Ειδήσεις

Πολιτική

Ψήφιση προϋπολογισμού: Διαξιφισμοί εντός Βουλής - Συλλαλητήρια κι ένταση εκτός

Σε περιβάλλον έντονης πολιτικής ρευστότητας, και με την αβεβαιότητα ως προς την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα να κυριαρχεί, Α. Σαμαράς και Αλ. Τσίπρας διασταυρώνουν τα ξίφη τους απόψε στη Βουλή, ελάχιστα πριν από την ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού 2015.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία που άρχισε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης και η οποία ολοκληρώνεται με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, όχι μόνο κατέδειξε το χάσμα που χωρίζει το σκληρό πυρήνα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, -;όπως γράφει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Καθημερινή- με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν σκληρούς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες περί «καταστροφικής πολιτικής». Ανέδειξε, ταυτόχρονα, την ύπαρξη έντονου προβληματισμού σε ευρύ αριθμό βουλευτών τόσο της αντιπολίτευσης (ανεξάρτητων αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ενταγμένων ακόμα σε κομματικούς μηχανισμούς), όσο όμως και των συγκυβερνώντων κομμάτων: Κοινή συνισταμένη αυτού του προβληματισμού είναι η διαπίστωση της ανάγκης να υπάρξει ευρύτατη συμφωνία στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και σε ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών εντός του επόμενου έτους – πριν, δηλαδή, από την ολοκλήρωση της τετραετούς κυβερνητικής θητείας.

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται να ενταχθεί και το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς επισημαίνεται πως αν διακοπεί η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία πριν από τις επόμενες κάλπες, τότε όλα θα πρέπει να αρχίσουν εκ του μηδενός στην επόμενη Βουλή, με αποτέλεσμα η –κατά γενική ομολογία αναγκαία- αλλαγή διατάξεων του καταστατικού χάρτη της χώρας να ολοκληρωθεί στο μακρινό μέλλον.

Τούτων δοθέντων, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου –όπως λέγεται στο Περιστύλιο- να διαπιστωθεί αν σε αυτή την κρίσιμη ώρα θα εισακουσθούν οι φωνές που ζητούν μίνιμουμ συναίνεσης, ή θα επιλεγεί εκ νέου η στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης. Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει η εμφάνιση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρώτος θα ανέβει στο βήμα του ομιλητή, δίδοντας τον τόνο στο «μπρα ντε φερ» με τον αρχηγό της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή, με ανάλογο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, στο πρόσωπο του οποίου εκτοξεύονται βέλη σκληρής κριτικής όχι μόνο από σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά και από αρκετούς βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας. Ο βαθμός δυσκολίας στην ανάπτυξη πολιτικού λόγου εκ μέρους του κ. Γκ. Χαρδούβελη ειδικά σήμερα αυξάνεται κατακόρυφα και εκ του γεγονότος ότι η συμφωνία με την τρόικα είναι «στον αέρα», ενώ παράλληλα έχει και το αυριανό ταξίδι σε ακόμα μία απρόβλεπτης εξέλιξης συνεδρίαση του Eurogroup.

Οπως, πάντως, πολλοί συμφωνούν στο βαθμό που δεν έχει οριστικοποιηθεί οποιουδήποτε περιεχομένου συμφωνία με την τρόικα σχετικά με την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος και τη δρομολόγηση των διαδικασιών διαμόρφωσης του «μεταμνημονιακού» τοπίου για την Ελλάδα, η «τελική σύγκρουση» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και οι εξ αυτής πολιτικές εξελίξεις μάλλον θα πρέπει να αναμένονται μετά από μερικά 24ωρα (όταν δηλαδή θα έρθει η στιγμή της ψήφισης «νέων» μέτρων από τη Βουλή), ή από μερικές εβδομάδες, την περίοδο δηλαδή που θα ανοίξει επισήμως το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εως τότε, εκπλήξεις από τους δύο μονομάχους εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν, αν και στην πολιτική τίποτα δεν αποκλείεται.

 

Πολιτική

Βορίδης: Την Πέμπτη το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Βορίδης

Τις πτυχές του νομοσχεδίου το οποίο θα αναμορφώσει τον εκλογικό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιέγραψε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5».

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι πρόκειται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη εμπειρία του ισχύοντος εκλογικού νόμου χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για να καταδείξει την αποτυχία του εγχειρήματος καθώς, όπως παρατήρησε, προκάλεσε τον κατακερματισμό της διοίκησης.

