Ειδήσεις

Πολιτική

Reuters: Ο Σαμαράς έχει βρει τους 180 βουλευτές

Το πρακτορείο Reuters γράφει για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «το μεγάλο στοίχημα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να δώσει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί εδώ και μήνες προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των δανειστών. «Η απόφαση του Eurogroup να δώσει δίμηνη παράταση στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας έπαιξε καθοριστικό ρόλο» σημειώνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει:

«Αυτή η απόφαση έδωσε την απαραίτητη ώθηση στον Πρωθυπουργό για να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. Ελλοχεύει, όμως, ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών που ενδεχομένως να σημάνει και την ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο κ. Σαμαράς πήρε αυτή την απόφαση θέλοντας να δώσει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα, διακινδυνεύει ωστόσο την πολιτική του υπόσταση. Θεωρεί ότι η ενδεχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα του λύσει τα χέρια για να διαπραγματευθεί αποτελεσματικότερα με τους δανειστές ενώ επιπλέον θα του εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση». 

Όπως γράφει το Reuters, επικαλούμενο αναλυτές, «για να προβεί σε αυτή την κίνηση ο κ. Σαμαράς έχει ήδη βρει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο οικονομικός αναλυτής, Τάκης Ζαμάνης, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Οι αγορές πιστεύουν πως ο Πρωθυπουργός είναι σίγουρος ότι έχει τη στήριξη των βουλευτών». 

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση και έθεσε ένα καινούργιο δίλημμα στους δανειστές: η Τρόικα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με αυτήν την κυβέρνηση ή να ρισκάρει με μια καινούργια κυβέρνηση που δεν θα θέλει να διαπραγματευθεί», σημειώνει ο Πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων ΑLCO, Κώστας Παναγόπουλος. 

Πολιτική

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης προς ΕΕ : Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί

μητσοτακης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους, καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών, η οποία συμφώνησαν ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνική άποψη εγχείρημα.

Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί

«Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των υπόλοιπων εταιρειών. Οι ευρωπαίοι συμμετέχοντες, εξάλλου, μοιράστηκαν την ανησυχία τους για την μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση και υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος του με αυτή την πρόταση δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται απ΄όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό, είτε αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό».

Υπογράμμισε ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα ταξίδια από το Ισραήλ την άνοιξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» για μια τέτοια πρόταση, καθώς το Ισραήλ θα έχει εμβολιάσει μέχρι τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babis, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.

Ειδήσεις σήμερα

Χρυσοχοϊδης: Ισχυρή παρουσία της ΕΛΑΣ στην αγορά

Σύψας - κορωνοϊός: Δεν έχει περάσει ακόμη ο κίνδυνος

Γεωργιάδης - λιανεμπόριο: Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά