε διαφορετική περιοχή του κομήτη ή δεν θα προσεδαφιστούμε καν».

Ωστόσο, η αγωνία πέρασε όταν ο διαχωρισμός πραγματοποιήθηκε με επιτυχία με τον Ακομάτζο να λέει: «Τώρα το Philae έχει πάρει το δρόμο του προς τον κομήτη. Είμαστε όλοι χαρούμενοι που λειτούργησε άψογα».

Λίγες ώρες μετά το διαχωρισμό, η πρώτη φωτογραφία εστάλαη από το «Philae» και δόθηκε στη δημοσιότητα, αποτυπώνοντας τους ηλιακούς συλλέκτες του Rosetta.
Στο μεταξύ, η επαφή ανάμεσα στο διαστημικό σκάφος Rosetta και το ρομπότ Philae αποκαταστάθηκε με τον Πάολο Φέρι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA, να επιβεβαιώνει ότι η Rosetta λαμβάνει το σήμα του Philae.

Αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, το Philae θα μεταδίδει εικόνες την ώρα που προσεγγίζει την επιφάνεια του κομήτη και θα προσεδαφιστεί τελικά στη θέση «Αγκιλκία» στις 17.30 ώρα Ελλάδας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κομήτης απέχει από τη Γη 510 εκατομμύρια χιλιόμετρα, το σήμα θα φτάσει στο κέντρο της Ευρωπαικής Διαστημικής Υπηρεσίας περίπου μισή ώρα αργότερα.
Στην περίπτωση που η συσκευή το Philae δεν καταφέρει να στερεωθεί, η αποστολή του Rosetta θα συνεχιστεί και για τον επόμενο χρόνο το σκάφος θα ακολουθεί τον κομήτη. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό της Γης.

Το παράθυρο προσεδάφισης του Philae έχει ήδη ανοίξει, σύμφωνα με τους ειδικούς και η επιβεβαίωση της προσεδάφισης αναμένεται λεπτό προς λεπτό. 

Μόλις τα πρώτα στοιχεία της προσεδάφισης φτάσουν στο έδαφος, το Philae θα έχει ήδη γαντζωθεί στον κομήτη για πάνω από 28 λεπτά, καθώς αυτό το χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να ταξιδέψουν τα στοιχεία μέχρι τη Γη.

Επισημαίνεται δε, ότι η προσεδάφιση δεν είναι στον έλεγχο των επιστημόνων στο  κέντρο της Ευρωπαικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

«Είχαμε πολλά να κάνουμε τα τελευταί 10 με 20 χρόνια, αλλά και τους τελευταίους μήνες, τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμα και εχθές», δήλωσε ο Άντρακα Ακομάτζο, ο οποίος πρόσθετε πως η αποστολή εξαρτάται και στον παράγοντα τύχη, καθώς δεν ελέγχουν τις συνθήκες προσεδάφισης. 

Ο κομήτης 67P που... βρομάει  

Πρόκειται για τον κομήτη Τσουριούμοφ/Γερασιμένκο, από τον οποίο αναδύονται δυσάρεστες οσμές. Οι φασματοσκοπικές αναλύσεις της αποστολής Rosetta αποκαλύπτουν ότι η διαστημική χιονόμπαλα αναδίδει μάλλον δύσοσμα αέρια, τα οποία όμως μπορούν να μας διαφωτίσουν για τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος.

Από τον περασμένο Αύγουστο, το Rosetta της ESA κινείται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη και παρακολουθεί την επιφάνειά του. Ο κομήτης απέχει πάνω από 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Από τις τελευταίες φασματοσκοπικές μετρήσεις της Rosetta προκύπτει ότι, οι εκπομπές του κομήτη περιέχουν αμμωνία, μεθάνιο, μεθανόλη, φορμαλδεΰδη, υδρόθειο, υδροκυάνιο, διοξείδιο του θείου και δισουλφίδιο του άνθρακα. «Το άρωμα του κομήτη 67P είναι αρκετά δυνατό, θυμίζει κλούβιο αυγό.

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Τεχνολογία

NASA - Ingenuity: Πέμπτη πτήση στον Άρη στην πορεία του προς το νέο χώρο προσγείωσης

Ingenuity

Το μικρό ελικόπτερο της NASA πέταξε για πέμπτη φορά στον κόκκινο πλανήτη και κατευθύνθηκε προς τα νότια για την προώθηση της έρευνας σχετικά με την πιθανή χρήση εναέριων μέσων στον πλανήτη Άρη στο μέλλον.

Το Ingenuity (Ιντζενούϊτι), που στα ελληνικά σημαίνει "ευφυία", είναι ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο το οποίο προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021 ως μέρος του ρομποτικού οχήματος τύπου ρόβερ με την ονομασία Perseverance. Αποτελεί μέρος της διαστημικής αποστολής «Mars 2020» της NASA.