«Πριν εκπαιδευτούμε στην κουλτούρα της συνεργασίας, θα πρέπει να εκπαιδευτούμε στην κουλτούρα της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και εμείς – όλες οι πολιτικές δυνάμεις – οφείλουμε να βάλουμε στο κέντρο της συζήτησης μας τον πολίτη. Εμείς υπάρχουμε για να υπηρετούμε τον πολίτη και τους στόχους του δημοσίου συμφέροντος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Σταχυολογώντας τις επικείμενες αλλαγές του εκλογικού νόμου ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι «ο Δήμαρχος θα εκλέγεται με πολύ μικρότερο ποσοστό από τον πρώτο γύρο και θα παίρνει τα 3/5 των δημοτικών εδρών που θα του εξασφαλίζουν την πλειοψηφία ενώ θα προβλέπεται και ένα ελάχιστο όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι ανάλογο με το 3% που προβλέπεται στις εθνικές εκλογές».

Ερωτηθείς για τα ακριβή ποσοστά σημείωσε ότι «εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανακοινωθούν και τα ποσοστά και συνολικά η θέση της κυβέρνησης» προαναγγέλοντας παράλληλα την ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση της 4ης κάλπης με Κοινότητες και Διαμερίσματα να μοιράζονται κοινό ψηφοδέλτιο. Ο yπουργός πρόσθεσε πως ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει μείωση των Δημοτικών Συμβούλων, ενδεχομένως και των Περιφερειακών, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τους Δημάρχους και εξετάζεται η αύξηση της θητείας τους από 4 σε 5 έτη με προκαθορισμένο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Ο υπουργός επανέλαβε την κορυφαία μεταρρύθμιση για το ΑΣΕΠ που αποτελεί το πρώτο βήμα για τον εξορθολογισμό του Δημοσίου τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που η χώρα αποκτά ενιαίο προγραμματισμό προσλήψεων για το σύνολο των φορέων της γενικής κυβέρνησης» και πρόσθεσε πως οι εξετάσεις θα είναι πανελλαδικές και θα διεξάγονται γραπτώς μία ή δύο φορές το χρόνο με στόχο τη μείωση του χρόνου που μεσολαβεί από την προκήρυξη μέχρι την πλήρωση των θέσεων.

«Θα συγκεντρώνονται οι ανάγκες, θα αξιολογούνται και εν συνεχεία θα μιλάμε με το υπουργείο Οικονομικών» ανέφερε και διευκρίνισε πως το ένα θέμα είναι οι ανάγκες και το άλλο η οικονομική κάλυψη αυτών. Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εστίασε στο δίπτυχο αξιολόγηση – στοχοθεσία που αποτελεί «την επόμενη διαρθρωτική και ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα».

«Σε αυτή την κατεύθυνση το πρώτο βήμα που αφορά στα ψηφιοποιημένα οργανογράμματα έχει γίνει» πρόσθεσε ο υπουργός και επανέλαβε πως «εάν επιθυμούμε έναν παραγωγικό δημόσιο τομέα, αυτός δεν μπορεί να ενσωματώνει ανορθολογικά υπαλλήλους είτε με τον κανόνα 1:1 είτε με τον κανόνα 1:5».

Παράλληλα, εξήρε τον ρόλο του ψηφιακού οργανογράμματος στην παρακολούθηση και κάλυψη των πραγματικών αναγκών του δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε προσωπικό.

«Εδώ έρχεται η μεγάλη μεταρρύθμιση, η στοχοθεσία, για να γνωρίζω εάν η συγκεκριμένη οργανική μονάδα μου χρειάζεται, πόσοι υπάλληλοι μπορούν να διεκπεραιώσουν τη δουλειά και να ξέρω πραγματικά τι κάνει ο κάθε υπάλληλος. Συνεπώς, ελέγχοντας το αντικείμενο καταλήγουμε και στις ανάγκες που χρειάζονται για να υλοποιηθεί» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του, ο Υπουργός υπερτόνισε την ανάγκη το δημόσιο να αποκτήσει το κύρος που του αναλογεί και να υποχωρήσει η αίσθηση που έχει αποκομίσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας για τον δημόσιο υπάλληλο, ότι δηλαδή είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να διοριστεί και εισήλθε στη λογική της ήσσονος προσπάθειας. Όπως είπε ο κ. Βορίδης, «αυτό αδικεί ένα σημαντικό τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων που δουλεύουν σκληρά». Παράλληλα, επεσήμανε ότι το δημόσιο χρειάζεται έναν μηχανισμό επιβράβευσης των υπαλλήλων. «Εγώ θα ήθελα η ανταμοιβή να έχει και οικονομικό χαρακτήρα αλλά να συμβάλλει και στην εξέλιξη του υπαλλήλου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Βορίδης επανέλαβε στην ανάγκη να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών από το σύνολο της δημόσιας διοίκησης εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται θα οδηγήσουν σε πολύ καλύτερες εργασιακές σχέσεις και στην ανάκτηση του κύρους για τον δημόσιο υπάλληλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - Νέος ΒΟΑΚ: Σήραγγες 40 χλμ και νέες γέφυρες από Νεάπολη έως Χανιά!

Ηράκλειο - Open Mall: Αντιδράσεις για την "αδράνεια του δήμου Ηρακλείου"

Κορωνοϊός: Νέα παράταση στο Lockdown - Οι περιορισμοί και τα μέτρα