Ειδήσεις

Πολιτική

Φ . Κουβέλης : η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται

Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Και δεν εκβιάζεται και ο Ελληνικός Λαός. Αυτό δήλωσε χθες το βράδυ από τα Τρίκαλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, τόσο στη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Τρικκαίων κ. Χρήστο Λάππα, όσο και στη συνέχεια, στην πολιτική ομιλία του που πραγματοποίησε σε συγκέντρωση σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης των Τρικάλων.

 

"Θεωρώ απαράδεκτο", πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Κουβέλης, " το δίλημμα που προωθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις ευρωεκλογές και το όποιο αποτέλεσμα επέλθει. Ο ελληνικός λαός , διευκρίνισε, έχει την ωριμότητα, έχει την ψήφο του, έχει την επιλογή του, κι ότι οτιδίποτε άλλο προσπαθεί να δημιουργήσει διλήμματα είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο. Όπως ανεπίτρεπτο και ταυτόχρονα επικίνδυνο, είναι αυτό που είπε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών ότι αν δεν πάει καλά το ΠΑΣΟΚ και η ΕΛΙΑ το βράδυ της 25ης Μαΐου η Ελλάδα θα γίνει Ουκρανία. Δηλαδή εμφύλιος πόλεμος. Αυτά, πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Κουβέλης, τα λέει ο αρμόδιος για την διενέργεια των εκλογών αναπληρωτής υπουργός αυτός δηλαδή που έχει την ευθύνη της ευρυθμίας, της ευταξίας, της άψογης οργάνωσης της εκλογικής αναμέτρησης με ηρεμία και σεβασμό σε μια κορυφαία διαδικασία όπως είναι οι εκλογές σύμφωνα με το πολίτευμα μας."

 

Σε ερώτηση πως νιώθει η ΔΗΜΑΡ που στήριξε τη συγκυβέρνηση το 20012 οπου μετείχε και ο κ.Βενιζέλος, μετά τις εξελίξεις με την ΕΛΙΑ ο κ. Κουβέλης απάντησε.

"Εμείς, όταν στηρίξαμε κυβέρνηση το 2012 δεν το κάναμε για τον κ. Βενιζέλο ούτε για τον κ. Σαμαρά. Από θέση ευθύνης απέναντι στην χώρα και στην κοινωνία δώσαμε κυβερνητική λύση προκειμένου να μην περιέλθει η Ελλάδα σε πολιτική αστάθεια. Μην ξεχνάμε τότε ότι η χώρα μας ήταν με το ενάμισι πόδι έξω από την Ευρωζώνη, είχε επέλθει η ουσιαστική χρεοκοπία κι αν δεν υπήρχε πολιτική σταθερότητα θα είχε επέλθει και η τυπική χρεοκοπία με ότι αυτό συνεπάγεται αυτονοήτως για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την κοινωνία. Όταν αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση, το πράξαμε διότι η προγραμματική συμφωνία που είχαμε κάνει άρχισε να παραβιάζεται σε ουσιώδη ζητήματα οπως τα εργασιακά, τη δημόσια περιούσια, και τα λιμάνια της χώρας. Αναφορά έκανε και για το κλείσιμο της ΕΡΤ, λέγοντας ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αποχωρήσαμε. Είμαστε υπερήφανοι που τότε δώσαμε λύση, άλλο τόσο υπερήφανοι είμαστε που αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση".

 

Και κατέληξε:«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι όταν τον Ιούλιο του 2012 δώσαμε λύση, ήταν πολύ εύκολο να μετακινηθούμε στο χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Εκεί ο χώρος είναι ευρύχωρος, άνετος και βολικός. Είπαμε όμως ότι το 6,3% που μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός εμείς θα το αξιοποιήσουμε προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας».

Πολιτική

Μαριάς: Επέκταση του εργασιακού βίου μέχρι τα 74 έτη αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

νότης μαριάς

«Επέκταση του εργασιακού βίου μέχρι τα 74 έτη με τη σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Κύπρου αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Πόρτο στις 8 Μαΐου με αφορμή την κοινωνική ατζέντα της ΕΕ» αποκαλύπτει σε εκτεταμένο άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS, ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ -Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Και όλα αυτά προφανώς «ως ένα δώρο» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους Ευρωπαίους πολίτες με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της Ευρώπης που έλαβε χώρα μετά βαΐων και κλάδων την επαύριον της συνάντησης στο Πόρτο.