Το ελικόπτερο Ingenuity Mars της NASA ολοκλήρωσε την πέμπτη πτήση του στον Κόκκινο Πλανήτη στις 7/5, στο πρώτο του ταξίδι με πτήση απλής μετάβασης από το χώρο που βρισκόταν, το «Wright Brothers Field» όπως ονομάστηκε αποδίδοντας τιμή στους Αδελφούς Ράϊτ τους πρωτοπόρους της αεροπλοΐας, σε ένα νέο αεροδρόμιο 129 μέτρα νότια.

Αφού έφτασε πάνω από το νέο του αεροδρόμιο, το Ingenuity ανέβηκε σε ρεκόρ ύψους 10 μέτρων και φωτογράφισε με έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης τη νέα του γειτονιά πριν αγγίξει το έδαφος.

Η πτήση αντιπροσωπεύει τη μετάβαση του μηχανοκίνητου σκάφους στη νέα φάση δοκιμαστικής λειτουργίας. Σε αυτή τη φάση θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του είδους των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει ένα στροφείο που λειτουργεί στον πλανήτη Άρη. Στις δοκιμές αυτές περιλαμβάνονται επίσης οι εναέριες παρατηρήσεις σε περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες από το rover και η λεπτομερής στερεοσκοπική απεικόνιση από ατμοσφαιρικά υψόμετρα. Αυτές οι επιχειρήσεις και τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ωφελήσουν σημαντικά τη μελλοντική εναέρια εξερεύνηση του πλανήτη Άρη και άλλων κόσμων.

Το Mars Perseverance rover της NASA φωτογράφησε το μικρό ελικόπτερο χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάμερα Right Navigation Camera (Navcam). Η κάμερα βρίσκεται ψηλά στον ιστό του rover και βοηθά στην οδήγηση.

Η πτήση ξεκίνησε χθες Παρασκευή 7 Μαΐου στις 10:26 μ.μ. ώρα Ελλάδος και διήρκεσε 108 δευτερόλεπτα. Η ομάδα του Ingenuity επέλεξε το νέο χώρο προσγείωσης με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά την προηγούμενη πτήση (την πρώτη επιχείρηση «εναέριου εντοπισμού» σε έναν άλλο κόσμο) που τους επέτρεψε να δημιουργήσουν ψηφιακούς χάρτες ανύψωσης που δείχνουν επίπεδο έδαφος χωρίς σχεδόν κανένα εμπόδιο.

"Είχαμε ποντάρει στην παραμονή μας στον Άρη που ήταν στο «Wright Brothers Field», ευγνωμονούντες για την υποστήριξη που μας παρείχε στις ιστορικές πρώτες πτήσεις του πλανητικού ελικοπτέρου", δήλωσε ο Μπόμπ Μπαλαράμ, επικεφαλής μηχανικός του Ingenuity Mars Helicopter στο JPL της NASA.

Συνεχίζοντας ανέφερε "Ανεξάρτητα από το πού πηγαίνουμε από εδώ και πέρα, θα σκεφτόμαστε πάντα τι σημαίνουν για όλους μας, οι δύο αυτοί κατασκευαστές ποδηλάτων από το Ντέϊτον. Οι αδελφοί Ράιτ συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι η ελεγχόμενη πτήση ήταν δυνατή, στην προσπάθεια τους να κατανοήσουμε καλύτερα πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία. Με παρόμοιο τρόπο, η NASA επιδιώκει να μάθει περισσότερα με το Ingenuity πώς οι επιχειρήσεις με ελικόπτερα επόμενης γενιάς θα μπορούσαν να ωφελήσουν τη μελλοντική εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη. Αυτή η νέα φάση θα δημιουργήσει πρόσθετο κίνδυνο για το Ingenuity, γιατί θα πραγματοποιηθούν περισσότερες πτήσεις απλής μετάβασης one-way και περισσότεροι ελιγμοί ακριβείας.»

Έχοντας προσγειωθεί με επιτυχία στο νέο της αεροδρόμιο το Ingenuity, θα περιμένει μελλοντικές οδηγίες που θα μεταδίδονται μέσω του Perseverance από ελεγκτές αποστολών της NASA. Η βραχυπρόθεσμη στρατηγική της ομάδας rover δεν απαιτεί μεγάλες διαδρομές που θα αφήσουν το ελικόπτερο πολύ πίσω, επιτρέποντας στο Ingenuity να συνεχίσει αυτές τις δοκιμαστικές επιχειρήσεις.

«Το σχέδιο είναι να πετάξουμε το Ingenuity με τρόπο που δεν μειώνει το ρυθμό των επιστημονικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Μπαλαράμ, ενώ ολοκληρώνοντας ανέφερε «ενδέχεται να κάνουμε μερικές ακόμη πτήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε πώς θα προχωρήσουμε. Έχουμε ήδη συλλέξει όλα τα δεδομένα απόδοσης πτήσεων που αρχικά είχαμε σχεδιάσει. Τώρα, αυτή η νέα δοκιμαστική λειτουργία μας δίνει την ευκαιρία να επεκτείνουμε περαιτέρω τις γνώσεις μας σχετικά με τις ιπτάμενες μηχανές που πετούν σε άλλους πλανήτες».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