Όπως επισημαίνει στο άρθρο του ο Νότης Μαριάς «η Διακήρυξη του Πόρτο που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρά το υποτιθέμενο φιλεργατικό και κοινωνικό της περιτύλιγμά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά νέες σπονδές στην κινεζοποίηση των μισθών, στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην επέκταση του εργασιακού βίου, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και στη διάλυση του ασφαλιστικού.

Είναι η πολιτική συμφωνία για την επιβολή της αντικοινωνικής ατζέντας και των αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου η πολιτική ηγεσία της ΕΕ να επιτύχει την μείωση του κόστους εργασίας εις βάρος των εργαζομένων, ούτως ώστε οι επενδύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης να αυξήσουν τα υπερκέρδη των ευρωπαϊκών πολυεθνικών ομίλων στον ανταγωνισμό τους με ΗΠΑ και Κίνα».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε επισημαίνοντας ότι στην από 8/5/2021 Διακήρυξη του Πόρτο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταξύ άλλων δηλώνουν: «Χαιρετίζουμε τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε η πορτογαλική Προεδρία στο πλαίσιο της κοινωνικής συνόδου κορυφής του Πόρτο και λαμβάνουμε υπό σημείωση τα αποτελέσματά της», συμπληρώνοντας ότι «το σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Επιτροπή στις 4 Μαρτίου 2021 παρέχει χρήσιμη καθοδήγηση για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων, της υγείας και της κοινωνικής προστασίας»

Πρόκειται για δύο κείμενα τα οποία αναφέρονται ρητά και υιοθετούν τη δουλειά μέχρι τα 74 έτη !!! Πλην όμως οι ηγέτες της ΕΕ για να μην καρφωθούν δεν τολμούν να μιλήσουν ευθέως για δουλειά μέχρι τα 74 έτη και για τον λόγο αυτόν παραπέμπουν στα δύο αυτά κείμενα θεωρώντας ότι οι λαοί τρώνε κουτόχορτο.

Το πρώτο κείμενο, δηλαδή η «Κοινωνική Δέσμευση του Πόρτο» την οποία υιοθέτησε στις 7/5/2021 η Κοινωνική Διάσκεψη του Πόρτο αναφέρει επί λέξει ότι στηρίζει την «προώθηση της πρόσβασης σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες για τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, ενισχύοντας έτσι τις δεξιότητες, την εκ νέου απόκτηση δεξιοτήτων, την απασχολησιμότητα και την καινοτομία».

Το δεύτερο κείμενο, δηλαδή το Σχέδιο δράσης της Επιτροπής που υιοθετήθηκε στις 4/3/2021 επίσης καθορίζει ότι «τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών θα πρέπει να έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη και συμμετοχή στην αγορά εργασίας και την κοινωνία σε μια ψηφιακά μετασχηματισμένη Ευρώπη».

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω οι ηγέτες της ΕΕ, ζητούν μέχρι το 2030 οι 74άριδες να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες προκειμένου να είναι απασχολήσιμοι, μιας και οι ψηφιακές δεξιότητες θα είναι πλέον απαραίτητες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Και όλα αυτά στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ για την ενεργό γήρανση.

Έτσι η Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στο Πόρτο εξελίχθηκε σε «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» για τους ευρωπαίους εργαζόμενους αφού πλέον θα δουλεύουμε μέχρι τα 74 για να παίρνουμε σύνταξη μόνο για 10 χρόνια.

Με τις αντικοινωνικές, απάνθρωπες και απαράδεκτες αυτές ρυθμίσεις οι φωστήρες των Βρυξελλών επιχειρούν να λύσουν πανευρωπαϊκά το συνταξιοδοτικό καθώς με προσδόκιμο ζωής 84 έτη για τους άντρες και 89 έτη για τις γυναίκες και με εργασιακό βίο στα 74 έτη μειώνεται στα 10-15 έτη ο μέσος χρόνος συνταξιοδοτικών καταβολών για κάθε εργαζόμενο που θα βγαίνει στη σύνταξη.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε παρατηρώντας ότι με τη Διακήρυξη του Πόρτο που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την οποία ψήφισαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης επεκτείνεται ο εργασιακός βίος μέχρι τα 74 έτη και ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που αποφάσισε το Συμβούλιο της ΕΕ στις 13 Οκτωβρίου 2020, όπως έχουμε αποκαλύψει ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αμφιλεγόμενη πολιτική του Μπάιντεν για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Του Νότη Μαριά

Η κοινωνία μπροστά στο κορωνο-εμβόλιο νέου τύπου. Του Νότη Μαριά